”Säger blankt nej till tio miljoner” – Fotboll Sthlm möter Bajens vd

Hammarby har ett digert jobb framför sig i sommar, men några meriterade hemvändare lär det inte blir tal om.
Det berättar Henrik Kindlund i den första delen av tre i våra långa intervju med Bajens vd.
Idag handlar det om den tuffa vintern, Odilon-försäljningen och planerna inför sommarfönstret.

Annons

Henrik Kindlund tar emot vid Hammarbys nya klubbhus på Årsta IP. Han är uppenbart nöjd med nybygget och tycker att klubben har fått mycket för pengarna.
– Det kostade väl ungefär lika mycket som Odilon, säger han och ler.
Hammarby vd har skäl att vara på gott humör. Efter en knackig start på säsongen har Bajen hittat formen. Med två omgångar kvar till sommaruppehållet är Hammarby visserligen sexa, men avståndet till Malmö i toppen är bara tre poäng. Dessutom har klubbkassan fyllts på ordentligt efter den spektakulära försäljningen av Kossounou Odilon. Men i vintras var det tuffare att gå till jobbet, berättar Kindlund.
– Ja, det var en rätt tuff period för mig och för oss generellt. Det var ett stökigt vinterfönster, vi hade tappat några nyckelspelare och hade långtidsskador på Junior och Johan Wiland. Det blev en dragkamp mellan det kort- och långsiktiga och intensiva diskussioner utifrån det.

Vi har slagit oss ner i ett mötesrum i klubbhuset. Kindlund poängterar att den typen av diskussioner är vanliga i Hammarby.
– Det är så som det funkar i de flesta lagen. Framförallt om man är en bra mittenklubb med hugg på toppen. Är man ett bottenlag och slåss för sin överlevnad blir det automatiskt kortsiktigt fokus. Även Malmö, med sin ekonomi, kan vara mer kortsiktiga. Men annars är det en ständig balansgång.
Diskussionerna var mellan er och tränarna?
– Ja. De har sitt uppdrag medan jag, sportchefen och styrelsen har vårt. Det ställdes på sin spets när vi hade fem spelare ur startelvan som inte var med i perioder på försäsongen. Det blev många osäkerhetsfaktorer på en gång.
Ville Billborn ha in en mittfältare till?
– Ja, det handlade om att bredda truppen. Och det finns ju inga rätt eller fel här. Jag tycker att vi har fått till det ganska bra nu när bygget har fått sätta sig. Vi spelar ju rätt bra fotboll får man säga… men samtidigt kanske vi tänker annorlunda nästa år nu när vi har bättre resurser. Hade vi varit där vi var när serien startade en månad tidigare hade vi toppat Allsvenskan nu.
Ändå beskrev du er bara som “en bra mittenklubb med hugg på toppen”?
– Ja, vi är ju fortsatt en bit efter AIK, och framförallt Malmö, om man ser till ekonomin. Vi bygger fortsatt på sikt. Men jag är ganska säker på att vi kommer vara topp-sex när vi går in i augusti. Om något annat lag än Malmö, AIK, Häcken, Hammarby, Djurgården och Norrköping är med då ser jag det nästan som en sensation. Allsvenskan är så pass skiktad nuförtiden.
Stämmer det att ert mål är att nå över 50 poäng?
– Ja. Över 50 poäng, sälja för över 20 miljoner netto och utveckla spelidén. Det är våra mål för säsongen.

Det nya klubbhuset på Årsta IP. FOTO: Oskar Månsson

Det andra målet, att sälja för över 20 miljoner netto, är redan uppfyllt med råge efter försäljningarna av Björn Paulsen, Neto Borges och framförallt Kossounou Odilon. Kindlund är mer än nöjd med den senaste affären.
– Det är otroligt kul att det blev så lyckat. Men vi har sett hans potential länge. Jag minns när Odilon spelade en U21-match mot Sundsvall 2016 och att de som var med, tränaren Andreas Brännström till exempel, var chockad över hur bra han var. Han var ju 15 då. Och han tränade ganska många månader hos oss i fjol och jag tror faktiskt att han var den överlag bästa spelaren på träningarna.
I a-laget?
– Ja. Så vi har ju haft stora förhoppningar men att det skulle bli så här stora pengar visste man förstås inte. Framförallt inte att det skulle gå så fort.
Är Odilon en framtida världsstjärna?
– Sånt är alltid svårt att säga. Det finns ju en turfaktor: skador, tränare, medspelare och så vidare. Men han har i alla fall alla förutsättningar. Jag tittade till exempel på U17-EM häromveckan. Där är de visserligen ett år yngre men det är uppenbart att Odilon är mycket bättre än Englands och Frankrikes mittbackar. Av alla backar födda 01 i världen är han garanterat en av de bästa.
Är det ditt fotbollsöga som talar?
– Det är ganska uppenbart: han är större, starkare och bättre med bollen än till exempel Frankrikes mittbackar. Många vill jämföra honom med Joseph Aidoo men han var fyra år äldre när vi sålde honom till Belgien. Hur bra kommer Odilon vara om fyra år? Det vet ingen. Men när han spelat hundra tävlingsmatcher i Belgien kan man nog göra en rätt bra prognos över karriären.
Hur funkar det med kontraktsbiten när man bjuder in en afrikansk spelare som är under 18?
– Man får inte skriva avtal med honom då. Däremot hade vi en muntlig överenskommelse om att han skriver på när han fyller 18 om det känns bra för alla parter. Hade han velat skriva på för en fransk klubb istället hade han kunnat göra det. Det är en risk som vi har tagit. Vi har inte investerat så mycket pengar i honom, men en jäkla massa tid. Vi har byggt relationen och honom som spelare.
Så Odilon var billig?
– När vi väl köpte honom så var det inte 500 000 som det handlade om, det var snarare ett par miljoner. Man ska komma ihåg att Asec är en av Afrikas största akademier. Ska man göra en sådan investering ska man vara säker på vad man gör.
Var ni överens med Asec sedan tidigare?
– Ja. Om han valde oss visste vi vilken summa som det handlade om. Men ett sådant avtal är inte värt något om spelaren vill gå någon annanstans. Det är mer ett letter of intent eller vad man ska kalla det.
Var ni säkra på att Odilon skulle välja er?
– Vi hade en bra känsla för det. Han har inte bara tränat med klubben, han känner alla och har varit på en massa hemmamatcher. Jag tror att han hade drömt länge om att springa ut på Tele2 arena.
Men nu fick ni ju tjugo gånger mer…
– Tja, inte riktigt.
Okej, men väldigt mycket mer. Jag tänker mig att andra klubbar också måste ha sett potentialen. Varför kom inte en belgisk eller fransk klubb och bjöd fem-sju miljoner direkt till Asec, tror du?
– Jag tror att det hänger ihop med att Odilon varit hos oss och att vi varit på plats i Elfenbenskusten så mycket. Asec visste att det skulle vara ett bra steg. Sedan vet jag att Sverige har ett bra rykte internationellt. Står det att vi ska betala en miljon den 15 april så gör vi det. Jag kan också tänka mig att Joseph Aidoos resa fått ett genomslag i Västafrika. Honom jobbade vi verkligen hårt med för att utveckla och nu är han på väg att bli en spelare i Ghanas a-landslag. Och som sagt: det här var ett bra upplägg även för Asec ekonomiskt.
Hur mycket får de i vidareförsäljning?
– Det kan jag inte kommentera.
Vad brukar det ligga på?
– Vanligtvis 10-20 procent. Det hänger ihop med hur mycket man betalar från början.

