Silly season-bloggen – allt om 08-lagens övergångar

På den här bloggen ger vi er uppdateringar kring AIK:s, Djurgårdens och Hammarbys silly season. Vi refererar vad andra skriver, bedömer trovärdigheten och publicerar egna nyheter.

Annons

19 juni.

Peter Gerhardsson leder för stunden damslandslaget i VM i Frankrike. På dagens presskonferens inför matchen mot USA droppade den gamle Bajenliraren Gerhardsson en oväntad (gammal!) nyhet: att han var nära att ta över som Hammarbytränare tillsammans med Tony Gustavsson 2008 – men att han stoppades av Jesper Jansson.
– Jag var väldigt nära att få jobba ihop med honom. När jag var i Helsingborg 2005, 2006 och 2007, så hade jag inför året 2008 ett påskrivet kontrakt klart med att jobba ihop med Tony Gustavsson i Hammarby. Men Jesper Jansson (då sportchef i Helsingborg), som nu är sportchef i Hammarby, vägrade att släppa mig från Helsingborg. Så nära var vi och då kanske jag inte hade suttit här, men det är en annan historia, sa Gerhardsson enligt Fotbollskanalen.

…och visst var väl det värt att klämma in i vår sillyblogg?

18 juni.

Hammarby är nu på läger i småländska Kosta där de ska möta Kalmar imorgon. Med på lägret är två IK Frej-spelare: Hjalmar Ekdal, 20, och Pedro Ribeiro, 29.
Ekdal är Albins yngre bror som har gjort 12 matcher (två mål) från sin mittbacksposition under våren. Hans kontrakt går ut efter säsongen.
– Vi har ett samarbete och följer Frej noga. Hjalmar har gjort det bra och vi tycker att de killarna som är med här haft en bra utveckling, så det är inget konstigt med det, säger Jesper Jansson till Fotbollskanalen.
– Jag tycker att han har haft en väldigt bra utveckling, framför allt ända från cupen och fram till serien. Han håller en stabil, hög superettan-nivå. 

17 juni.

AIK är nära att landa Sotirois Papagiannopoulos, enligt FotbollDirekt. Sajten skriver att samtalen med FCK är långt gångna och att en lösning är nära. FotbollDirekt skriver också att förhandlingar med Nabil Bahoui, som är kontraktslös efter en tid i De Graafschap, är påbörjade. Mycket talar alltså för att AIK landar två riktigt tunga ”hemvändare” i sommar.

Fotboll Sthlm har varit i kontakt med Nabil Bahoui som säger att ”AIK alltid är ett alternativ.”

15 juni.

Den 20-årige svenske mittbacken Joseph Colleys kontrakt med Chelsea går i sommar – och det är oklart om det blir någon förlängning. Colley, som fostrats i BP, har väckt Hammarbys intresse, skriver FotbollDirekt. Sedan tidigare är det känt att Bajen söker efter en mittback som ska fylla luckan i truppen efter Kossounou Odilon. 
”Vad FD erfar så finns ännu inget bud men enligt våra källor så är Colley själv intresserad av Hammarby och beredd att skriva på för Stockholmsklubben och kontakter finns mellan Hammarby och hans agent.” skriver FotbollDirekt.
Colley har inte debuterat i Chelseas a-lag, men har gott om erfarenhet från U23-sammanhang.

14 juni.

Besad Sabovic, 21, är utlånad till Dalkurd där han har fått gott om speltid. Men framtiden i Djurgården är oviss för mittfältaren. Kontraktet går ut efter säsongen och än så länge finns inga förhandlingar.
–  Vi har inte haft någon dialog om nytt kontrakt. Jag har ju snackat lite med Bosse Andersson men inget seriöst. Jag har faktiskt inte försökt tänka så mycket på det utan jag vill bara utvecklas så mycket som möjligt, sedan får vi se, säger säger Sabovic till FotbollDirekt.
FotbollDirekt: Vad vill du själv?
– Jag vet om att jag klarar nivån i Djurgården och jag vet om att jag klarar nivån i allsvenskan. Jag önskar att ta upp Dalkurd i allsvenskan och visa vad jag kan.

En annan Djurgårdsnyhet rör Jesper Karlström. Enligt Expressens Daniel Kristoffersson i podden ”Disco och Noa” har Djurgården satt en prislapp för Karlis, vars kontrakt går ut efter säsongen, på runt fem miljoner kronor. Det ska alltså till ett skapligt bud för att Bosse Andersson ska släppa 24-åringen i sommar.

13 juni.

Christos Gravius är på utlåning till Degerfors till den 15 juli. 21-åringen har tagit en ordinarie plats på Degerfors mittfält och är överlag med säsongen. Men han vet inte vad som händer i sommar när låneavtalet har löpt ut.
– Vi har inte haft någon kontakt så. Jag har bara fokuserat på mitt och de (AIK) har fokuserat på sitt. Vi har inte pratat på det sättet. Jag har bara fokuserat på att göra det bra i Degerfors och sedan får man ta det då. Jag försöker att inte tänka för långt fram, bara fokusera på nuet, säger Gravius till Fotbollskanalen.
FK: Hur skulle du vilja att det blir i sommar?
– Det är väldigt svårt att säga. AIK är ett väldigt bra lag och sådär, så det skulle vara kul att komma tillbaka och ta en plats, men det är svårt att säga nu.

11 juni.

Alexander Isak är så gott som klar för Real Sociedad, enligt Mundo Deportivo. Tidningen skriver att endast läkarundersökningen återstår innan kontraktet skrivs. Övergångssumman tros landa på runt 100 miljoner kronor enligt flera medier – det vill säga i samma storleksordning som AIK sålde supertalangen för till Dortmund 2017. Enligt Fotboll Sthlms källor blir det dock inget nytt pengaregn över AIK – det finns ingen vidareförsäljningsklausul som kickar in.

Isak har inte velat kommentera den stundande övergången, men sa igår kväll efter VM-kvalmatchen mot Spanien att han gärna spelar i La liga.
– Det skulle vara en dröm att få spela här, sa Isak till Sportbladet.

11 juni.

Det blev mycket sillysnack när Bosse Andersson gästade Studio Allsvenskan som vi tidigare refererade till. I podden pratar sportchefen även om Mohamed Buya Turay. Bosse säger att det är helt omöjligt att köpa loss anfallaren på grund av prislappen men att han räknar med Buya stannar hela säsongen.
– Jag känner mig väldigt trygg i att han kommer, vilket vi var överens om med Sint-Truidens och med Buya, vara här 2019. Samtidigt finns det transferfönster och gör man det bra så kan det dyka upp andra möjligheter. Men det finns inget som tyder på det.

Andersson avslöjar också Djurgården varit intresserade av Aliou Badjis 17-årige lillebror som spelar i Casa Sports i Senegal. Men eftersom intresset från större klubbar är stort kommer Djurgården inte att lyckas.
– Han är en spelare som är attraktiv för de stora, stora klubbarna så hade vi gärna haft det projektet, säger sportchefen.

10 juni.

Lite mer om Jesper Karlström? Bosse Andersson har gästat podden Studio Allsvenskan där han pratar om mittfältarens status. Vad Bosse menar? Tja, det är något av en tolkningsfråga.

Så här lät det iallafall i podden:

– Jesper gör sin femte säsong i Djurgården och han har gjort över hundra matcher. Jag vet att han trivs extremt bra i Djurgården och att han har vuxit som spelare. Och även som ledare på planen och i omklädningsrummet. Han trivs i det sättet som vi spelar fotboll. Han har ett halvår kvar på sitt kontrakt. Han är 24 år och det finns tre scenarier för honom. Vill Jesper vara kvar i Djurgården, självklart som fotbollsspelare vill man titta om det finns andra alternativ och det är ett viktigt beslut för honom, och han kan spela ut sitt kontrakt men då är han kvar hela säsongen. Vi behöver inte sälja Jesper Karlström utan han är en viktig del sportsligt. Jag hoppas att vi någon gång här under sommaren vet vad Jesper Karlström ska göra 2020. Men vi har extremt goda förutsättningar. Det är en fantastisk person och vi har tillsammans gjort mycket. Självklart har jag en förhoppning om att han är här långsiktigt.

