”Om två år är vi förbi AIK” – Fotboll Sthlm möter Henrik Kindlund

Hammarby satsar mot SM-guld och Champions League.
Fotboll Sthlm tog ett snack med Bajens vd Henrik Kindlund om att sikta mot toppen, konkurrensen i Stockholm och fördelarna med att spela på konstgräs.

Annons

Fotboll Sthlm har träffat Hammarbys vd Henrik Kindlund för en lång intervju. Så pass lång att vi har delat upp den i tre delar – där den här är den sista.

Här läser du del ett om pengarna, truppbygget och att nobba tio mille för Tankovic

Här läser du del två där Kindlund kritiserar polisens kontroversiella strategier

Nu handlar det om det långsiktiga arbetet. Hammarby har nyligen lagt upp en femårsplan som sträcker sig till 2024. Det är en minst sagt offensiv satsning. 2024 ska Hammarby omsätta 220 miljoner, vilket är en nära en fördubbling av dagens nivå.
– Då ska vi ha råd med en spelartrupp som kostar mellan 90 och 100 miljoner, slår Kindlund fast.
Vad kostar den idag?
– Vi hamnar nog runt 60 miljoner i år, totalt med transfers. Vi rör oss uppåt hela tiden och vid horisonten finns målet att vinna SM-guld och spela i Champions League. Det kanske tar några säsonger, men jag tror att vi kommer dit. Man ska inte glömma hur det såg ut för sex-sju år sedan. När jag var ny i klubben satt man ju och undrade hur fan vi skulle slå Degerfors någon gång. Nu tycker jag att vi är i nivå med Häcken, Norrköping och Djurgården på ett ekonomiskt plan. Och vi är inte så långt ifrån AIK. Det har gått fort åt rätt håll.
När ska ni förbi konkurrenterna i Stockholm?
– Vi har klart högre kommersiella intäkter än Djurgården, men de har varit mycket bättre på att sälja spelare än oss, så därför sätter jag oss som likvärdiga i nuläget. Men nu när vi också är en säljande klubb ska vi ta ett par steg förbi. Målet är att inom två år ha gått förbi AIK vad gäller kommersiella intäkter. Vi vill också kunna utmana Malmö som är en tydlig etta idag.
När ska ni vinna titeln?
– Än så länge har vi bara ett sportsligt mål för den här säsongen som är att ta minst 50 poäng och utveckla vår spelidé. Det ska vi lyckas med. Men vi kommer att slåss om titeln… om inte allt för länge.
Du låter säker på att ni kommer att lyckas?
– Säker kan man aldrig vara. Klubbarna som vi konkurrerar med är jäkligt duktiga och har bra organisationer. Att ta sig från Superettan till övre halvan på Allsvenskan är egentligen inte det svåra – det är den sista biten som är den verkliga utmaningen. Vi blir bättre hela tiden, men de andra utvecklas också.

Annons

Sedan Hammarby gick upp i Allsvenskan har de vunnit publikligan varje år – mycket tack vare flytten till Tele2 arena. Kindlund tycker att arenan är perfekt belägen och väl anpassad till en klubb av Hammarbys storlek. Att underlaget är konstgräs ser inte Kindlund som något problem.
– Det finns en tes om att man inte kan sälja spelare som har spelat på konstgräs, men jag tror inte att den stämmer. Min gissning är att konstgräslagen i Allsvenskan säljer för lika mycket som naturgräslagen, säger Kindlund som gärna lyfter fram fördelarna med underlaget på Tele2 arena.
– Jag har sett några matcher under våren i Superettan där man spelat på uppkörda åkrar i princip. Det är lätt att glömma att det ofta ser ut så i början och slutet av säsongerna. Och om man jämför hybridgräset nere i Europa liknar det mer konstgräset i Norrköping än gräset på Stadsparksvallen i Jönköping.

Kindlund tycker att debatten drivs av äldre spelare som varit ute i Europa och vänt.
– För det mesta handlar det om den typen av spelare. De har spelat hela karriärerna på naturgräs och tycker inte att det är så kul att komma hem och lira på konstgräs. Spelet går för fort, vissa får problem att hänga med. Och vissa tycker att det sliter på kroppen.
Men att det sliter på kroppen är väl ett legitimt argument mot konstgräset?
– Ja, så kan det vara. Men frågan är hur statistiken ser ut egentligen. Min uppfattning är att det är färre skador idag än för tio-femton år sedan. Det hänger säkert ihop med ett bättre upplägg runt träningen, men jag inte säker på att konstgräset har påverkat skadorna.
Är du nöjd med att ni spelar på konstgräs?
– Frågan är alltid vad alternativet är. Det här är bättre än en dålig gräsplan. Och de som hörs i debatten talar ofta ur ett konkurrensperspektiv. När Malmö argumenterar handlar det inte bara om en omsorg för svensk fotboll, utan också att MFF tar färre poäng på konstgräs.

Även klimatet spelar roll, menar Kindlund.
– Om man tittar på svensk fotbolls framgångar sedan kriget – Guldbollenvinnare, SM-guld, landslagsspelare, Europaframgångar och så vidare – så är de koncentrerade till södra och västra Sverige. Det är ingen slump. Det beror på att de har haft bättre förutsättningar att träna fotboll på grund av klimatet.
Är det så stor skillnad mellan Göteborg och Stockholm?
– Ja, det är det ju. Om man går 20-30 år tillbaka kunde man ofta inte träna på naturgräs förrän i mitten av maj i Stockholm. Och sedan började planerna bli dåliga i mitten av september. Det blir inte mycket till säsong.
Fast nu har vi global warming å andra sidan?
– Ja, det spelar faktiskt en roll. Och man har andra ekonomiska resurser och så vidare. Men i vårt fall är det inte ens genomförbart. Tele2 arena är inte byggd för naturgräs eller hybrid och det skulle kosta 10-15 miljoner eller så per säsong att ha gräs – om det ens är möjligt. Läktarna är branta och taket är litet. Den västra sidan lär inte få många minuters solsken per dag. Och att Stockholm stad skulle bygga en ny arena av samma snitt… ja, det finns ju bara inte.

Fotboll Sthlm möter Kindlund, del I: ”Säger blankt nej till tio miljoner”

Fotboll Sthlm möter Kindlund del II:  ”Trött på polisens populism”