Silly season-bloggen – allt om 08-lagens övergångar

På den här bloggen ger vi er uppdateringar kring AIK:s, Djurgårdens och Hammarbys silly season. Vi refererar vad andra skriver, bedömer trovärdigheten och publicerar egna nyheter.

Annons

18 mars.

Ska Johannes Hopf återvända till Hammarby? FotbollDirekt skriver idag att den 31-årige målvakten besöker klubben på Årsta IP. Hopf har spelat i Turkiet sedan 2015 och har varit med i landslagstruppen vid ett antal tillfällen. I somras bytte han klubb från Genclerbirligi till Ankaragücü men kontraktet bröts nyligen. Hopf blev utmämnd till årets spelare i Hammarby 2010 och 2012.

18 mars.

Vidar Örn Kjartansson skriver på inom kort för Hammarby, uppger FotbollDirekt. Idag gör islänningen en läkarundersökning, skriver sajten. Vi räknar därmed att ett lån till sommaren presenteras snart. 

15 mars.

Stefan Silva stannar i AIK trots allt. Anfallaren har på sistone tränat med Vasalund efter en intern konflikt. Vad som ligger bakom det hela har partnerna inte kommunicerat, men nu är i alla fall situationen löst. Det innebär att Silva är med i AIK:s verksamhet fullt ut igen.
– Jag önskar inget annat än att vara tillbaka på Karlberg. Jag är uppriktigt ledsen över mitt sätt att hantera vad jag upplevde som en motgång, men med motgångar så lär man sig också nya saker om sig själv och jag kommer göra mer än någonsin för att bidra till AIK:s fortsatta framgång, säger Stefan Silva till klubbens hemsida.
Björn Wesströms kommentar:
– Det är viktigt att vi har normer för vad som är rätt och fel beteenden i vår vardagliga verksamhet. Stefan har påvisat bra insikter i sin reflektion över hans uppstart för 2019. Det gör att vi nu fattat beslutet att vi tillsammans åter ska verka tillsammans för AIK:s bästa.

14 mars.

Blir Karol Mets Robin Janssons ersättare i AIK? Det vet vi ännu inte, men idag skriver GöteborgsPosten om hur Mets har nobbat IFK Göteborg. Enligt tidningen erbjöd Blåvitt en månadslön på 150 000 kronor och en utköpsklausul på knappt 8 miljoner. Förslaget förkastades dock trots att det även innehöll en placeringsbonus. Karol Mets har tydligt markerat att han vill lämna sin klubb NAC Breda. Den holländska klubben betalade runt en miljon kronor för Mets i övergångssumma – ett belopp som de nu vill ha tillbaka. Det skriver holländska BM DeStem som GT refererar till. BM DeStem nämner även AIK:s intresse.

Karol Mets är mångfaldigt landslagsmeriterad mittback från Estland. Han är 25 år, vänsterfotad och har tidigare spelat i norska Viking Stavanger.

Uppdatering: Ibland går det snabbt! Karol Mets är klar för AIK. Läs mer här!

13 mars.

Ska Bajen snuva Djurgården på Vidar Örn Kjartansson? Expressen skriver ikväll att det lutar åt att Hammarby får in islänningen på ett lån fram till sommaren eftersom de bjudit över Djurgården. Samtidigt uppger Expressen att det finns intresse från utlandet för Nikola Djurdjic och att Kjartansson därför är extra eftertraktad. 

12 mars.