…och så här lät det också:

– Vi har ju trott på Jesper hela tiden. Samtidigt så vet vi också att han är extremt professionell. Man blir bättre med åren och han var otroligt väl förberedd när han kom in i den här säsongen. Han stod nästan i en klass för sig själv. I det spelsättet med olika kombinationer – gör man det bra så får man självförtroende. Man blir en ledare och han mår extremt bra just nu.

8 juni.

Jesper Karlströms kontrakt går ut efter säsongen. Vi har tidigare tagit upp ett visst utlandsintresse för 23-åringen, men Djurgården vill förlänga med ”Karlis”.
– Jag vill ha honom kvar även 2020, absolut, säger sportchefen Bosse Andersson till FotbollDirekt.
– Vi har en god dialog och han trivs väldigt bra i Djurgården. Vi har diskuterat Jespers framtid och den kan se ut på olika sätt, men som sagt, han trivs väldigt bra hos oss och vi har haft bra diskussioner. Jag är väl uppdaterad om hans situation, sedan får vi se när vi kan hitta en lösning.

6 juni.

Hammarby scoutar i Syrianska. Enligt Expressens podcast Disco och Noa har Bajen spanat in Beneyam Belye Demte – en 20-årig mittfältare från Etiopien. Belye Demte kom till Syrianska från albanska Skënderbeu inför säsongen. Även FotbollDirekt har skrivit om allsvenskt intresse för mittfältaren som har kontrakt till 2020.
– Det är väl alltid så att presterar man i superettan så blir det intresse i allsvenskan. Det är inte så konstigt. Sen om det kommer bli något i sommar eller inte är för tidigt att säga. Det är en offensiv spelare som kan användas på båda kanterna eller centralt bakom anfallarna, säger Syrianskas sportchef Can Melkemichel.

6 juni.

Daniel Sundgren är överens med grekiska Aris. Men han kan ändå spela i Champions League-kvalet för AIK, skriver FotbollDirekt. I alla fall i den första omgången. Övergången träder i kraft den 19 juli, enligt sajten, vilket betyder att han kan spela i den första rundan av CL-kvalet där den första matchen är 9/10 juli och den andra 16/17:e. Kontraktet med Aris gäller sedan över tre år.

5 juni.

Jesper Karlström, som har övertygat stort i år, har ett kontrakt som går ut efter säsongen. I april sa Karlström till Fotbollskanalen att inga samtal förs om en förlängning. Så är läget fortsatt enligt FotbollDirekt. Sajten skriver det finns intresse för 23-åringen från två klubbar i Tyskland, en i Belgien och en Polen.  Enligt FotbollDirekt kan en affär bli av i sommar.

3 juni.

Sotirios Papagiannopoulos var på plats när AIK slog Hammarby på Friends arena. AIK har visat intresse för mittbacken som är missnöjd med sin knappa speltid i FCK. Den danska storklubben köpte ”Sotte” för beskedliga tre miljoner från Östersund, men betalade enligt FotbollDirekt åtta miljoner i sign on-bonus. Det gör att danskarnas prislapp är föhållandevis hög, skriver sajten, vilket kanske skrämmer bort AIK.
– Han är ju född och uppvuxen med AIK så det klart att han känner någonting för AIK. Jag menar att det är inte så konstigt att han ser våra matcher, säger Björn Wesström till FotbollDirekt
Sportchefen vill inte säga något om en eventuell övergång.
– Jag kommenterar ingenting och kan bara konstatera att han är FCK:s spelare.

31 maj.

Hammarby har en lucka i truppen på mittbackssidan sedan Kossounou Odilon har sålts. Lösningen kan bli att låna in Mattias Andersson, 21, från Juventus, enligt Expressen. Den MFF-fostrade mittbacken har tillhört Juve i tre år och fick i somras förlängt kontakt. Men nu vill den italienska storklubben låna ut Andersson som under fredagen var på besök på Årsta IP, skriver Expressen.

31 maj.

Nabil Bahoui kan vara på väg till AIK igen. ”Nabbe” är kontraktslös sedan hans De Graafschap åkte ur den holländska högstaligan. Nu bekräftar 28-åringen att AIK är aktuellt igen.
– När vi ramlade ur bröts mitt kontrakt automatiskt. Jag har kontakt med AIK och AIK är alltid aktuellt. Vi får se vad som händer och vad som dyker upp, säger Nabil till Expressen.
Sportchefen Björn Wesström:
– Vi har kontakt med ”Nabbe” och har alltid haft en bra relation med honom. Ibland passar det bra när man ska värva tillbaka en spelare, ibland passar det inte. Vi vet om hans situation nu och sedan får vi se. 
– De närmaste veckorna får väl utvisa vad som händer, vad han vill och vad vi vill, säger  han. 

29 maj.

Hammarby kommer att försöka värva hem Björn Paulsen i sommar, enligt Expressens reporter Daniel Kristoffersson. Paulsen lämnade Bajen för Inglostadt i den tyska andraligan i vintras, men efter att klubben överraskande åkt ur vill den danske 27-åringen röra på sig. 
– Jag vet att Hammarby kommer att stämma av läget och göra ett försök, säger Kristoffersson i podden Disco och Noa och fortsätter:
– Kontraktet går ut 2021 och känslan är att det hänger på prislappen. Men Hammarby har mycket pengar och alla vet vad Paulsen betydde för dem.

27 maj.

Östersunds brittiske mittfältare Curtis Edwards kontrakt går ut i sommar. För en vecka sedan skrev Expressen att både Djurgården och Hammarby är intresserade av 25-åringen. Till FotbollDirekt säger Edwards att han är intresserad av en flytt:
– När jag kom till Sverige såg jag de stora lagen och det vore ett stort steg. Det skulle vara kul.
Han nekar dock till att han har haft någon kontakt med någon av klubbarna.
– Jag har inte hört något. Jag har pratat med min agent som säger att det finns intresse men vi har inte diskuterat något ännu. Jag tränar på varje dag och förbereder mig själv för varje match, sedan får vi se under uppehållet.
Är det någon skillnad på Djurgården och Hammarby?
– Jag vet inte om jag ska vara ärlig, men det är två stora klubbar.

Enligt våra uppgifter är det mer troligt att det blir Djurgården än Hammarby. Det är inte uteslutet att det blir Hammarby, men klubben är nöjda med Darijan Bojanics framsteg som innermittfältare och räknar med att den långtidsskadade Junior är tillbaka i spel om inte alltför länge. Det har gjort att intresset för Edwards har svalnat något.

23 maj.

Mikaels Lustig är ett seglivat silly season-namn den här vintern/våren. Expressen skrev häromdagen att det finns alternativ i flera länder men att Malmö FF redan har lagt ett bud. AIK har emellertid inte gett upp den 32-årige landslagsbacken, vars kontrakt med Celtic är på väg att löpa ut. Att AIK:s intresse kvarstår säger sportchefen Björn Wesström rakt ut till FotbollDirekt.
– Våra samtal med Mikael Lustig har inte tagit slut. Vi har haft dialog tidigare och har det fortfarande. Vi har ingen annan ambition än att fortsätta det vi har påbörjat, säger Wesström till sajten.

20 maj.

