Oskar Månsson: Så vill Hammarby sälja och köpa i sommar

BLOGG. Några tankar om ett vilt derby och en spännande transfersommar.

Annons

Football. Bloody hell.

Det blev ett riktigt härligt derby igår. Tifon och stämning var av toppklass som vanligt och på planen var det både intensivt och underhållande, framförallt i första halvlek. I andra var mest kamp och gruff och stök mellan lagen men det hör ju också till.

Jag kan inte säga det nog många gånger, men det är en ynnest att få gå på sådana här matcher. Att de finns här, i vår liga. Att det är upp till supportrarna själva att skapa hela atmosfären. Och att de gör det, gång på gång.

Annons

Efter matchen snappade Expressen upp att Kossounou Odilon är på väg att säljas till Genk eller en italiensk klubb och att det handlar om sisådär 30 miljoner. Efter att han nystat lite har jag nåtts av samma uppgifter: allt talar för att det blir en övergång när fönstret öppnar, förutsatt att Odilon själv vill flytta. Och det tror jag att han vill.

En exceptionell försäljning, om den blir av. Odilon skrev som bekant på inför säsongen och har verkligen inte övertygat i Allsvenskan – även om det gick bättre i cupen. Men här handlar allt om potential, naturligtvis, eftersom det är en 18-årig som vi pratar om. Och den där potentialen är skyhög såvitt jag kan bedöma efter att ha sett ett gäng träningar och matcher med ivorianen. Jag har skrivit det tidigare, men jag kan inte se några begränsningar alls för Odilon, han har alla grundförutsättningar som en mittback i en storliga kan tänkas behöva. Att Hammarby snappade upp honom var en riktig bingo.

Jag har förresten undersökt en del om Bajens sillyplaner i ett litet större perspektiv. Med färska Odilon-pengar finns det utrymme att agera i sommar, och det kommer Hammarby att göra. Även om Junior kommer tillbaka från sin skada till andra halvan av säsongen vill klubben fortsatt värva en central mittfältare till. Under vinterfönstret blev så inte fallet, men planen ligger fast: större bredd efterfrågas i lagdelen.

Vidar Örn Kjartanssons lån går som bekant ut i sommar. Fram till dess kommer han fortsätta att göra mål, det kan jag nästan ta gift på, men vad händer sedan? Tja, det är inte helt lätt att svara på eftersom alla möjligheter är öppna. Det skulle kunna bli en förlängning av lånet, men det är inget som avgörs vid den här tidpunkten. Att Hammarby skulle lösa Kjartansson permanent är väl inte otänkbart, men det får ses som ett långskott även om islänningens relation med tränaren Valeri Karpin är iskall. Enligt mina källor tjänar Kjartansson runt miljonen i månaden och kontraktet gäller till sommaren 2022. Så det är bara att ta fram miniräknaren och se vad han är garanterad fram till dess…

Ett långskott som sagt, men ibland kan ju sådana också gå i mål. Om Kjartansson lämnar i sommar kommer Hammarby att ersätta honom. Som jag har förstått saken är det klart troligare att man satsar på en nummer tio-typ än tar in en ny nia. Ursprungsplanen vid det scenariot är att Nikola Djurdjic flyttas upp ett hack i planen och att det kommer in en ny offensiv mittfältare. Hammarby hoppas också mycket på Filston Mawana på sikt vilket talar emot att man skriver ett långt kontrakt för dyra pengar med en utpräglad striker.

Jag snackade förresten kort med Filston efter derbyt och han berättade att han närmade sig full träning. Den 19-årige Malmö-killen drog ju korsbandet i Tyskland i somras (vilket han berättar om här!) men rehaben har alltså gått bra.
– Jag är igång med boll, sa Filston nöjt när jag frågade.

Jag tog även ett kort snack med Jesper Jansson om det som jag skrivit om här ovan. JJ ville inte säga hur nära det var med Odilon – han ville nästan inte säga någonting – men han bekräftade i alla fall att om det blir en affär så blir det nytt klubbrekord. På Fotbollskanalens fråga om han hade varit nöjd med 30 miljoner svarade JJ kort:
– Nej.

Som sagt: en galen affär är på gång. Och en viktig sådan för Hammarby på kort och lång sikt.

FOTO: Bildbyrån