Oskar Månsson: Vi måste få faktan rätt innan vi går vidare

BLOGG. Några tankar om att räta ut ett antal grundläggande frågetecken.

Annons

För några dagar sedan uppmanade jag folk som har blivit dåligt behandlade av polisen i samband med fotbollsmatcher att mejla mig. Som man frågar får man svar, men det är ändå anmärkningsvärt hur många historier som bara handlar om det senaste derbyt, Djurgården-AIK på Tele2 arena. Mejlen kommer från unga och gamla, kvinnor och män. Många är chockade, ledsna, förbannade. Det handlar om upplevd förnedring, avvisningar till avlägsna platser och i något fall: slag.

Jag kan förstås inte avgöra vad som har hänt i de enskilda fallen, det kräver granskningar, men ilskan är stor. Mycket större än vad jag har upplevt tidigare.

Vi behöver därför komma till en vändpunkt. Mötet på torsdag mellan polisen och Sef måste mynna ut i något konkret. Och så får vi hoppas att det inte händer något olustigt i omgången som ska spelas innan dess.

Som jag har förstått det kommer polisen att backa ett steg i sin mediala närvaro från och med nu. Kanske är det lika bra med tanke på självmålen på sistone. Presstalesmannen Ola Österling har sannerligen inte haft det lätt när han ska motivera polisens hårdare tag.

Det väsentliga nu är finna en väg till rannsakan från samtliga parter och en konstruktiv dialog. Men för att komma dit måste vi först enas om några grundläggande fakta. I den senaste (sista?) intervjun som Ola Österling gjorde i podden Studio Allsvenskan kom nämligen en rad nya tveksamma utspel. Så låt oss försöka räta ut några frågetecken.

– Österling understryker på nytt, vid flera tillfällen, att polisen har dialog med klubbar, Sef och supporterföreningar.– Här är något uppenbart skevt eftersom klubbar, Sef och supporterföreningarna knappt gör annat än att prata om den uteblivna dialogen under de senaste åren. Detta måste helt enkelt lösas.

– Österling pratar på nytt om kollegor som har fått kemisk lunginflammation av pyroteknik. Han hade inga konkreta exempel till en början men efter ett tag kom händelsen på Södra station 2016 upp på nytt.– (Den bedrövliga) händelsen på Södra station bevisar, vilket jag har tagit upp tidigare, ingenting. Vid samma tillfälle tömdes stora mängder pepparspray vilket man naturligtvis inte kan bortse ifrån. Om man kan få kemisk lunginflammation av pyroteknik som används på läktarna vet vi helt enkelt inte.

– Österling hänvisar inte längre till polisens studier i Sverige vad gäller pyrotekniken.

– Här får man anta att opinionen spelar roll. Det går inte att komma undan med container- och partytältstesterna längre när så många känner till hur de genomfördes.

– Österling hänvisar istället till Uefas studie från 2016. Enligt Österling är den “Uefas och europeiska supporterunionens egna.”

– Den europeiska supporterunionen dementerar att de har godkänt studien. De tar avstånd från Österlings uttalande här.

Österling beskriver att “ett antal forskare gjorde omfattande tester på en väldig massa pyroteknik” i rapporten.

– Jag har hittills bara skummat rapporten – som finns här – men jag hittar inga tester, jag ser bara olika utlåtanden. Vakna läsare, helst sakkunniga, får gärna komma med inspel! 

Som jag har nämnt tidigare så har rapportens författare, Dr Tom Smith, hamnat i blåsväder i Norge. Dr Tom Smith föreläste nyligen på ett säkerhetsmöte hos det norska fotbollsförbundet. Han visade då ett antal bilder på allvarliga skador: bortsprängda händer och brännskadade kroppar för att visa på riskerna med pyrotekniken. Problemet var bara att bilderna inte hade med fotbollspyroteknik att göra överhuvudtaget – Dr Tom Smith hade bara googlat fram bilder på groteska brännskador i största allmänhet. (Ett exempel: den holländske mannen som skadades av en bensinbomb på nyårsafton 2014 i Rotterdam.)

Österling säger att det är omöjligt att ha pyroteknik, varm som kall, på läktarna: ”Det har pågått tester i sex-sju år och i princip all forskning visar på farliga gaser som kan ge förgiftningssymptom.” Österling hänvisar även till säkerhetsavstånden enligt pjäsernas produktbeskrivning inte kan uppfyllas.

– Det sista har han en poäng i, däri ligger en uppenbar problematik med pyrotekniken som den ser ut idag. Att det pågått i tester i sex-sju år är däremot… tja, en märklig beskrivning. Bortsett från Uefas rapport, som det finns skäl att ifrågasätta, finns det inga studier med någon som helst trovärdighet som säger att röken är farlig. Det enda testet av viss tyngd – det på Friends arena 2013 – visade på motsatsen vad gäller de två vanligaste bengaltyperna Comet och Ikaros.

Österling anser att det inte behövs nya tester. Svaren som finns är fullt tillräckliga.

– Ja, det sammanfattar situationen väl. Polisen kan naturligtvis göra nya tester, men vägrar. Däremot känner jag till att det finns lösa diskussioner mellan olika klubbar att göra ett ordentligt test på en arena. Detta hade jag välkomnat – tänk att få ordentliga svar att förhålla sig till!

Även våldet från poliser tas upp i det nära två timmar långa programmet. Österling ger polisens version av de uppmärksammade filmerna från derbyt.

Här är det ord mot ord än så länge. Versionerna skiljer sig åt i grunden – jag har själv läst flera vittnesmål – och jag välkomnar granskningar.

Vad gäller anmälda poliser har Österling uppenbarligen missat min granskning i Offside – och samtliga uppföljningar i andra medier – eftersom han inte känner till att ingen polis har blivit dömd för misshandel av en åskådare vid en fotbollsmatch. Österling försvarar sedan systemet med polisens internutredningar.

– Detta är ett enkelt svar att ge: Poliser anmäls och utreds av oberoende utredare och åklagare. Detta är förvisso sant, men den relevanta delen är att poliserna alltid frias. I min granskning kunde jag med all önskvärd tydlighet visa på (brutala) fall där åklagarna inte ens brydde sig om att hålla förhör innan de la ner sina ärenden. Om inte det är ett systemfel så vet jag inte hur ett sådant ser ut.

Ja, här står vi. Och vi måste vidare. Jag ber om ursäkt för att vissa saker återkommer, men i det här läget måste vi få faktan någorlunda rätt. Innan dess blir det svårt att lägga ner prestigen och föra en konstruktiv dialog. Och det är vad som behövs snarast möjligt, för situationen är kritisk.

LÄS MER. Oskar Månsson: Polisen är på väg att göra ett historiskt misstag

FOTO: Bildbyrån