Ska vi slänga in två AIK-nyheter till när vi är igång? Kvällens tvåmålskytt mot Falkenberg, Tarik Elyounoussi, berättar att förhandlingar om att förlänga hans kontrakt, som går ut efter säsongen, är igång.
– Vi har precis börjat prata (om ett nytt kontrakt). Vi får se vad vi kommer fram till. Det handlar mycket om vilka ambitioner klubben har. Jag vill spela fotboll med AIK i Europa. Jag vill inte bara spela i allsvenskan. Vi har ju vunnit allsvenskan och min ambition är att spela med AIK i Europa. Allra helst i Champions League, även om jag vet att det är jättesvårt och att Europa League är mer realistiskt. Men jag hoppas att vi klarar det, säger Tarik till Sportbladet.
– Mina agenter har kontakt med Björn Wesström och de pratar. Så det är igång.

Vi har också noterat att den 20-årige anfallaren Aziz Essaisi syntes på Friends arena ikväll med sin agent Martin Klette – vilket uppmärksammades av supportern Johan Westin här.
Aziz Essaisi började sin karriär i AIK innan han flyttade till Djursholm där han öste in mål i pojkallsvenskan. Därefter blev det en flytt till FC Midtjylland i Danmark men karriären har aldrig tagit fart och nu vill anfallstalangen tillbaka till Sverige igen. 

20 maj.

Nicolas Stefanelli återvänder till AIK. Anfallaren har varit utlånad till cypriotiska Anorthosis Famagusta under våren – utan att göra succé – och nu ska han tillbaka till Solna.
– Han börjar träna med laget igen på onsdag. Han är ju vår spelare eftersom deras säsong är slut. Vi tar hem honom och ansvarar för Nicolas i vår träningsverksamhet. Men om han kommer få spela, säljs eller lånas ut… får framtiden utvisa. Planen är att han kör med oss åtminstone till fönstret öppnas, säger sportchefen Björn Wesström till Aftonbladet.

20 maj.

Östersunds mittfältare Curtis Edwards, 25, har ett kontrakt som går ut i sommar. I förra veckan rapporterade Östersunds-Posten att tre allsvenska klubbar, däribland Djurgården, var intresserade av den brittiske mittfältaren. Expressen skriver nu att Djurgården har lagt fram ett kontraktsförslag, men att även Hammarby finns med i bilden. 
– Jag vill inte säga något. Jag vill inte kommentera andras spelare, säger sportchefen Jesper Jansson till Expressen.

17 maj.

Den förre AIK:aren Sotiris Papagiannopoulos får mindre speltid än han hade önskat i FC Köpenhamn – som köpte honom för 3,5 miljoner kronor från Östersund sommaren 2018. Nu är ”Sotte” beredd att flytta hem till Sverige. FotbollDirekt uppger att AIK har visat intresse. 28-åringen har spelat flera säsonger (fram till 2012) i AIK:s samarbetsklubbar Akropolis och Väsby, men det var först efter flytten till Östersund som genombrottet kom. 

8 maj.

AIK har testat en provspelare från Ghana i veckan. Det handlar om den 18-årige Anoff Blankson som tillhör JMG Academy Ivory Coast som har varit på besök. Blankson åker nu hem och AIK ska utvärdera spelaren.
– Vi ska nu summera våra intryck från besöket samt titta på de testresultat som vi samlat på oss för att värdera om och hur AIK eventuellt vill gå vidare i processen, säger chefsscouten Tobias Ackerman till klubbens hemsida.

6 maj.

Nu är Odilon-dealen i hamn, uppger Expressen. Det handlar enligt tidningen om en summa över 30 miljoner – som kan stiga till över 40 miljoner om diverse klausuler trillar in – och det är Club Brügge som har dragit det längsta strået. Enligt Expressen har Odilon åkt till Belgien under måndagen och affären väntas bli officiell i dagarna. 

6 maj. 

Simon Sandberg kritade i förrgår på ett nytt kontrakt till och med 2022. Nu kommer med FotbollDirekt med uppgifter om den nya lönen. Enligt sajten är kontraktet värt över 150 000 kronor i månaden. FotbollDirekts källa verkar dock slå ihop all framtida betalning till en månadslön.
”Om en signing bonus är en del av uppgörelsen, eller inte, framgår däremot inte av uppgifterna. Men hans nya uppgörelse ska hur som, helst vara värd 150 000 i månaden kontraktslängden ut” skriver sajten.

Vi på Fotboll Sthlm har också grävt lite i den potentiella Kossounou Odilon-affären. Allt talar för att Hammarby kommer överens med en av de intresserade klubbarna inom kort. Vi har bara säkra källor på att Genk är intresserade, men Club Brügge och en italiensk klubb har nämnts på andra håll. Däremot har vi trovärdiga uppgifter på att det handlar om en övergångssumma över 30 miljoner och att buden låg runt 30-miljonersstrecket redan när serien startade. Hammarby kunde alltså ha säkrat Allsvenskans största försäljning av en försvarsspelare utan att spelaren ifråga ens spelat i ligan.

4 maj.

Mycket talar för att Simon Sandberg skriver på ett nytt kontrakt inom kort. Sportchefen Jesper Jansson har tidigare sagt att de vill skriva ett nytt långt avtal med högerbacken – och att de hoppas att det blir klart innan sommaruppehållet.
Nu ser det ut att vara på gång. Sandberg, som har för vana att twittra ut #gameday på matchdagarna, har idag lämnat en liten hint på Twitter genom hashtaggen #signday.

2 maj.

Den 20 maj är fotbollssäsongen slut på Cypern. Det betyder att Nicolas Stefanelli återvänder till AIK från Anorthosis dit han varit utlånad under våren. Den argentinske anfallaren vet dock inte själv vad som väntar när han kommer tillbaka.
– Jag har inte pratat med någon i AIK om framtiden och jag vet inte vad som händer i sommar. Jag vill bara spela fotboll och vara lycklig, säger Stefanelli i en intervju med FotbollDirekt.
Stefenelli berättar att han har saknat AIK:s supportrar.
– AIK-fansen är helt otroliga. Hela min tid här har de skickat meddelande med så mycket kärlek med frågor om när jag kommer tillbaka. Och jag saknar dem verkligen jättemycket. Att spela inför 30 000 åskådare på Friends arenas läktare är något som inte händer varje dag i en fotbollskarriär och jag tror att jag kommer att få njuta av det snart igen.

30 april.

Kossounou Odilon är på väg bort på Hammarby, trots att han nyss kom till klubben. Igår skrev Oskar Månsson ett matigt blogginlägg om den förmodade försäljningen och en hel del annat om Bajens silly season – du läser det här!

Idag skriver belgiska Nieuwsblad att Club Brügge har gett sig in i kampen mot Genk och en italiensk storklubb om Odilons signatur. Enligt våra källor är alltså en affär på över 30 miljoner på gång, förutsatt att 18-åringen själv vill flytta.

21 april.

Daniel Sundgrens övergång till Aris är nu klar, skriver Aftonbladet. Kontraktet är påskrivet enligt tidningens källor. Det framgår inte om det övergången kommer träda i kraft före eller efter AIK:s första CL-kvalrunda. Sundgren var som bekant mycket nära att gå till Aris i januari, men affären gick i stöpet i sista stund.

20 april.

AIK närmar sig en värvning av Mikael Lustig, skriver FotbollDirekt. Sajten uppger att Aris är beredda att köpa loss Daniel Sundgren för runt 3,5 miljoner och att AIK isåfall är helt inställda på att ta in Lustig som ersättare. Enligt FotbollDirekt är en affär högst trolig i nuläget.

18 april.

Daniel Sundgren är mycket nära en övergång till Aris. Det skriver grekiska Gazetta och FotbollDirekt. Även vi på Fotboll Sthlm har nåtts av samma uppgifter. Gazetta uppger att AIK är överens med Aris och att övergången kommer att träda i kraft efter AIK:s Champions League-kval.

