”Ska göra allt för att lyckas!” – möt Bajens senaste nyförvärv

Fram till en korsbandsskada gick karriären bara uppåt för Filston Mawana.
Nu har 18-åringen rehabiliterat sig – och skrivit på för Hammarby.
Fotboll Sthlm träffade en anfallstalang som har bestämt sig för att gå långt, riktigt långt.

Annons

Vidar Örn Kjartansson gjorde 45 minuter när Hammarby spelade 2-2 i en träningsmatch mot Linköping City på måndagen. Den förre Malmö FF-anfallaren stod för en rätt anonym insats, men förväntningarna på honom är stora.
Lite mer i skymundan har Bajen värvat ytterligare en ex-MFF:are, även han anfallare, och även han på plats på Hammarby IP under måndagseftermiddagen. När Fotboll Sthlm stöter på Filston Mawana efter matchen vet han först inte om han kan prata om övergången. Han har redan skrivit på kontraktet, men den sista bekräftelsen från Hoffenheim, hans senaste klubb, har inte kommit.
– Jag vill bara att det ska gå rätt till, säger Filston.
Till sist går han med på att snacka – förutsatt att intervjun publiceras efter att övergången har blivit officiell. Jag köper förutsättningarna eftersom jag gärna vill veta mer om Malmökillen som har uppmärksammats på internationella talanglistor men som i höstas fick en svår knäskada. Trots sin unga ålder har Filston nämligen hunnit med en hel del i karriären.

Annons

Filston föddes i Kongo-Kinshasa den 21 mars 2000. När han var sex år flyttade familjen till Malmö där de efter ett par år bosatte sig precis vid Malmö Stadion. Att det blev MFF var med andra ord naturligt, men det dröjde lite innan Filston började i klubben.
– Jag kommer inte ihåg så mycket från Kongo mer än jag spelade fotboll hela tiden. Ända sedan jag var liten har jag alltid haft bollen vid fötterna. I Malmö spelade jag mycket med kompisar och min brödrar. När jag var nio började jag spela organiserad fotboll, säger han.
Det tog ett tag innan Filston stack ut i laget, men sedan gick utvecklingen fort. Han togs ut i olika pojklandslag och gjorde 15 mål på 23 matcher från P15- till P17-sammanhang. Sommaren 2017 såldes han till Hoffenheim där han fortsatte att göra mycket mål för klubbens U19-lag. Samma höst tog utnämnde The Guardian honom till en av världens 60 mest lovande spelare födda år 2000. Filston var ende svensk på listan – året före hade Alexander Isak och Joel Asoro tagit plats.
“Mawana har tagit ytterligare kliv sedan han skrev på för Hoffenheim i december och har imponerat i klubbens ungdomslag” löd den brittiska tidningens motivering.
Men i somras i fjol kom motgången. På en träning vred Filston knät så illa att korsbandet gick av och sedan dess har det bara varit fokus på rehabilitering. Nu är han alltså i Sverige för att “starta om” karriären, men ambitionerna är fortsatt höga.

En 15-årig Filston i MFF-tröjan. FOTO: Bildbyrån

Filston pratar tyst och ger ett till en början något sammanbitet intryck där han står utanför omklädningsrummet där hans nya lagkompisar byter om. 18-åringen är ganska fåordig, men svarar eftertänksamt på frågorna. Att han nu spelar i Hammarby handlar om att han tidigt fick en bra känsla för klubben.
– Jag fick ett samtal från min agent som berättade att Hammarby hade ett starkt intresse. Och då blev jag också intresserad, säger han.
Vad lockade?
– Jag har ju spelat i Malmö så jag känner till Hammarby. Jag har alltid tyckt att de har spelat en bra fotboll. En flexibel fotboll som passar min stil. Sedan har de speciella supportrar och ett fantastiskt stöd, men det var framförallt fotbollen som det handlade om.
Var det inte aktuellt att gå till Malmö?
– Nej, det var inget som kom upp.
De var inte intresserade?

