Björn Wesström: ”Sotte har en profil som passar hos oss”

AIK är intresserade Sotirios Papagiannopoulos och Nabil Bahoui.
Men inför sommarens fönster är Björn Wesström är också inriktad på att ge förtroende till spelarna i truppen.
– Jag tror att det här kommer bli en bättre AIK-upplaga än vi har sett tidigare, säger sportchefen till Fotboll Sthlm.

Annons

Imorgon drar Allsvenskan igång på nytt när AIK och Norrköping tjuvstartar på Friends arena. I hemmalaget är läget gott, berättar Björn Wesström när Fotboll Sthlm träffar honom på träningsanläggningen Karlberg.
– Här är och nu är alla uttagningsbara, säger sportchefen.
Hur ser du på våren med ett par veckors perspektiv?
– Prestationsmässigt har det varit mer dalar och toppar än i fjol men poängmässigt ser det likadant ut (24 poäng på 12 matcher). Vi hade en kontinuitetstanke inför våren och kontinuiteten i antalet poäng är ju konstant. Sedan har man en vilja och tro att allt ska utvecklas, men ju längre man jobbar desto mer förstår man att det handlar om tid och tålamod. Ger vi den här truppen tid tror jag att det kommer bli en bättre AIK-upplaga än vi har sett tidigare.
Hur ser du på sommaren med transferfönster och dubbelt tävlande?
– Vi tycker att vi har tagit höjden för det. Vi har en grundplan som vi kan finjustera och optimera utifrån vad som händer. Vi har ju två spelare vars lån går ut: Anton Saletros och Jack Lahne. Och Daniel Sundgren är såld.
Anton och Jack: är det säkert att de försvinner?
– Ja, idag när vi sitter här och pratar är det så.
Vilka luckor måste täppas igen då?

– Först och främst ska vi titta på våra egna spelare. Robert Lundström och Heradi Rashidi är högerfotade wingspelare. Och Daniel Granli är absolut en spelare som kan utvärderas i en sådan position.
Till höger?
– Ja. Så vi ser först och främst på den typen av alternativ.

På slutet har det skrivits i bland annat Expressen och FotbollDirekt om två möjliga “återvändare” och profilvärvningar: Sotirios Papagiannopoulos och Nabil Bahoui. Wesström bekräftar att AIK är intresserade av duon.
– Sotte har en profil som passar väldigt bra hos oss, både vad gäller AIK-historik och spelstil. Men det som avgör i slutändan är ekonomin. Vi har kontakt men han står under avtal och har FCK som arbetsgivare. Så om han ska till oss måste vi först komma överens med dem. Vi får ta ett beslut när vi vet vilka ekonomiska förutsättningar som det handlar om.
Känner du Sotte sedan gammalt?

– Ja, jag jobbade i klubben när han var en del av AIK:s fina 90-kull. Han har gjort hela resan från barn- till juniorspelare och var en del av Väsby (som var AIK:s samarbetsklubb till 2012).
Nabil då?

– Han ska fatta ett beslut om hur han går vidare efter ytterligare ett avslutat korttidsavtal. Vi får se om vi hittar en gemensam framtid nu eller senare. Vi pratar.
Är det aktuellt att han tränar med AIK först?

– Det har vi inte pratat om. Först och främst ska vi se om det kan finnas något gemensamt.
Att det är en bra spelare är de flesta nog överens om…
– Ja, han är ju bra i AIK.
Men passar han in i 5-3-2-lagbygget? Han är ju offensiv ytterspelare i första hand?
– Mmm, fast han har varit bra i AIK även när vi spelat så, säger Wesström och syftar på förra våren då den inlånade Nabil gjorde bra ifrån sig i “pocketrollen”.

Hur tänker du kring Nicolas Stefanelli (som är tillbaka från ett kortlån i den cypriotiska ligan)?
– I nuläget ska han vara hos oss. I nuläget tyder allt på att han spelar med oss i fortsättningen.
Har ni inte för många anfallare då?
– Jack Lahne försvinner ju.
Men Stefanelli och Kolbeinn tillkommer i konkurrensen?

– Tja, fast Tarik har spelat en del i pocketrollen. Då har vi fyra forwards, det känns inte så överdrivet.
Hur tänker du kring kontakten med Henok Goitom, Chinedu Obasi och Tarik Elyounoussi (som samtliga går ut efter säsongen)?
– Där ska vi fatta beslut under hösten. Vi ska utvärdera när spelarna själva vet vad de känner för framtiden. Tarik har nog alla möjligheter att få väldigt bra ekonomiska förutsättningar någon annanstans. Pengar som vi inte kan erbjuda. Men vad det gäller det familjära, trygghet och trivsel står vi nog högt i kurs. Så det är inte alltid så lätt att bara säga “jag vill vara kvar” eller “vi vill ha honom kvar”.
Hur långt har ni kommit i snacket?

– Vi har en dialog om det. Men jag tror att det under hösten kommer att utkristallisera sig vilka alternativ som han kommer att ha. Det är egentligen inte särskilt konstigt.
Du tänker på den typen av lukrativa ligor och alternativ som dyker upp för en skyttekung?
– Ja, det är ju nedsidan med att göra mycket mål (skratt). Nedsidan för oss alltså. Men vi får se hur det går.
Du verkar nöjd med truppen?
– Nöjd och nöjd. Man kan alltid vilja göra saker, men det är viktigt att man har en stark tilltro till dem som är här. Om man ständigt tittar på stora grepp och förändringar är det svårt att utveckla tilltron hos dem som är här, och det är trots allt de som ska göra jobbet.

LÄS MER. Silly season-bloggen – allt om 08-lagens övergångar

Foto: Bildbyrån