16 april.

Jiloan Hamad är i full gång med säsongen i Sydkorea. Incheon United har inlett ligaspelet dåligt, men Hamad har tagit en ordinarie plats. I en intervju med Sportbladet berättar ”Jille” att han trivs i klubben som han ser som ett mellansteg till ett större sammanhang. Men 28-åringen är också säker på att han en dag återvänder  till Allsvenskan – helst till Hammarby.
– Den kärlek jag fick i Bajen i två år var magisk. Det skulle vara fantastiskt att komma hem till Hammarby igen, säger Hamad i intervjun.

16 april.

Det var snuddande nära att Daniel Sundgren gick till grekiska Aris i sista stund innan transferfönstret slog igen. Så blev som bekant inte fallet, men Aris intresse består enligt den grekiska sajten SDNA som både FotbollDirekt och Fotbolltransfers.com refererar till. Enligt sajten, vars trovärdighet vi inte kan bedöma, ska Aris träffa Sundgrens agent Martin Dahlin inom kort för att diskutera en eventuell övergång till sommaren. 

15 april.

Nu är det här en silly season-blogg där vi mest skriver om aktuella affärer, men ibland kan väl ha lite perspektiv? Expressen har nämligen träffat Aliou Badji i Rapid Wien. Hittills har 21-åringen spelat sex matcher och gjort ett mål i sin nya klubb. I intervjun berättar Badji att han saknar Sverige, och att det har varit tufft att byta land på nytt. Han lovordar också Djurgården och säger att han gärna vill runda av karriären där.
– En dag hoppas jag att få återvända till Djurgården. Jag trivdes verkligen där, och det vore fantastiskt att få avsluta karriären där och i Sverige.
– Men först ska jag bli stor i Europa. 

14 april.

För fem dagar sedan skrev FotbollDirekt att AIK varit i kontakt med Magnus Eriksson för att undersöka möjligheterna för en värvning. Nu kommenterar  Björn Wesström uppgifterna i Studio AIK – klubbens egna tv-program. 
– Man kan ju tolka saker och ting på en mängd olika sätt. Vi har ju haft lite kontakt med Viktor Gyökeres vilket nått media. I samband med de samtalen ställde jag en fråga varför Djurgården inte tar Mange Eriksson, till Viktors management, för de två har samma, säger sportchefen enligt Fotbollskanalen.
Wesström fortsätter:
– Det kan man ju tolka som att vi vill ha Mange Eriksson. Men jag ville ju ha lite information om varför Djurgården inte agerar på en spelare som de uppenbarligen har satt en Djurgårdsstämpel på. Det var det som hände. Så kan det bli när man ställer frågor som man egentligen har ett jävla skit med att göra. 
På frågan om hur långt ifrån en värvning som det var svarar Wesström:
– Det är extremt långt ifrån att han får göra det igen.

12 april.

AIK var mycket nära att värva David Batanero i vintras, enligt Expressens Daniel Kristoffersson. I podden Disco & Noa säger Kristoffersson att AIK och Sundsvall var så gott som överens om en deal för fyra miljoner plus Stefan Silva.
Giffarnas sportchef Urban Hagblom säger dock att uppgifterna är falska.
– Det var inte nära. Det var aldrig ens en förhandling eller en prislapp, säger Hagblom till Sundsvall tidning.
– Självklart har Silva fina kvaliteter, men det är inte de kvaliteterna vi är i behov av för tillfället.

12 april.

Simon Sandberg har inlett året starkt. Kontraktet för den 25-årige högerbacken går ut efter säsongen, men Hammarby vill gärna skriva ett nytt, långt avtal. Förhandlingarna är igång. 
– Det är som med Jeppe Andersen. Viktigt för oss att så snabbt som möjligt få nya kontrakt på plats. Vi har startat samtal med Simon och hoppas bli klara inom kort, säger Hammarbys sportchef Jesper Jansson för FotbollDirekt.

10 april.

Hammarby tappar en av sina talanger till Tyskland. Det är den 16-årige målvakten Amar Dzevlan som har skrivit på för Eintracht Frankfurt – som ligger fyra i Bundesliga. Kontraktet är på tre år.
– Jag är redo för nästa steg och det känns bara som rätt steg för mig, säger Dzevlan till Fotbollskanalen.
Amar Dzevlan ska till en början träna och spela med klubbens U17- och U19-lag.

En annan målvaktsrelaterad Bajennyhet handlar om Johan Wiland. Den 38-årige veteranen hoppas vara redo till sommaren efter sin axelskada. Han säger till Expressen att han ska göra allt han kan för att komma tillbaka, men han har också förberett sig mentalt på att det kanske inte fungerar.
– Jo, det måste jag ha i baktankarna. Annars kommer det bli en chock för huvudet om det inte skulle funka. Jag får ha det som en B-plan. Självklart tänker jag i de banorna, med tanke på att jag inte vet vart jag står, säger Wiland.

9 april.

Transferfönstret har stängt igen, vilket märks på uppdateringarna på den här bloggen. Nu kan endast kontraktslösa spelare ansluta till trupperna. Djurgården gick som bekant bet på att värva Magnus Eriksson som till sist stannade i San José Earthquakes. Idag skriver FotbollDirekt att AIK tog kontakt med  ”Mange” för undersöka möjligheterna för en värvning. Något bud har dock inte lagts, enligt sajten.

5 april.

Både Jack Lahne och Kolbeinn Sightorsson hamnade i AIK. Enligt sportchefen Björn Wesström var det en hård kamp i Stockholm om den 17-årige talangen och den meriterade islänningen.
– Vi vet att vi har haft skarp konkurrens om båda spelarna både i Stockholm och på andra platser, säger sportchefen till AIK Play.
– Det är med stor stolthet som man kan konstatera att det vi gör och har byggt intresserar spelare av deras kaliber.
Wesström berättar att AIK försökte värva Lahne efter säsongen i fjol, men att det aldrig blev aktuellt på grund av den höga prislappen. 

5 april.

Så var Jack Lahne klar för AIK på ett lån. Avtalet mellan BP och Gnaget sträcker sig till den 31 juli.
– De senaste tio årens resultat för klubben, tillsammans med en hemmaarena med naturgräs och inte minst den spelarutveckling som vi visat upp, har gett oss ett försprång när spelare vill välja en seniormiljö i Stockholm. AIK Fotboll bygger med lånet av Jack Lahne en långsiktig relation med en av de bästa unga spelarna från Stockholm och samtidigt får laget tillgång till bästa möjliga egenskaper under vårens tävlingsspel, säger sportchefen Björn Wesström till klubbens hemsida.
När lånet har gått ut skriver Lahne på permanent för franska Amiens.
– Det är en exceptionell affär, den största i föreningens historia, säger BP-tränaren till klubbens hemsida.

4 april.

AIK kan vara på väg att slå till en oväntad värvning under den sista transferdagen. Enligt Daniel Kristoffersson i Expressens podcast Disco & Noa vill AIK låna in anfallstalangen Jack Lahne till sommaren.
– AIK jobbar stenhårt på att ta in honom på lån innan fönstret stänger. De går såklart en kamp mot klockan, säger Kristoffersson.
Expressens reporter säger att det har öppnats en möjlighet på grund av pappersstrul mellan BP och Amiens, dit Lahne nu är utlånad. Alternativen är att Amiens köper loss Lahne och lånar ut honom till AIK eller att AIK lånar Lahne direkt från BP – och att Amiens sedan köper 17-åringen till sommaren.

4 april.

Deadline day! Idag är det sista chansen för klubbarna att värva in spelare. Igår kväll pratade vi en kortis med Djurgårdens sportchef Bosse Andersson.

Är truppen spikad eller jobbar du på något?