AIK har anställt Magni Fannberg som ny utvecklingschef i pojkakademien från och med 1 juli. Magni är en 39-årig islänning som lämnar norska Brann för de svenska mästarna. Magni har en bakgrund i BP där han jobbade 2009-15, främst som ungdomstränare, men sista året som tränare för a-laget i Superettan. 
– Vi är väldigt glada över att ha landat en rekrytering av Magni till pojkakademin. Vi satte tidigt upp en kompetensprofil och tittade samtidigt över såväl arbetsbeskrivningen för funktionen och tog oss an de delar som tillfället erbjöd att skruva lite på. Redan i den initiala rekryteringen framstod Magni som rätt, något som vi blivit än mer övertygade av under den process som varit. Nu ser vi fram emot en period där han får lära känna AIK Fotboll bättre och sätta sig in i de pågående utvecklingsprocesserna i klubben, säger AIK:s akademichef Johannes Wiklund till klubbens hemsida.
Magni Fannbergs kommentar:
– Det känns fantastiskt kul och stimulerande att få vara med och driva utvecklingsarbetet i Sveriges bästa och största fotbollsklubb. Jag känner mig väldigt stolt och kommer att göra mitt bästa för att bidra till utveckling i en redan fantastiskt spännande miljö. 

11 mars.

Djurgården är ute efter Vidar Örn Kjartanson, uppger Expressen. Den 28-årige islänningen gjorde stor succé i Malmö med 14 mål på 20 matcher 2016 innan han flyttade till Maccabi Tel Aviv för runt 30 miljoner kronor. Numera tillhör anfallaren Rostov där han inte får någon speltid. Expressen skriver att Djurgården har tagit en första kontakt och att Kjartanson kan flytta under det nuvarande övergångsfönstret.

9 mars.

Hammarby har sålt Dusan Jajic till Brommapojkarna. Den 20-årige mittfältaren har varit “på glid” ett tag – han besökte nyligen norska Tromsö – och nu blir det alltså en flytt inom Stockholm.
– Dusan är en väldigt ambitiös spelare och har jobbat oerhört hårt här i Hammarby. Han har haft en god utveckling och tog ett stort steg under förra året när han var utlånad till IK Frej. Samtidigt spelar han på en position som vi har en stor konkurrens på här i Hammarby, och för Dusan är det dags att pröva sina vingar på allvar, vilket vi inte vill stå i vägen för. Vi önskar Dusan stort lycka till i hans fortsatta karriär och tackar honom för hans tid i Hammarby, säger Hammarbys sportchef Jesper Jansson till klubbens hemsida.
Dusan Jajic, som debuterade i Bajen redan som 17-åring, kommenterar avskedet så här:
– Det känns så klart tråkigt att lämna Bajen. Jag har varit länge i klubben och haft det fantastiskt bra. Men det känns som att det är nödvändigt för min karriär att gå vidare nu, och i BP kommer jag göra allt för att hjälpa klubben komma tillbaka till Allsvenskan, säger Dusan.

8 mars.

Om Robin Jansson försvinner kan Karol Mets bli hans ersättare. Mets är en 25-årig estländsk (51 landskamper) vänsterfotad försvarare som tillhör NAC Breda. Han har tidigare spelet i norska Viking Stavanger som han lämnade 2017. Det är Expressen som kommer med uppgifterna om att AIK är intresserade. Mets har varit ordinarie i Breda ett tag, men på slutet har han hamnat i frysboxen.

8 mars.

Robin Jansson är på klubbesök, skriver AIK på sin hemsida. Han kommer därför inte vara tillgänglig i cupkvarten mot Öster imorgon.
– Vi har mottagit en formell fråga och efter samtal med Robin har vi gett honom tillåtelse att besöka klubben som ställt frågan. Inga papper är undertecknade utan detta är ett av många led i att ta reda på eventuella förutsättningar, säger AIK Fotbolls sportchef Björn Wesström.
Sportbladet har tidigare uppgett att det är MLS-klubben Orlando City som är ute efter försvararen. Hur mycket pengar som det handlar om för AIK:s del om övergången blir av? Än så länge högst oklart.

7 mars.

Sirius har försökt låna i Johan Andersson från Djurgården, uppger UNT. Enligt tidningen ville Uppsalaklubben ta tillbaka sin förre spelare under året utan att betala något av hans lön. Djurgården ska dock ha nobbat upplägget och ytterbackar stannar därmed på Kaknäs. UNT har varit i kontakt med Sirius sportchef Ola Andersson som inte vill kommentera uppgifterna.

