Tomi Maanoja: ”Finns inget coolare än att raka sig med kniv”

I lucka nummer sex: Tomi Maanoja!
Vi spårade upp den förre AIK-målvakten som kom till klubben som 21-åring sommaren 2008 med stora förväntningar på sig.
Till en början gick det bra, men efter ett brutalt benbrott 2009 och ett svajigt 2010 fick han lämna klubben igen.

Namn: Tomi Maanoja

Ålder: 32

Spelade i AIK: 2008 – 2011

Annons

Var bor du?

– Jag bor i Esbo som ligger i huvudstadsregionen. Vi har tio till femton minuter till centrala Helsingfors. Ungefär som Solna skulle man kunna säga.

Familj?

– En fru och två döttrar på nio och sju år.

Vad gör du?

– Jag spelar för IFK Helsingfors. Just nu är det uppehåll och jag jobbar som svensklärare på lågstadiet. Vi är många i laget som arbetar som lärare vid sidan av fotbollen och det kommer nog bli min nästa karriär.

Hur länge kommer du spela fotboll?

– En ganska aktuell fråga just nu. Mitt kontrakt har gått ut och det är dags att överväga framtiden. Fotbollen tar mycket tid, men det är en av mina passioner. Nu ska jag bara vila ut mig efter säsongen och tillbringa tid med familjen. Det är krävande att kombinera fotbollen och läraryrket. Jag tycker det är roligt att vara lärare, jag är bra på det och njuter av det jobbet. Det är skönt att ha hittat någonting som jag har en likadan passion för.

Vad har du för andra hobbies?

– Egentligen inte så mycket. Tillbringa tid med mina barn och se till att de har skoj. Ibland brukar vi gå och simma, det är roligt.

Annons

Bästa minne från egna karriären?

– Jag har såklart fler som sticker ut. Matcherna med U21-landslaget när vi gick till EM 2008. Sen såklart första derbyt mot Hammarby, det var superhäftigt. De två är de största minnena. Sen tycker jag såklart att det var en enorm grej nu när vi gick upp till högstadivisionen med IFK.

Värsta minne?

– Det är såklart benbrottet som ofta kommer på tal när jag ska nämna sådana saker. Men det är inte något som jag tror jag blivit traumatiserad av. Det är vad det är. Fotbollen har sina motgångar, och framgångar. Jag kanske hade kunnat bli bättre om det inte skett, jag hade förtroende från tränaren och efter benbrottet hade jag det inte, det tog tid att komma tillbaka. Men det är inte hälsosamt att tänka för mycket på det.

Hur följer du AIK?

– Jag läser i tidningarna rätt ofta och sen finns det kvar ett par spelare från min tid som jag har messat lite med nu efter att de tog hem guldet. Tidigare har jag inte hunnit besöka Stockholm under säsongerna eftersom jag varit så upptagen, men nu i somras var jag på Friends och såg AIK möta Kalmar. Det var mitt första, men absolut inte sista, besök på Friends arena.

Vad tycker du om dagens lag?

– Hela säsongen talar för sig själv. De har varit så pass solida över en hel säsong, både tätt bakåt och öst in mål. Den ska vara riktigt nöjda med sin prestation, speciellt Rikard. Han har verkligen lyckats skapa någonting. Det var han som köpte mig till AIK och jag har bara varma minnen av Rikard. De få gånger vi talat sen våra vägar skildes åt har det bara varit positivt.

Din favoritspelare?

– Jag vill inte säga det vanliga svaret, så jag säger Daniel Sundgren. Honom har jag fått skälla ut på träning. Men Pertan är solid, otroligt imponerande hur han presterar. Sen släpper man inte in så få mål utan en riktigt bra målvakt, Oscar har många många lyckade år framför sig.

Hur går det för AIK 2019?

– Nästa år, då jävlar. Jag hoppas de ska gå långt i Champions League. Det skulle vara skoj att gå på Champions League på Friends.

Vad önskar du dig i julklapp?

– Nu ska jag bjuda på ett finlirarsvar. Kanske en riktigt, riktigt fin rakningskniv. Jag håller på med old school rakningsgrejer och det finns inget coolare än att raka sitt skägg med en kniv.

Annons