– Vi är ganska lugna. Jag vet att det har funnits synpunkter utifrån om att vi ska värva, men vi kommer inte ta in någon bara för att ta in någon. Vi har varit på några spelare men det är tveksamt om vi tar in någon mer. Fönstret stänger ju om ett antal timmar.
Ni har tittat på anfallare?
– Ja, det har vi absolut gjort. Men vi är ganska nöjda med de som vi har i truppen. Vi har ett jävligt bra go i laget.
Det har ryktats om att ni var intresserade av Lasse Vibe?
– Nej, det har vi inte varit.
Det är falska uppgifter?
– Ja, det är falskt.
Hur ser du på truppen nu?
– En bra trupp med många bra fotbollsspelare, vilket vi har visat under våren. Det handlar om att ge förtroende till dem. Vi gjorde en bra prestation mot Sundsvall, det var en match mellan två bra lag, men vi lyckades tyvärr inte vinna.

3 april.

Dagen före deadline day kommer det uppgifter om att Hammarby fortsatt är på mittfältsjakt. Enligt Twitter-kontot MLS Transfers är Bajen intresserade av Bournemouths amerikan Emerson Hyndman, 22. ”Vår källa säger att han är desperat efter speltid” uppger kontot som har 25 000 följare.
Enligt Jesper Jansson ligger det dock inget i uppgifterna.
– Det stämmer inte, säger han till Fotbollskanalen.

2 april.

Djurgården har lånat ut ytterbacken Matteo Catenacci till Sollentuna. Lånet gäller för hela 2019 för 20-åringen.
– Det ska bli kul att komma till Sollentuna där jag kommer att få spela seniorfotboll och utvecklas. Jag har en bra relation med tränaren och kommer att lära mig mycket under den här säsongen. Sedan är förhoppningen självklart att komma tillbaka till Djurgården och få göra något för laget framöver, sägre Catenacci till klubbens hemsida..

2 april.

AIK gjorde nyligen ett försök att låna in Viktor Gyökeres från Brighton, skriver FotbollDirekt. Den brittiska klubben ska dock ha tackat nej direkt. Björn Wesström vill inte kommentera uppgifterna specifikt, men säger att han gillar den 20-årige anfallaren.
– Jag kan som sagt bara säga att AIK och Viktor med all säkerhet vore en stark kombination. Allt som är bra för AIK är aktuellt, säger Wesström.

31 mars.

Nu är det officiellt: Kolbeinn Sigthorsson har skrivit på för AIK till och med säsongen 2021.
– Jag är väldigt glad över att ha skrivit på för AIK. Jag kommer från en tuffare period i min karriär, men min motivation är på allra högsta nivå för att komma tillbaka i absolut toppform. AIK har presenterat en både kort- och långsiktig plan som verkligen motiverar mig och jag ser fram emot att komma igång med träningen för att vara redo för de sportsliga utmaningar som ligger framför mig och laget under året, säger Kolbeinn Sigthorsson till AIK:s hemsida.

31 mars.

Kolbeinn Sigthorsson är nu helt klar för AIK, skriver Expressen. Den meriterade islänningen ska presenteras i samband med premiärmatchen mot Östersund på Friends arena. Enligt tidningen enades parterna på fredagen.  

29 mars.

Hammarby har rott en tung kontraktsförlängning i hamn. Jeppe Andersen som har följt upp sitt fina fjolår med stark spel i cupen har kritat på fram till sommaren 2023.
– Jeppe är en av Allsvenskans allra främsta mittfältare, och hans nya avtal är en viktig del i Hammarbys långsiktiga satsning, säger Hammarbys sportchef Jesper Jansson till klubbens hemsida.
Jeppe Andersen kommenterar nyheten – utförligt! – så här:
– Det känns väldigt bra att förlänga kontraktet. Jag är väldigt glad över att spela i Hammarby och jag trivs väldigt bra, inte bara i klubben utan även med mitt liv här i Stockholm. Jag håller med Jesper att jag har haft en bra utveckling det senaste året. Det är flera faktorer som spelar in, men framförallt handlar det om självförtroendet, och det är väldigt starkt just nu. Jag känner också mig trygg med den plats jag har i laget, och den roll jag har nu innebär att jag spelar fotboll på precis det sätt jag vill göra. Vi har också ett väldigt bra och spännande lag, och jag är väldigt spänd på det här året och min kommande tid i Hammarby, säger han

29 mars.

Djurgården, som har gott om alternativ på mittfältet, lånar ut Besad Sabovic till Dalkurd. 21-åringen har länge betraktats som en stor talang men har än så länge inte slagit sig in i Djurgårdens startelva.
– Besard kommer att spela för Dalkurd men vi har dubbla papper så att vi har möjlighet att ta tillbaka honom om vi behöver det. Han behöver få speltid och vi har en tuff konkurrenssituation just nu så då blir det här ett bra upplägg. Vi tänker långsiktigt där Besard en viktig spelare för oss och vi vill se honom fortsätta utvecklas i Djurgården, säger sportchefen Bosse Andersson till Djurgårdens hemsida.

28 mars.

AIK ser ut att sno åt sig Kolbeinn Sigthorsson framför ögonen på Djurgården. Det skriver Expressen på torsdagseftermiddagen. Sigthorsson har enligt tidningen varit och besökt Friends arena och att AIK ligger närmast till hands för den 29-årige islänningen – det ska bara återstå några detaljer i kontraktet.

28 mars.

Sander Svendsen blev nyligen utlånad till norska Odd Grenland fram till sommaren. Enligt Expressens reporter Daniel Kristoffersson visade Djurgården också intresse för den 21-årige norrmannen, men Hammarby avfärdade förfrågan. Kristoffersson säger i podden Disco & Noa att han fått uppgifterna bekräftade från en person i Hammarbys sportsliga ledning:
– Djurgården hörde sig för och ställde frågan, men den affären var omöjlig.

28 mars.

Kolbeinn Sigthorsson har varit i Stockholm för att bekanta sig med Djurgården skriver FotbollDirekt. Islänningen har bland annat besökt Tele2 arena, men än så länge är inget avtal i hamn, skriver sajten. FotbollDirekt har varit i kontakt med Bosse Andersson som inte vill kommentera uppgifterna.

28 mars.

Djurgården gick bet på Vidar Örn Kjartansson. Men nu kan en annan meriterad isländsk anfallare hamna i klubben, uppger Fotboldi.net. Enligt sajten har Djurgården träffat Kolbeinn Sigthorsson, 29, som nyligen bröt sitt avtal med Nantes. Sigthorsson har bland annat representerat Ajax och Galatasaray och har gjort 23 mål på 48 landskamper, men det senaste året har han knappt spelat på grund av skador. Fotbollskanalen har pratat med Bosse Andersson som inte vill ge några ledtrådar.
– Det är nya uppgifter för mig. Jag kan inte bekräfta att jag träffat honom, säger sportchefen.

 

26 mars.

FotbollDirekt skriver idag att AIK hört sig för om David Bataneros situation. Enligt sajten är Giffarna redo att sälja på grund av den ekonomiska situationen i klubben och att prislappen ligger på runt fyra miljoner kronor. För Fotbollskanalen berättar den 30-årige spanjoren att han hört om AIK:s intresse.
“För ett par dagar sedan ringde min agent och berättade för mig att AIK är intresserat. Jag känner inte till det exakt, jag tränar fortfarande med mitt lag, men jag vet att klubbarna talades vid” skriver Batanero i ett sms.
AIK:s sportchef Björn Wesström är dock tydlig med att det inte kommer bli någon affär.
– Vi kommer inte att värva honom. Han är på alla sätt en fantastisk fotbollsspelare, men de egenskaperna har vi redan i truppen, säger AIK-sportchefen till Fotbollskanalen.

26 mars.