1 mars.

Robin Jansson är på väg till MLS, vilket vi skriver om här, men det är inte den enda transfernyheten om AIK idag. FotbollDirekt skriver om att Enoch Kofi Adu uppvaktades av en kinesisk klubb just före deras transferfönster stängde vid månadsskiftet. Även från MLS ska det ha funnits intresse, men AIK har inte varit beredda att sälja.

Expressen skriver idag om att Hammarby är ute efter anfallaren Kubilay Yilmaz, 22. Spelaren tillhör slovakiska Spartak Trnava och kostar enligt Expressens uppgifter runt tre miljoner kronor. Yilmaz har gjort sex mål på sju matcher i den slovakiska ligan och beskrivs som en forward som kan spela både som en ensam spets och med en anfallspartner.

28 februari.

Stefan Silva lämnar med all sannolikhet AIK, men än så länge tillhör han klubben. Däremot är han inte med i träning. Fotbollskanalen har pratat med sportchefen Björn Wesström som är kryptisk om vad som händer nu.
– Vi är överens om det (att Silva inte tränar med laget). Det är helt enligt vår uppgörelse. Det finns ingen konflikt i det. Men mer än så har vi bestämt oss för att inte kommunicera i nuläget, säger Wesström.
– Han kommer inte vara uttagningsbar till helgen (mot Örgryte), det är väl egentligen det vi kan konstatera. Sen får vi se.
FK: För ni en dialog med andra klubbar om honom?
– Det vill jag inte kommentera. Vi får se var vi landar.

27 februari.

AIK lånar ut målvakten Samuel Brolin till Vasalund. Den 18-årige målvakten, som är en spelare som AIK har höga förväntningar på, kommer alltså i grannklubben fram till sommaren, meddelar AIK på sin hemsida.

27 februari.

Många har hoppats på en återkomst för Pa Dibba i Bajentröjan och Hammarby har vid ett antal tillfällen uttryckt sina förhoppningar om att det skulle gå att få till en lösning. Men nu står det klart var 31-åringen spelar sin fotboll nästa år, och det är Kina som gäller även i fortsättningen. Dibba har blivit utlånad till Shanghai Shenxin i andradivisionen under hela 2019, vilket Hammarbys sportchef Jesper Jansson bekräftar i sms till Fotboll Sthlm. Shenxin blir Dibba lagkamrat med bland andra den allsvenska bekantingen John Owoeri.

Mer Bajen: Jansson bekräftar också att Dusan Jajic befinner sig i norra Norge för att bekanta sig med Elitserielaget Bodö/Glimt. Jajic, 20, var utlånad till IK Frej i fjol, men den här gången är det en övergång som är aktuell.

Uppdatering: Här går det fort! FotbollDirekt har pratat med Bodö/Glimts sportchef Aasmund Björkan som berättar att det inte kommer att bli någon övergång.
– Han tränade med laget måndag och tisdag, och gjorde ett väldigt positivt intryck. En bra kille och en duktig spelare. Men vi är kanske ute efter en mer defensivt orienterad mittfältare i nuläget, säger Björkan.

27 februari.

Denni Avdic kommer att gå till AFC Eskilstuna, enligt Sportbladet. Avdic har varit kontraktslös sedan årsskiftet men har hållit igång med AIK på slutet. Nu ska 30-åringen vara överens med den allsvenska nykomlingen AFC om ett tvåårskontrakt.

26 februari.

AIK:s 15-årige pojklandslagsman Linus Mattsson är aktuell för Heerenveen. Mattsson har nyligen provspelat med den holländska klubben som vill ha ner svensken på nytt. Var karriären fortsätter för talangen är dock fortsatt ovisst. Mattsson räknar med besked inom några veckor.
– Det jag vill 2019 är att spela seniorfotboll, men om Heerenveen erbjuder mig en plats där nere så skulle jag vara intresserad av det också. Det vore en stor erfarenhet och det är internationell fotboll, säger 15-åringen till Fotbolltransfers.com.

