Månsson: DIF är det perfekta Football Manager-projektet

BLOGG. Några tankar om Djurgårdens silly season och avgörande vägval på kort och lång sikt.

Som Football manager-projekt är Djurgården det perfekta laget just nu. Nu var det längesedan som jag hade tid att spela världens bästa spel, men om jag plötsligt skulle ha en vecka över till just ingenting hade jag startat upp en DIF-save. För det finns pengar, en del spetsspelare och en högt värderad anfallare. Samtidigt måste det både fyllas på och kapas. Med andra ord: massor av intressanta val att göra.

Annons

Att Henrik Berggren och Bosse Andersson alltjämt drar i trådarna ska supportrarna vara glada för. Samtidigt är det uppenbart att Djurgården behöver utvecklas och moderniseras på sikt. Det är många saker som jag tror måste förbättras – träningsanläggningen, kanslilokalerna, marknadsavdelningen/publikrekryteringen, medieavdelningen, scoutingverksamheten – om Djurgården ska komma ikapp sina största konkurrenter. Varje år har AIK och Bajen 15-20 miljoner mer i kommersiella intäkter än Djurgården, vilket naturligtvis inte är hållbart i längden om målet för DIF är att utmana i toppen.

Att 08-konkurrenterna drar in så mycket mer per säsong uppmärksammade Bajens vd Henrik Kindlund mig på under en intervju i början av säsongen. Då ska vi dessutom komma ihåg att Hammarby vid tidpunkten inte hade varit på den övre halvan i Allsvenskan på tio år. Därför var Djurgården inte att räkna med som ett givet topplag i framtiden, argumenterade Kindlund, med brasklappen att “så länge Henke och Bosse är kvar kommer de vara att räkna med.”
– Djurgården borde fundera på att resa en staty av dem alltså. De har verkligen räddat klubben. Hade inte de kommit in hade resan mycket väl kunnat sluta i Superettan. Så dålig var ekonomin. De har gjort en nästan osannolik prestation, sa Kindlund.

Nu jobbar Henke och Bosse inte ensamma i Djurgården, men mycket har hängt på dem. Eftersom Henke är lika skicklig med plus och minus som Bosse är på att kränga har den personberoende lösningen fungerat bra. Trots att driften har gått stadigt back har Djurgården gått från ekonomisk kris till goda tider tack vare smarta köp, tålamod och vältajmade försäljningar. Dessutom har klubben gjort allt bättre sportsliga resultat, även om den senaste hösten var ett bakslag. Så samtidigt som Djurgården bör påbörja en rejäl moderniseringsprocess behövs Henke och Bosses pragmatism och erfarenhet ett bra tag till. Det är ett ovanligt läge på så sätt. Men som tur är går det faktiskt att satsa på spelartruppen och strukturera upp verksamheten från grunden på samma gång – det finns inga motsättningar där.

Annons

Jag pratade med Bosse Andersson igår. Den här gången var han rätt sparsmakad med kommentarer, men om vi slår ihop det som han sa med det som jag har läst och nosat rätt på själv ser sillyn ut ungefär så här.

En ny keeper ska in. William Eskelinen har varit ett av Djurgårdens huvudspår men det finns konkurrens (enligt Expressen från bland andra CSKA Sofia). När jag pratade med Bosse berättade han en målvaktsaffär som de hade jobbat på hade spruckit – han ville dock inte säga om det var Eskelinen eller någon annan. Av vad jag har hört från Sundsvallshåll är klubben angelägen om att ta bra betalt för sin målvakt.

Uppdatering: Vi har tagit reda på att Djurgården förhandlade med den grekiske målvakten Giannis Anestis, 27, men att klubben till sist valde att nobba honom. Anestis skrev på för IFK Göteborg istället. Läs mer här!

Med den nya tränarduon Bergstrand/Lagerlöf lär Djurgården spela 4-3-3 eller 4-2-3-1. Då behövs först och främst två nya offensiva ytterbackar eftersom Jonathan Augustinsson är den ende som är naturlig i rollen. Dalkurds Simon Strand är ett alternativ som det har skrivits mycket om. Han är en skicklig ytterback som kan spela på båda kanterna, vilket är värdefullt. Elliot Käck är ett lämpligt namn som förstaval till vänster. Eftersom jag bor i Kristiansand i Norge där IK Start spelar – jag bara jobbar i Stockholm – har jag följt Käck noga under året. Start gjorde något av ett fiasko, trots en utlovad storsatsning slutade det med degradering. Käck gjorde dock en stabil säsong och många pusselbitar stämmer här. Bosse gillar den spelskicklige ytterbacken som spelade 60 av 60 allsvenska matcher under 2016 och 2017. Dessutom vet vi att Käck passar utmärkt i Bergstrands/Lagerlöfs taktik eftersom det var i Sirius som han fick sitt genombrott. Frågan är dock hur Start ställer sig till det hela. Käck hade inte räknat med nedflyttning men kontraktet gäller över 2020 och ägarna har gott om pengar.

Magnus Eriksson behövs inte om man tittar på det befintliga truppbygget eftersom det finns gott om yttrar i truppen. Å andra sidan lär han vara bättre än samtliga, så Bosse gör förstås rätt som försöker få in “Mange” på nytt. Jag tror att det kommer att gå. Den nye tränaren i San José Matias Almeyda kommer satsa på egna så kallade “designated players” och då lär Mange offras. Någon annan klubb i Sverige lär inte Eriksson spela för i alla fall, vilket Bosse underströk när vi pratade om saken.
– Vi följer utvecklingen, sa Bosse, vilket jag tolkar som “Vi har jävligt stora förhoppningar på att det kommer lösa sig, men det kan ta lite tid.”
Om Mange kommer in bör Djurgården släppa någon av yttrarna. Även utan Omar Eddahri (som kommer dumpas) finns Jonathan Ring, Haris Radetinac, Dzenis Kozica och Niklas Bärkroth i truppen. Även innermittfältet är brett och där bakom står talangerna Besad Sabovic och Hampus Finndell och stampar. Försäljningar eller utlåningar är att rekommendera.

Annons

Det är också troligt att Bosse lyckas med ytterligare en superförsäljning. Det finns ett stort intresse för Aliou Badji och prislappen ligger på runt 40 miljoner enligt Fotbolldirekt. Min gissning är att det blir en försäljning i januari, men kanske inte riktigt till det priset. Det återstår helt enkelt att se – liksom vilka anfallare som kommer in. En sak är i alla fall klar: den här gången har Djurgården inte råd att chansa med truppbygget.

Ända sedan Henke och Bosse kom till klubben har fokus legat på att göra smarta affärer (i alla fall om vi bortser från de stora hemvändarna) snarare än att maxa den kortsiktiga sportsliga potentialen. På det stora hela har det varit en vinnande strategi, men det har också lett till att det funnits uppenbara luckor i truppen med jämna mellanrum. Det senaste exempel kom i somras då en anfallare och en högerback saknades när fönstret slog igen, vilket Djurgården led av under resten av säsongen. Nu finns det inte utrymme för fler sådana val. Ibland kommer kanske en klassytterback eller klassanfallare kosta mer än vad det var tänkt, men ibland måste det faktiskt få vara så. Framförallt när finanserna faktiskt är goda och en stor försäljning ligger nära till hands. Det är också avgörande att truppbygget är anpassat efter de nya tränarnas taktik och inte tvärtom. Emellanåt har det varit si och så med den saken i Djurgården, vilket har kostat dem många poäng över de senaste åren.

FOTO: BILDBYRÅN