Annons

Hammarby hoppas av Joseph Aidoo och Kossounou Odilon är de första exemplen på västafrikanska spelare som utvecklas i Hammarby och säljs vidare med stor förtjänst. I klubben finns den 19-årige ghananen Abdul Halik Hudu som är utlånad till IK Frej. I förra veckan skrev Hammarby också låneavtal med köpoption med två nya 18-åriga ivorianer från Asec: mittbacken Aziz Outtara Mohammed och anfallaren Loue Bayere Junior.
– Vi tror hårt på den här modellen. Vi har dessutom flera spelare som kan bli aktuella, säger Kindlund utan att vilja nämna några namn.
– Men de här ivorianerna är spännande. Mittbacken ser ju nästan exakt ut som Odilon – han har lite mer hår bara. Han är 1,90 och byggd på precis samma sätt som Odilon. Det är en riktig dörrvakt!
Varför går de här spelarna till Hammarby?
– Det fanns bud från andra europeiska klubbar, men Asec ser gärna att de vet att vi tar hand om spelarna på ett bra sätt. Det är ett resultat av relationen som vi har, helt enkelt.

Annons

Med färska pengar på banken finns det utrymme för Hammarby att agera i sommar. Men några storstjärnor lär inte värvas, slår Kindlund fast.
– Om du tittar på hur Jesper Jansson jobbar så ser du att han är osugen på att plocka in stora namn, till exempel gamla landslagsspelare. Jag kan inte utesluta att det kommer att hända någon gång, men det är inte så troligt. Jesper och hans medarbetare tittar bara på kvalitet.
Kacaniklic är väl i det facket?
– Nja. Det var ju ett tag sedan han var landslagsman. Jag tänkte mer på spelare som är en bit över 30. Kacaniklic hade inte direkt Kim Källström- eller Sebastian Larsson-status när han kom. Tar man hem Kim eller Sebastian så blir det stora pengar. Kacaniklic är en jättebra spelare men han behöver starta om karriären och är ingen svindyr prestigevärvning.
Vad kan vi vänta oss i sommar?
– Odilon försvinner och ska ersättas. Kjartansson vet vi inte hur det blir med än. Sedan får vi se hur det går med Junior och Johan Wiland. Det är ett pussel som alltid.
Hur blir det med Tankovic?
– Det finns intresse för flera av våra spelare och Tankovic är förstås en av dem. Hans vår har inte gått obemärkt förbi. Det är trist på ett sätt att de bästa spelarna alltid riskerar att försvinna, men det är verkligheten som vi befinner oss i.

Tankovics kontrakt går ut till sommaren 2020, vilket gör det till ett delikat läge för Hammarby. Om ett drygt halvår är marknadsvärdet nere på tre-fyra miljoner kronor trots att Tankovic har varit seriens kanske bäste spelare under våren. Men Kindlund har förhoppningar om att Hammarby lyckas förlänga med 24-åringen.
– Så skulle det kunna bli. Vi kanske skulle kunna göra en kortare förlängning och sedan sälja. Men egentligen är alla alternativ öppna. Kommer det ett bra bud nu får vi värdera det. Men vi har ingen stress med tanke på våra försäljningar.
Hur mycket vill ni ha?
– Det kan jag förstås inte säga. Men kommer någon och bjuder tio miljoner så säger vi blankt nej.

LÄS MER. Fotboll Sthlm möter Kindlund – del II: ”Trött på polisens populism”

LÄS MER. Fotboll Sthlm möter Henrik Kindlund – del III: ”Om två år är vi förbi AIK”