Två andra spelare med kopplingar till 08-fotbollen att rapportera om:
– Isac Lidberg, den förre Hammarby-talangen, ska spela i Brommapojkarna nästa säsong. Lidberg tillhör norska Start där han inte varit aktuell för a-lagspel. Det är alltså ett lån som det handlar om för den 20-årige anfallaren.
– Elfsborg har köpt loss Simon Strand från Dalkurd. Den 25-årige ytterbacken, som spelade i Djurgården som junior, fanns med på Bosse Anderssons radar i höstas/vintras, men nu blir det alltså gulsvart framöver.

22 februari.

Hammarby brasilianska nyförvärv Jean Carlos ser ut att bli klar för spel i cupmatchen mot Eskilsminne på söndag. FotbollDirekt har pratat Riksidrottsförbundet som bekräftar att byråkratin snart är i sin ordning.
– Vi skickade det här vidare till Migrationsverket för två timmar sedan. Så arbetstillståndet bör vara klart, säger Joakim Dahl, regristrator på Riksidrottsförbundet, till sajten.
Vänsterbacken Jean Carlos, som startade i träningsmatchen mot Shonan Bellmare på Hammarbys läger i Turkiet, är en möjlig startspelare även på söndag.
– Han har tränat på bra här hela tiden. Så absolut. Vi får vänta och se, säger sportchefen Jesper Jansson.

21 februari.

Kinesiska Dalian Yifang har gjort klart med två utländska värvningar: Marek Hamsik från Napoli och Emmanuel Boateng från LA Galaxy. Det innebär troligen att argentinaren Nicolas Gaitan eller att den förre Djurgårdsfavoriten Nyasha Mushekwki, 31, kommer att flytta på sig, enligt sajten Soca 263. Det är Fotbollskanalen som uppmärksammar nyheten. Sportchef Bosse Andersson tror dock inte på något DIF-återkomst.
– Jag har haft kontakt med Nyasha och jag är ganska uppdaterad i situationen. Jag ser det som en omöjlighet nu att han skulle spela i Djurgården. Han är otroligt populär och han har skrivit ett nytt kontrakt som han har två år kvar på, säger han till Fotbollskanalen.
Mushekwki spelade i Djurgården 2015 och gjorde stor succé med 12 mål på 21 matcher.

20 februari.

Inga stora transfernyheter idag, men det finns ändå en del att sammanfatta. Mycket talar för att Stefan Silva kommer att lämna AIK. 28-åringen, som fick snålt med speltid i fjol, var inte med när AIK tog sitt lagfoto för 2019.
– Han har helt enkelt fått ledigt i några dagar. Det är så som Björn (Wesström, sportchef) uttrycker sig. Sedan ber vi att få återkomma mer i sammanhanget, säger Rikard Norling till Fotbollskanalen.
I övrigt vill Norling inte ge några upplysningar.
Även Joel Ekstrand, som knäskadades i Dubai, saknades på lagfotot.
– Vad gäller Joel så är det inget nytt från problemet med underkroppsskadan. Vi vet inte hur det är. Sedan att han brände en lagbild är väl egentligen inte så mycket kopplat till underkroppsskadan utan det är mer att slumpen blev så att han inte var med. Det är inga beslut fattade heller, säger Norling till Fotbollskanalen.

Från Hammarbyhåll noterar vi att Imad Khalili har förlängt sitt kontrakt som nu gäller över 2020.
– Imad har sedan tränarskiftet tagit en oerhört viktig roll i truppen både på planen och inte minst i omklädningsrummet. Han har blivit en ledare, och är med sin taktiska smartness en spelare som är mycket användbar i Stefan Billborns spelsätt. Han har också visat stark karaktär trots sin tuffa start i Hammarby, säger han, säger sportchefen Jesper Jansson i en kommentar till Bajens hemsida.