– Jag har ingen aning. När agenten ringde och sa att Hammarby var intresserade blev jag också intresserad som sagt.
Hur har det varit att vara skadad?
– Tufft. Men det är en del av fotbollen att få bakslag. Det gäller bara att handskas med det. Ha vänner och familj nära sig är väldigt viktigt så att man inte behöver tänka på skadan hela tiden. Det blir lätt att man funderar för mycket och då kan det bli jättesvårt. Men jag tycker att jag har mått bra.
Hur långt har du kommit nu?
– Jag blev färdig med rehaben i Tyskland. Eller jag är i slutfasen. Nu handlar det om att komma tillbaka till träningen. Bygga, bygga, bygga.
Du har alltid gjort mycket mål. Är det rätt bild av dig, som målskytten?
– Ja, jag är ju anfallare och jag gillar att vara i straffområdet. Det är min grej, helt klart.
Vad har du mer för bra egenskaper?
– Jag är snabb. Bra en mot en och har rätt fin teknik.
Vad ska du utveckla?

– Jag tycker att det är svårt att svara på. Jag försöker utveckla hela spelet, bli bättre på allt. Att bli så komplett som möjligt helt enkelt.
Hur är du som person då?
– Jag är alltid glad, har alltid ett leende på läpparna. Folk brukar säga att jag är en rolig kille. Jag gillar att göra andra glada.
Har det alltid varit så?
– Ja, min mamma säger det.
Filston ler. Mitt i samtalet kommer chefsscouten Micke Hjelmberg förbi och börjar genast strö lovord över nyförvärvet.
– För mig har Filston alltid varit en av de, eller kanske den, mest intressanta anfallaren i åldersklassen. Jag har mest sett honom i landslaget och blivit riktigt imponerad. Det är en snabb och målinriktad forward med jävligt bra tekniska färdigheter. Det är också en ambitiös och målmedveten kille. Nu har han gått igenom en korsbandshistoria i Tyskland och det har vi pratat om. Jag tror att motgången kan stärka, att han kommer ut starkare på andra sidan, säger Hjelmberg.
Chefsscouten är tydlig med att Filson är rekryterad till Hammarbys a-trupp. Men det är viktigt att inte ha för bråttom, poängterar Hjelmberg.
– Det gäller att matcha honom på ett sunt sätt. Jag tänker på vårt samarbete med IK Frej i första hand där vi skulle kunna säkerställa speltiden. Vi är rörande överens om att ambitionen är att konkurrera fullt ut i Hammarbys a-lag, men det är en ung spelare som ska matchas in. Jag tror också att det var en anledning till att Filston nu är här.
Stämmer beskrivningen på dig, Filston?
– Ja, det var snälla ord!
Filston tycker också att speltid i IK Frej låter som en bra plan till en början.
– Det viktigaste är att ta det steg få steg. Jag har inte spelat på länge och måste få mina minuter, känna att jag är tillbaka på banan. Oavsett om det blir här eller i Frej kommer det bli jättekul. Hoffenheim är en fantastisk klubb som tar hand om unga spelare på ett fantastiskt sätt, men jag ville ha en ny utmaning. Och här har jag också fantastiska förutsättningar.

Filson i P15-landslaget med kompisen Hampus Finndell (nu i Djurgården). AIK-målvakten Samuel Brolin och barndomsvännen Pavle Vagic, i år utlånad från MFF till Mjällby, står honom också nära från landslagstiden. FOTO: Bildbyrån

När jag frågar om The Guardians talanglista flackar Filston lite med blicken. Ämnet verkar inte vara hans favoritsak att prata om.
– Alltså, jag ger mitt bästa på träningen. Allt annat intresserar mig inte så mycket. Jag vill bara spela fotboll, resten får agenten sköta.
Är det inte lätt att säga, svårt att göra?
– När du verkligen vet vad du vill, och om du vill det mycket, tycker jag snarare att det blir enklare. Alla har mål i livet och mitt mål är att bli så bra som jag kan på fotboll. Jag ska göra allt för att lyckas. Allt!
Vad innebär det?
– Vara professionell på och utanför planen. Kost, sömn, vila och träna som fan! Göra det riktigt ordentligt. Att verkligen ge hundra procent på varje träning och i varje match.
Att ambitionerna är höga går det inte att ta miste på. I en två år gammal intervju med 24malmo.se sa den då den 16-årige Filston att hans mål var att bli bättre än Zlatan Ibrahimovic. När jag nu tar upp citatet svarar Filston med ett nytt, för honom självklart, resonemang.
– Jag tror att alla fotbollsspelare har en dröm om att komma till den högsta nivån. Vill man konkurrera med de bästa måste man vara lika bra eller bättre än dem. Då måste man jobba hårt och jag är beredd att lägga ner det arbetet. Jag ska satsa allt jag har.