Månsson: Het silly season i Djurgården – här är vad vi vet

BLOGG. Full fart i Djurgårdens silly season! 

Dags för att uppdatera lite med det som jag har läst och lyckats luska rätt på.

Annons

Ja, det är verkligen på tiden – även om mycket i mitt gamla inlägg står sig fortfarande.

Att Bosse Andersson är på offensiven råder det inga tvivel om. I fredags gästade han supporterpodcasten DIF-podden och droppade en hel del nyheter.

Bara genom att lyssna på avsnittet fick man en rätt bra översikt. Minst fem spelare kommer ansluta till Djurgården till nästa säsong. Två målvakter, ett förstaval och ett tredjealternativ, ska in. Två ytterbackar likaså. Dessutom en anfallare, förmodligen en Mange och… tja, säkert någon till.

På försäljningssidan är det Aliou Badji som det främst handlar om. Igår kväll publicerade vi en nyhet om att en 25-miljonersförsäljning är nära. Våra källor är tillförlitliga och en affär lär bli av i januari, vilket isåfall blir en ny fjäder att sätta i Bosses krängarhatt.

I podden berättade Bosse även att Jesper Karlström kan lämna klubben i vinter. Dessutom sa han att Jonathan Augustinsson kan säljas till sommaren. Intressanta nyheter, trots att de drunknat lite i flödet på slutet.

Augustinssons ersättare kan mycket väl finnas på plats redan när säsongen börjar. Elliot Käck vill lämna degraderade Start och har träffat Bosse Andersson. IK Start vill ha 700 000 kronor för Käck vilket motsvarar investeringarna som de gjorde i form av sign on och agentkostnader när Käck värvades. Djurgården vill däremot inte betala någon övergångssumma eftersom Käck lämnade klubben som bosman för ett år sedan. Det kommer alltså att krävas förhandlingar, men räkna med att affären går i lås. Expressen tror till och med på ett avslut innan nyår.

Annons

En annan ytterback som är högaktuell är Aslak Fonn Witry. Expressen har skrivit om att Djurgården är överens med spelarens klubb Ranheim och att 22-åringen ska besöka Djurgården för att bekanta sig med miljöerna. När jag pratade med Bosse Andersson bekräftade han att Fonn Witry kommer i veckan.
– Det stämmer att vi har fått tillåtelse att träffa honom. Vi har förhoppningar om att komma överens, så vi får se om vi gör det, sa Bosse.
Djurgårdens huvudkonkurrent är Rosenborg. Fonn Witry är uppväxt i Trondheim och har tidigare spelat i RBK. I år gjorde han en stark säsong i årets överraskningslag Ranheim (som också kommer från Trondheim) vilket gör de norska mästarnas intresse naturligt. Som jag har förstått saken kommer Fonn Witry från en RBK-familj, men det som talar för Djurgården att norrmannen blir nummer ett på sin position där. Som spelare är han snabb, löpstark och mycket ambitiös. Utan att ha djupscoutat honom känns det som ett smart köp, för Djurgården behöver offensivt skickliga spelare på båda kanterna.

Om Magnus Eriksson har jag ingen särskild ny info. Mycket talar fortsatt för att han spelar i blårandigt nästa säsong även om det kan ta lite tid innan det löser sig.

Annons

Ytterligare ett Norgespår som jag har undersökt är Odds Sondre Rossbach. Den 22-årige målvakten kom fram som ett vidunderbarn som de säger i vårt grannland och tränade bland annat med Manchester United som 15-åring. Två år senare gjorde han debut i Tippeligaen och har från säsongen 2015 varit etta i sitt lag. Han har väl inte fått riktigt utvecklingen som norrmännen hade hoppats på, men är fortsatt ett fint löfte. Framförallt är han en skicklig linjemålvakt. Djurgården har varit i kontakt med Odd men prislappen är alltjämt för hög.

Det samma gäller William Eskelinen. Djurgården är enligt mina källor beredda att lägga 2,5 miljoner men GIF Sundsvall kräver det dubbla. Hur det slutar där vet jag inte, men det är i alla fall tydligt att Giffarnas sportchef Urban Hagblom vill ta bra betalt för sina spelare nuförtiden.

Vi lär få anledning att återkomma om Djurgårdens silly season som är en av de mest spännande på länge. Många pusselbitar ska läggas, men med rätt värvningar och spelartyper har Djurgården potential att vara ett topplag redan till nästa år.

LÄS MER. Månsson: ”Djurgården är det perfekta Football manager-projektet”

FOTO: Bildbyrån