FotbollDirekt skriver idag om att det finns fransk intresse för Kossounou Odilon. Mittbackstalangen har precis kommit till Hammarby så en övergång är inte aktuell just nu, men ett antal Ligue 1-klubbar ska ha hört sig för om 18-åringens situation.
– Ja, det stämmer att det finns klubbar som hört av sig angående Odilon efter matchen, säger Hammarbys chefsscout Mikael Hjelmberg utan att precisera närmare.

19 februari.

Denni Avdic är klubblös sedan kontraktet med AIK löpte ut vid årsskiftet. Nu ska Avdic träna med AIK igen, berättar klubben på sin hemsida. Enligt klubben handlar det bara om en veckas träning än så länge.
– Denni kontaktade oss och vi har accepterat hans förfrågan gällande möjligheten att träna med laget den här veckan. Generellt sätt så gäller principen att spelare som haft avtal med AIK Fotboll är välkomna att delta i verksamheten om de inte har någon klubbtillhörighet, sedan väljer vi alltid att värdera fall till fall och just denna vecka så passar det bra, säger sportchefen Björn Wesström i en kommentar.

18 februari.

Officiellt: Nabil Bahoui är klar för De Graafschap som ligger näst sist i holländska ligan. Nabbe har skrivit på ett ettårskontrakt och det finns även en klausul om att han kan lämna klubben i sommar utan ersättning. 28-åringen spelade i AIK i våras och gjorde tre mål på elva ligamatcher, men någon ny sejour i AIK blir det alltså inte – i alla fall inte den här gången.

18 februari.

Malmö FF är intresserade av Magnus Eriksson, enligt FotbollDirekt. Sajten har tidigare uppgett att Eriksson och Djurgården står långt ifrån varandra. FotbollDirekt skriver att MFF har hört sig för om Manges situation men att det mesta nu talar för att han stannar i San José Earthquakes. 28-åringen gjorde i natt mål när Earthquakes slog Los Angeles FC med 3-0 i en träningsmatch.

15 februari.

Blir det Malmö, och inte AIK, för Micke Lustig? FotbollDirekt skriver idag att MFF har gett sig in i kampen om den 32-årige landslagsmannen. Enligt FD är Malmös erbjudande till Lustig, vars kontrakt med Celtic går ut till sommaren, klart högre än AIK:s. MFF:s sportchef Daniel Andersson är dock inte så sugen på att kommentera uppgifterna.
–  Jag brukar inte kommentera spelare som inte tillhör Malmö FF. Och jag gör det inte den här gången heller, säger Daniel Andersson.

15 februari.

Det blir ingen Nabil Bahoui i AIK, kan vi nog slå fast. I dag avslöjar Sportbladet att “Nabbe” är i Holland för att diskutera kontrakt med en klubb i Eredivisie. Bahoui har varit spekulationernas man sedan han bröt kontraktet med Grasshoppers för en tid sedan, men någon återkomst i Gnaget lär det alltså inte bli.

14 februari.

De flesta säljfönstren är stängda vid det här laget, men det finns fortsatt utrymme att ta in spelare för våra svenska klubbar. Därför har vi – efter vissa påtryckningar! – valt att hålla liv i den här bloggen ett tag till.

Idag har AIK värvat Magnar Ödegaard som ersättare till skadade Joel Ekstrand.

FotbollDirekt publicerar idag uppgifter om att Magnus Eriksson och Djurgården står en bra bit från varandra. Mange kommer med all sannolikhet att lämna San Jose Earthquakes och har tidigare berättat om att han gärna återvänder till Djurgården. FotbollDirekt uppger dock att partnerna står så långt ifrån varandra att Eriksson har börjat titta på andra alternativ.