IFK Göteborgs grekiske målvakt Giannis Anestis träffade Djurgården i höstas. Enligt sportchefen Bosse Andersson backade Djurgården ur förhandlingarna efter “en helhetsbedömning”. GT uppgav kort senare att affären fallit på en läkarundersökning. Nu säger Anestis i Blåvittpodden att det var han som drog sig ur och att det berodde på att han inte fick rätt intryck av klubben.
– Vi pratade med Djurgården men vi hade inte samma tänkande, samma filosofi. Därför slutade jag att prata med dem.
Blåvittpodden: Fick du ett kontrakt att skriva på?
– Ja, först.

26 mars.

Bekräftat: Sander Svendsen har presenterats av Odd Grenland. Den norska klubben, som kom nia i Eliteserien i fjol, lånar in anfallaren till och med den 15 juli.
– Sander har varit en av våra bästa spelare under försäsongen, men vi väljer att låna ut honom delvis för han själv gärna ville ha den här lösningen, och för att vi känner att vi har täckning på de positioner Sander konkurrerar om. Jag som sportchef har ett ansvar att även se till det som gynnar klubben på lång sikt, och det bedömer jag att den här lösningen kommer att göra.  Sander kommer få kontinuerligt med speltid, och det kommer att främja hans utveckling och stärka hans självförtroende, säger sportchefen Jesper Jansson till Hammarbys hemsida.

25 mars.

Nikola Djurdjic har omgetts av flyttrykten på slutet, inte minst sedan Vidar Örn Kjartansson blev klar för ett lån till sommaren. Bland annat har det rapporterats om intresse från LA Galaxy. Men Jesper Jansson har inga planer på att göra sig av med Djurdjic.
– Nej, han ska inte säljas. Vi har två anfallare nu av väldigt hög klass och har i övrigt flera spännande offensiva alternativ också, säger sportchefen till FotbollDirekt.
Jansson medger också att Kjartansson kostar en del.
– Det är en rejäl investering. Men det är inte en affär som på något vis gör så att vi tar risker med vår ekonomi.

23 mars.

Mikael Lustig till AIK är ett av de mest seglivade ryktena på denna blogg. Nu har det hettat till igen. Efter Sveriges landskamp mot Rumänien bekräftar Lustig att han har varit i kontakt med AIK.
– Absolut. De känner väl till min situation, säger han till Expressen.
Expressen: Har de erbjudit kontrakt?
– Nej. Men sen vet jag inte riktigt hur reglerna är. Men vi har inte pratat något kontrakt.

23 mars.

Sander Svendsen är på väg att bli utlånad till Odds BK, enligt Expressen. Lånet ska gälla fram till sommaren skriver tidningen. 21-åringen kom med stora förväntningar sommaren 2017 och gjorde en fin första höst, men fjolåret blev misslyckat. Odd kom nia i Eliteserien i fjol.

22 mars.

Ryktena är ihärdiga om Emir Kujovic på Djurgårdsforum och sociala medier. Snacket blev inte mindre av att Kujovic idag la ut en post på Instagram som visade att han var på Arlanda. Vi på Fotboll Sthlm har också fått tips om 30-åringen ska vara på väg till Djurgården, men vi har ännu inte fått fram något som säger att uppgifterna är korrekta. Vi har också pratat med Bosse Andersson som var ovanligt kryptisk.
– Kujovic, vad ska jag säga om det? Det är ett säkert vårtecken när det ryktas om honom. Men annars har jag inga kommentarer, säger sportchefen.
Kujovic öste in mål för Norrköping mellan 2013 och 2016 innan han skrev på för belgiska Gent. Nu tillhör han Fortuna Dusseldorf på ett kontrakt till 2020, men svensken är långt ner på tränaren Friedhelm Funkels prioritetslista.

20 mars.

Martin Mutumba lämnar sitt scoutinguppdrag för AIK. Det var bara ett halvår sedan Mutumba togs in för att jobba med scouting för sin gamla klubb, men nu har uppdraget avslutats. Sportchefen Björn Wesström bekräftar nyheten för Expressen och säger att klubben nu försöker hitta en annan roll för Mutumba i organisationen.
– Just nu är han inte hos oss, det skulle jag ljuga om jag sa att han var. Men det är ingen stor sak, vi förhandlar, säger Björn Wesström till tidningen.
Expressen: Vad är det som har gjort att han inte är kvar?
– Vi tittar på att hitta former för honom i AIK som är mer än att scouta.

18 mars.

Ska Johannes Hopf återvända till Hammarby? FotbollDirekt skriver idag att den 31-årige målvakten besöker klubben på Årsta IP. Hopf har spelat i Turkiet sedan 2015 och har varit med i landslagstruppen vid ett antal tillfällen. I somras bytte han klubb från Genclerbirligi till Ankaragücü men kontraktet bröts nyligen. Hopf blev utmämnd till årets spelare i Hammarby 2010 och 2012.

18 mars.

Vidar Örn Kjartansson skriver på inom kort för Hammarby, uppger FotbollDirekt. Idag gör islänningen en läkarundersökning, skriver sajten. Vi räknar därmed att ett lån till sommaren presenteras snart. 

15 mars.

Stefan Silva stannar i AIK trots allt. Anfallaren har på sistone tränat med Vasalund efter en intern konflikt. Vad som ligger bakom det hela har partnerna inte kommunicerat, men nu är i alla fall situationen löst. Det innebär att Silva är med i AIK:s verksamhet fullt ut igen.
– Jag önskar inget annat än att vara tillbaka på Karlberg. Jag är uppriktigt ledsen över mitt sätt att hantera vad jag upplevde som en motgång, men med motgångar så lär man sig också nya saker om sig själv och jag kommer göra mer än någonsin för att bidra till AIK:s fortsatta framgång, säger Stefan Silva till klubbens hemsida.
Björn Wesströms kommentar:
– Det är viktigt att vi har normer för vad som är rätt och fel beteenden i vår vardagliga verksamhet. Stefan har påvisat bra insikter i sin reflektion över hans uppstart för 2019. Det gör att vi nu fattat beslutet att vi tillsammans åter ska verka tillsammans för AIK:s bästa.

14 mars.

Blir Karol Mets Robin Janssons ersättare i AIK? Det vet vi ännu inte, men idag skriver GöteborgsPosten om hur Mets har nobbat IFK Göteborg. Enligt tidningen erbjöd Blåvitt en månadslön på 150 000 kronor och en utköpsklausul på knappt 8 miljoner. Förslaget förkastades dock trots att det även innehöll en placeringsbonus. Karol Mets har tydligt markerat att han vill lämna sin klubb NAC Breda. Den holländska klubben betalade runt en miljon kronor för Mets i övergångssumma – ett belopp som de nu vill ha tillbaka. Det skriver holländska BM DeStem som GT refererar till. BM DeStem nämner även AIK:s intresse.

Karol Mets är mångfaldigt landslagsmeriterad mittback från Estland. Han är 25 år, vänsterfotad och har tidigare spelat i norska Viking Stavanger.

Uppdatering: Ibland går det snabbt! Karol Mets är klar för AIK. Läs mer här!

13 mars.

Ska Bajen snuva Djurgården på Vidar Örn Kjartansson? Expressen skriver ikväll att det lutar åt att Hammarby får in islänningen på ett lån fram till sommaren eftersom de bjudit över Djurgården. Samtidigt uppger Expressen att det finns intresse från utlandet för Nikola Djurdjic och att Kjartansson därför är extra eftertraktad. 

12 mars.

