Oskar Månsson: Kan Uefa-mötet i Aten skada nationen Sverige?

Några tankar om att granska polisen, omöjlig sekretess och den bisarra historien om SvFF och Uefa.

Annons

Uefa är en korrupt organisation.

Det anser Svenska Fotbollförbundet och SFSU. Ja, den slutsatsen framförde Noa (Nationella operativa avdelningen) och Rättsavdelningen vid ett av polisens idrottsråds möten i fjol.

Informationen kom med som en passus när Expressens grävande reporter Frida Sundkvist skrev om polisens utvärdering av sitt arbete runt idrotten 2019.

Jag har i efterhand tänkt att det var märkligt att saken inte fick större genomslag. Att SFSU är kritiska till Uefa, bland annat till deras ”studie” om pyroteknik var ingen hemlighet, men att SvFF skulle anse att det europeiska förbundet var korrupt var ju smått sensationellt. Om det nu skulle stämma vill säga, vilket inte gärna gick att föreställa sig.

På sistone har Fotboll Sthlm/Fotboll Skåne grävt i polisfrågorna för att försöka förstå hur mydigheten utvärderar sitt arbete och resonerar framöver. Det är lättare sagt än gjort då polisen gör allt för att undvika granskning. Vi har bett om en intervju med idrottsrådets nye ordförande Per Engström men fått nej med olika luddiga förklaringar från polisens kommunikationsenhet. Företrädaren Ulf Johansson duckar också intervjuer för stunden sedan det uppdagats att en annan av hans styrelser delat ut lägenhetskontrakt till sig själva.

Mönstret går med andra ord igen: ”besvärliga” ämnen och journalister hindras av myndighetens kommunikationsavdelning.

Bekvämare vinklar – till exempel hur mycket pengar som polisen sparar på utebliven fotbollspublik – går däremot utmärkt att prata om, det har snart varenda polisregion i landet gjort.

Eftersom polisen ofta duckar och slirar på sanningen i fotbollsfrågorna måste man därför gå bakvägen för att få en bild av vad det handlar om. Med hjälp av juridisk expertis har vi begärt ut olika dokument från bland annat idrottsrådet. Det tog ungefär en månad att få protokollen från idrottsrådets möten under 2019 och 2020. När pappren väl kom visade det sig att polisen som av en händelse hade glömt att skicka varannan sida. Den här gången var sekretessen inte lika omfattande som tidigare, men när man endast får sida 1,3,5 och 7 är det svårt att teckna ett sammanhang.

Hur som helst: den märkliga formuleringen från idrottsrådets protokoll från hösten 2019 såg ut så här.

Jag kontaktade Karl-Erik Nilsson, som förutom att vara ordförande för förbundet är Uefas förste vicepresident och medlem i deras exekutivkommitté vilket han får en bra slant för. Jag hade fått höra att Karl-Erik reagerat skarpt på formuleringen och kallat till ett möte med polisen, vilket ordföranden bekräftade när vi pratade.

Karl-Erik fördömde polisens beskrivning och förklarade att SvFF inte såg Uefa som en korrupt organisation. Däremot hade SvFF numera en god relation med polisen, menade Karl-Erik. Varför polisen skrivit som man gjort eller vilken förklaring som man hade gett på mötet ville proffspolitikern Karl-Erik inte svara på.

Därför fick vi återkomma till polisen och be om underlaget till Noas/Rättsavdelningens bedömning. Vi efterfrågade allt material som kunde kopplats till säkerhetsmötet i Aten som nämdes i protokollet. Svaret från ”idrottsgruppen” på Noa – ej att förväxla med idrottsrådet – var följande:

Den enda handling som är allmän som finns med anledning av det mötet är ett PM daterat den 22 september 2019. Den omfattas av sekretess enligt 15 kap. 1 § offentlighets- och sekretesslagen (2009:400).

Och så var vi tillbaka på bekant mark. Som så många gånger tidigare hänvisade polisen till sekretess med hjälp av ett kapitel som ständigt återkommer: det om rikets säkerhet och förhållande till andra stater.

Så här är paragrafen formulerad:

Slutsatsen av allt det här?

Att vi inte fick något svar på den ursprungliga frågan (även om vi kommer att överklaga).

Däremot fick vi reda på att polisens närvaro på ett möte med Uefa faller under en paragraf som handlar om att ”landet kan skadas om uppgiften röjs”, liksom så mycket annat som rör arbetsmetoderna runt idrotten och inte minst pyroteknik på fotbollsläktarna.

Var och en kan fundera en stund över rimligheten i att vårt system fungerar på det här sättet.

LÄS MER: Så mörkar polisen sina protokoll – hänvisar till rikets säkerhet