Bosse Andersson: ”Vi behöver ta in en bra offensiv spelare”

I fjol vann Djurgården SM-guld.
I år är truppen än bättre förberedd, tycker Bosse Andersson.
Fotboll Sthlm tog ett snack med sportchefen om årets trupparbete, positionerna som behöver förstärkas och varför Tino Kadewere ser ut att bli en av Djurgårdens största affärer någonsin.

SM-guldet är förstås inte glömt. Men att det har firats klart slår Bosse Andersson snabbt fast när Fotboll Sthlm ringer upp. Det är dagen före träningsstarten (idag, onsdag) och sportchefens tankar handlar bara om det som komma skall.
– Vi har haft en underbar höst och vinter efter den sista matchen. Det var fantastiskt, det som vi lyckades med. Men det går snabbt att ställa om. Det kommer alltid en ny säsong.
Hur ser du på truppen idag?
– Man kommer att känna igen sig på träningen. De flesta spelarna är kvar.
I fjol pratade tränarduon om att truppen var tidigt på plats som en framgångsfaktor. Är det samma tänk i år?
– Absolut. Och det var en framgångsfaktor att vi fick in Aslak Fonn Witry, PK Bråtveit, Elliot Käck och Mohamed Buya Turay tidigt. Nu har vi fler spelare med oss från fjolåret när vi startar upp. Det är bara Jesper Karlström och Mohamed Buya Turay som saknas av de bärande spelarna.
Tror du att ni kan skriva nytt kontrakt med Karlström?
– Vi har en bra dialog, med det är han som äger frågan. Om vi inte förlänger med honom får vi titta på en annan lösning.
Vet han vad ni erbjuder?
– Han vet vad vi vill, det vill säga att ha honom kvar. Men han är just nu i ett läge där undersöker sina alternativ. Det är no hard feelings.
Hur ser du på att Buya lämnar?
– Det är en allsvensk skyttekung som förstås var väldigt viktig för oss och för guldet i fjol. Det är en tuff förlust men vi visste hela tiden att det skulle bli svårt att behålla honom över 2020. Men vi ser det som att det öppnas upp möjligheter. Vi jobbar på att ta in en forward. Det är vår prioritering.
Är det ett andraalternativ till Emir Kujovic eller är det en likvärdig konkurrent som du tänker dig?
– Vi har en tuff säsong och ska spela i Europa så vi behöver ta in en bra offensiv spelare, helt klart.
Är det något som är hett just nu?

– Det kommer inte att vara på plats när vi startar träningen, men vi jobbar på.
Kan man förvänta sig ett stort namn?
– Det vet jag inte. Vi ska ersätta med spelare som vi tror kan göra Djurgården bättre och det var flera spelare som gjorde det 2019 utan att vara så stora namn. Så spektakulära namn kan jag inte lova.

Apropå stora namn: två högprofilerade spelare som hade svårt att leva upp till förväntningarna under fjolåret var Astrit Ajdarevic och Erik Berg. Ajdarevic hade länge svårt att hitta formen, medan Bergs säsong förstördes av skador. Bosse Andersson har goda förhoppningar om ett rejält lyft för duon under 2020.
– Astrit kommer att vara mer förberedd i år, han har en säsong i ryggen och kommer igång en månad tidigare. Jag tror att han kommer att ha en mer framträdande roll för oss. Och Erik är ju en av Allsvenskans bästa spelare. Vår förhoppning är att han ska leda Djurgården i serien och i Europaspelet.
Hur är hans status nu?
– Jag tror inte att han är med på träning under den första veckan. Men vi har stora förhoppningar på honom som sagt.
PK Bråtveit har ryktats vara på väg bort. Hur är läget där?
– Han är med och tränar. Det finns inget annat alternativ än att han tar upp konkurrensen med Tommi Vaiho.
Ett namn som det har pratats om länge är Magnus Eriksson. Vilka är chanserna att han spelar i Djurgården i år?
– Magnus har kontrakt med San Jose ett år till och gjorde en väldigt bra säsong 2019. Han är uppskattad av tränaren där. Så planeringen just nu tror jag är att han fullföljer kontraktet där. Men vi håller kontakten. Han har varit på besök på Kaknäs och vi vet var vi har varandra.

Bosse Andersson säger att han inte räknar med någon större försäljning under vinterfönstret, men för Djurgården kan miljonerna mycket väl rulla in ändå. Tino Kadewere, som gör succé i Le Havre, är nämligen hett villebråd på den internationella marknaden samtidigt som Djurgården har en vidareförsäljningsklausul på knappa femton procent.
– Jag vet att det finns stora bud på bordet redan nu. Jag känner mig trygg i att Le Havre kommer att hitta en bra lösning. För oss kommer det att bli stora pengar om det blir en övergång nu, säger Bosse Andersson.
Blir det en av era största försäljningar någonsin isåfall?
– Det kommer bli en av våra största affärer någonsin. Det är jag övertygad om, och det gör mig jävligt stolt. Vi har varit extremt viktiga för Tino under den här resan och vi hade en mycket bra dialog med Le Havre som visade tro på Tino även när han var skadad. Det har varit en fantastisk resa som kommer att påverka vår sportsliga satsning.

Foto: Bildbyrån