AIK har anställt Magni Fannberg som ny utvecklingschef i pojkakademien från och med 1 juli. Magni är en 39-årig islänning som lämnar norska Brann för de svenska mästarna. Magni har en bakgrund i BP där han jobbade 2009-15, främst som ungdomstränare, men sista året som tränare för a-laget i Superettan. 
– Vi är väldigt glada över att ha landat en rekrytering av Magni till pojkakademin. Vi satte tidigt upp en kompetensprofil och tittade samtidigt över såväl arbetsbeskrivningen för funktionen och tog oss an de delar som tillfället erbjöd att skruva lite på. Redan i den initiala rekryteringen framstod Magni som rätt, något som vi blivit än mer övertygade av under den process som varit. Nu ser vi fram emot en period där han får lära känna AIK Fotboll bättre och sätta sig in i de pågående utvecklingsprocesserna i klubben, säger AIK:s akademichef Johannes Wiklund till klubbens hemsida.
Magni Fannbergs kommentar:
– Det känns fantastiskt kul och stimulerande att få vara med och driva utvecklingsarbetet i Sveriges bästa och största fotbollsklubb. Jag känner mig väldigt stolt och kommer att göra mitt bästa för att bidra till utveckling i en redan fantastiskt spännande miljö. 

11 mars.

Djurgården är ute efter Vidar Örn Kjartanson, uppger Expressen. Den 28-årige islänningen gjorde stor succé i Malmö med 14 mål på 20 matcher 2016 innan han flyttade till Maccabi Tel Aviv för runt 30 miljoner kronor. Numera tillhör anfallaren Rostov där han inte får någon speltid. Expressen skriver att Djurgården har tagit en första kontakt och att Kjartanson kan flytta under det nuvarande övergångsfönstret.

9 mars.

Hammarby har sålt Dusan Jajic till Brommapojkarna. Den 20-årige mittfältaren har varit “på glid” ett tag – han besökte nyligen norska Tromsö – och nu blir det alltså en flytt inom Stockholm.
– Dusan är en väldigt ambitiös spelare och har jobbat oerhört hårt här i Hammarby. Han har haft en god utveckling och tog ett stort steg under förra året när han var utlånad till IK Frej. Samtidigt spelar han på en position som vi har en stor konkurrens på här i Hammarby, och för Dusan är det dags att pröva sina vingar på allvar, vilket vi inte vill stå i vägen för. Vi önskar Dusan stort lycka till i hans fortsatta karriär och tackar honom för hans tid i Hammarby, säger Hammarbys sportchef Jesper Jansson till klubbens hemsida.
Dusan Jajic, som debuterade i Bajen redan som 17-åring, kommenterar avskedet så här:
– Det känns så klart tråkigt att lämna Bajen. Jag har varit länge i klubben och haft det fantastiskt bra. Men det känns som att det är nödvändigt för min karriär att gå vidare nu, och i BP kommer jag göra allt för att hjälpa klubben komma tillbaka till Allsvenskan, säger Dusan.

8 mars.

Om Robin Jansson försvinner kan Karol Mets bli hans ersättare. Mets är en 25-årig estländsk (51 landskamper) vänsterfotad försvarare som tillhör NAC Breda. Han har tidigare spelet i norska Viking Stavanger som han lämnade 2017. Det är Expressen som kommer med uppgifterna om att AIK är intresserade. Mets har varit ordinarie i Breda ett tag, men på slutet har han hamnat i frysboxen.

8 mars.

Robin Jansson är på klubbesök, skriver AIK på sin hemsida. Han kommer därför inte vara tillgänglig i cupkvarten mot Öster imorgon.
– Vi har mottagit en formell fråga och efter samtal med Robin har vi gett honom tillåtelse att besöka klubben som ställt frågan. Inga papper är undertecknade utan detta är ett av många led i att ta reda på eventuella förutsättningar, säger AIK Fotbolls sportchef Björn Wesström.
Sportbladet har tidigare uppgett att det är MLS-klubben Orlando City som är ute efter försvararen. Hur mycket pengar som det handlar om för AIK:s del om övergången blir av? Än så länge högst oklart.

7 mars.

Sirius har försökt låna i Johan Andersson från Djurgården, uppger UNT. Enligt tidningen ville Uppsalaklubben ta tillbaka sin förre spelare under året utan att betala något av hans lön. Djurgården ska dock ha nobbat upplägget och ytterbackar stannar därmed på Kaknäs. UNT har varit i kontakt med Sirius sportchef Ola Andersson som inte vill kommentera uppgifterna.

1 mars.

Robin Jansson är på väg till MLS, vilket vi skriver om här, men det är inte den enda transfernyheten om AIK idag. FotbollDirekt skriver om att Enoch Kofi Adu uppvaktades av en kinesisk klubb just före deras transferfönster stängde vid månadsskiftet. Även från MLS ska det ha funnits intresse, men AIK har inte varit beredda att sälja.

Expressen skriver idag om att Hammarby är ute efter anfallaren Kubilay Yilmaz, 22. Spelaren tillhör slovakiska Spartak Trnava och kostar enligt Expressens uppgifter runt tre miljoner kronor. Yilmaz har gjort sex mål på sju matcher i den slovakiska ligan och beskrivs som en forward som kan spela både som en ensam spets och med en anfallspartner.

28 februari.

Stefan Silva lämnar med all sannolikhet AIK, men än så länge tillhör han klubben. Däremot är han inte med i träning. Fotbollskanalen har pratat med sportchefen Björn Wesström som är kryptisk om vad som händer nu.
– Vi är överens om det (att Silva inte tränar med laget). Det är helt enligt vår uppgörelse. Det finns ingen konflikt i det. Men mer än så har vi bestämt oss för att inte kommunicera i nuläget, säger Wesström.
– Han kommer inte vara uttagningsbar till helgen (mot Örgryte), det är väl egentligen det vi kan konstatera. Sen får vi se.
FK: För ni en dialog med andra klubbar om honom?
– Det vill jag inte kommentera. Vi får se var vi landar.

27 februari.

AIK lånar ut målvakten Samuel Brolin till Vasalund. Den 18-årige målvakten, som är en spelare som AIK har höga förväntningar på, kommer alltså i grannklubben fram till sommaren, meddelar AIK på sin hemsida.

27 februari.

Många har hoppats på en återkomst för Pa Dibba i Bajentröjan och Hammarby har vid ett antal tillfällen uttryckt sina förhoppningar om att det skulle gå att få till en lösning. Men nu står det klart var 31-åringen spelar sin fotboll nästa år, och det är Kina som gäller även i fortsättningen. Dibba har blivit utlånad till Shanghai Shenxin i andradivisionen under hela 2019, vilket Hammarbys sportchef Jesper Jansson bekräftar i sms till Fotboll Sthlm. Shenxin blir Dibba lagkamrat med bland andra den allsvenska bekantingen John Owoeri.

Mer Bajen: Jansson bekräftar också att Dusan Jajic befinner sig i norra Norge för att bekanta sig med Elitserielaget Bodö/Glimt. Jajic, 20, var utlånad till IK Frej i fjol, men den här gången är det en övergång som är aktuell.

Uppdatering: Här går det fort! FotbollDirekt har pratat med Bodö/Glimts sportchef Aasmund Björkan som berättar att det inte kommer att bli någon övergång.
– Han tränade med laget måndag och tisdag, och gjorde ett väldigt positivt intryck. En bra kille och en duktig spelare. Men vi är kanske ute efter en mer defensivt orienterad mittfältare i nuläget, säger Björkan.

27 februari.

Denni Avdic kommer att gå till AFC Eskilstuna, enligt Sportbladet. Avdic har varit kontraktslös sedan årsskiftet men har hållit igång med AIK på slutet. Nu ska 30-åringen vara överens med den allsvenska nykomlingen AFC om ett tvåårskontrakt.

26 februari.

AIK:s 15-årige pojklandslagsman Linus Mattsson är aktuell för Heerenveen. Mattsson har nyligen provspelat med den holländska klubben som vill ha ner svensken på nytt. Var karriären fortsätter för talangen är dock fortsatt ovisst. Mattsson räknar med besked inom några veckor.
– Det jag vill 2019 är att spela seniorfotboll, men om Heerenveen erbjuder mig en plats där nere så skulle jag vara intresserad av det också. Det vore en stor erfarenhet och det är internationell fotboll, säger 15-åringen till Fotbolltransfers.com.

Två andra spelare med kopplingar till 08-fotbollen att rapportera om:
– Isac Lidberg, den förre Hammarby-talangen, ska spela i Brommapojkarna nästa säsong. Lidberg tillhör norska Start där han inte varit aktuell för a-lagspel. Det är alltså ett lån som det handlar om för den 20-årige anfallaren.
– Elfsborg har köpt loss Simon Strand från Dalkurd. Den 25-årige ytterbacken, som spelade i Djurgården som junior, fanns med på Bosse Anderssons radar i höstas/vintras, men nu blir det alltså gulsvart framöver.

22 februari.

Hammarby brasilianska nyförvärv Jean Carlos ser ut att bli klar för spel i cupmatchen mot Eskilsminne på söndag. FotbollDirekt har pratat Riksidrottsförbundet som bekräftar att byråkratin snart är i sin ordning.
– Vi skickade det här vidare till Migrationsverket för två timmar sedan. Så arbetstillståndet bör vara klart, säger Joakim Dahl, regristrator på Riksidrottsförbundet, till sajten.
Vänsterbacken Jean Carlos, som startade i träningsmatchen mot Shonan Bellmare på Hammarbys läger i Turkiet, är en möjlig startspelare även på söndag.
– Han har tränat på bra här hela tiden. Så absolut. Vi får vänta och se, säger sportchefen Jesper Jansson.

21 februari.

Kinesiska Dalian Yifang har gjort klart med två utländska värvningar: Marek Hamsik från Napoli och Emmanuel Boateng från LA Galaxy. Det innebär troligen att argentinaren Nicolas Gaitan eller att den förre Djurgårdsfavoriten Nyasha Mushekwki, 31, kommer att flytta på sig, enligt sajten Soca 263. Det är Fotbollskanalen som uppmärksammar nyheten. Sportchef Bosse Andersson tror dock inte på något DIF-återkomst.
– Jag har haft kontakt med Nyasha och jag är ganska uppdaterad i situationen. Jag ser det som en omöjlighet nu att han skulle spela i Djurgården. Han är otroligt populär och han har skrivit ett nytt kontrakt som han har två år kvar på, säger han till Fotbollskanalen.
Mushekwki spelade i Djurgården 2015 och gjorde stor succé med 12 mål på 21 matcher.

20 februari.

Inga stora transfernyheter idag, men det finns ändå en del att sammanfatta. Mycket talar för att Stefan Silva kommer att lämna AIK. 28-åringen, som fick snålt med speltid i fjol, var inte med när AIK tog sitt lagfoto för 2019.
– Han har helt enkelt fått ledigt i några dagar. Det är så som Björn (Wesström, sportchef) uttrycker sig. Sedan ber vi att få återkomma mer i sammanhanget, säger Rikard Norling till Fotbollskanalen.
I övrigt vill Norling inte ge några upplysningar.
Även Joel Ekstrand, som knäskadades i Dubai, saknades på lagfotot.
– Vad gäller Joel så är det inget nytt från problemet med underkroppsskadan. Vi vet inte hur det är. Sedan att han brände en lagbild är väl egentligen inte så mycket kopplat till underkroppsskadan utan det är mer att slumpen blev så att han inte var med. Det är inga beslut fattade heller, säger Norling till Fotbollskanalen.

Från Hammarbyhåll noterar vi att Imad Khalili har förlängt sitt kontrakt som nu gäller över 2020.
– Imad har sedan tränarskiftet tagit en oerhört viktig roll i truppen både på planen och inte minst i omklädningsrummet. Han har blivit en ledare, och är med sin taktiska smartness en spelare som är mycket användbar i Stefan Billborns spelsätt. Han har också visat stark karaktär trots sin tuffa start i Hammarby, säger han, säger sportchefen Jesper Jansson i en kommentar till Bajens hemsida.

FotbollDirekt skriver idag om att det finns fransk intresse för Kossounou Odilon. Mittbackstalangen har precis kommit till Hammarby så en övergång är inte aktuell just nu, men ett antal Ligue 1-klubbar ska ha hört sig för om 18-åringens situation.
– Ja, det stämmer att det finns klubbar som hört av sig angående Odilon efter matchen, säger Hammarbys chefsscout Mikael Hjelmberg utan att precisera närmare.

19 februari.

Denni Avdic är klubblös sedan kontraktet med AIK löpte ut vid årsskiftet. Nu ska Avdic träna med AIK igen, berättar klubben på sin hemsida. Enligt klubben handlar det bara om en veckas träning än så länge.
– Denni kontaktade oss och vi har accepterat hans förfrågan gällande möjligheten att träna med laget den här veckan. Generellt sätt så gäller principen att spelare som haft avtal med AIK Fotboll är välkomna att delta i verksamheten om de inte har någon klubbtillhörighet, sedan väljer vi alltid att värdera fall till fall och just denna vecka så passar det bra, säger sportchefen Björn Wesström i en kommentar.

18 februari.

Officiellt: Nabil Bahoui är klar för De Graafschap som ligger näst sist i holländska ligan. Nabbe har skrivit på ett ettårskontrakt och det finns även en klausul om att han kan lämna klubben i sommar utan ersättning. 28-åringen spelade i AIK i våras och gjorde tre mål på elva ligamatcher, men någon ny sejour i AIK blir det alltså inte – i alla fall inte den här gången.

18 februari.

Malmö FF är intresserade av Magnus Eriksson, enligt FotbollDirekt. Sajten har tidigare uppgett att Eriksson och Djurgården står långt ifrån varandra. FotbollDirekt skriver att MFF har hört sig för om Manges situation men att det mesta nu talar för att han stannar i San José Earthquakes. 28-åringen gjorde i natt mål när Earthquakes slog Los Angeles FC med 3-0 i en träningsmatch.

15 februari.

Blir det Malmö, och inte AIK, för Micke Lustig? FotbollDirekt skriver idag att MFF har gett sig in i kampen om den 32-årige landslagsmannen. Enligt FD är Malmös erbjudande till Lustig, vars kontrakt med Celtic går ut till sommaren, klart högre än AIK:s. MFF:s sportchef Daniel Andersson är dock inte så sugen på att kommentera uppgifterna.
–  Jag brukar inte kommentera spelare som inte tillhör Malmö FF. Och jag gör det inte den här gången heller, säger Daniel Andersson.

15 februari.

Det blir ingen Nabil Bahoui i AIK, kan vi nog slå fast. I dag avslöjar Sportbladet att “Nabbe” är i Holland för att diskutera kontrakt med en klubb i Eredivisie. Bahoui har varit spekulationernas man sedan han bröt kontraktet med Grasshoppers för en tid sedan, men någon återkomst i Gnaget lär det alltså inte bli.

14 februari.

De flesta säljfönstren är stängda vid det här laget, men det finns fortsatt utrymme att ta in spelare för våra svenska klubbar. Därför har vi – efter vissa påtryckningar! – valt att hålla liv i den här bloggen ett tag till.

Idag har AIK värvat Magnar Ödegaard som ersättare till skadade Joel Ekstrand.

FotbollDirekt publicerar idag uppgifter om att Magnus Eriksson och Djurgården står en bra bit från varandra. Mange kommer med all sannolikhet att lämna San Jose Earthquakes och har tidigare berättat om att han gärna återvänder till Djurgården. FotbollDirekt uppger dock att partnerna står så långt ifrån varandra att Eriksson har börjat titta på andra alternativ.