Ulf Johanssons styrelse delade ut lägenheter till sig själva

Idrottsrådets förre ordförande Ulf Johansson är även ordförande i en styrelse som förvaltar exklusiva hyresrätter.
Nu avslöjar DN att Johanssons barn har fått bo i en av lägenheterna.

Annons

I centrala Stockholm finns en fastighet med 15 sekelskiftesvåningar som har donerats till polisen via en stiftelse.

Enligt Dagens Nyheter ska avkastningen från hyrorna utgöra stöd till behövande eller hjältemodiga poliser. Det övergripande syftet är att ”främja ett förtroendefullt förhållande mellan polisen och allmänheten”, enligt stadgarna.

Styrelsen består av regionpolischefen i Stockholm och de fyra äldsta kommissarierna som är i tjänst i Stockholm. Det är med andra de som avgör vilka som ska få bidrag och bostäder.

DN:s granskning visar att styrelsen ansåg att de själva och deras närstående var bland de mest behövande. Carin Götblad, tidigare länspolismästare i Stockholm och Maria Mikko, som varit gruppchef för Noa, bodde själva i paradvåningar under flera år.

Ulf Johansson, som varit ordförande för Idrottsrådet som drivit igenom villkorstrappan och den hårda linjen mot fotbollsklubbarna, är även ordförande för stiftelsen. 2018 gick en av de mindre hyresrätterna i fastigheten till hans barn, som också jobbar som polis.

Carin Götblad och Maria Mikko vill inte svara på DN:s frågor.

Ulf Johansson vill bara svara på mejl. På DN:s fråga om det är meningen att styrelsemedlemmar ska kunna ge lägenheter till sig själva svarar han:
”Alla polisanställda har rätt att anmäla sitt intresse för en bostad i stiftelsens fastighet”.

I februari i fjol startade Länsstyrelsen en utredning om hur det gått till när Maria Mikko och Ulf Johanssons barn kommit över sina lägenheter. Myndigheten kom fram till att det inte var tal om jäv i något av fallen.

Ulf Johansson har nyligen klivit av som ordförande för Idrottsrådet då Noa, den nationella operativa avdelningen, har tagit över processansvaret. Johansson har efterträtts av Per Engström, som i fotbollskretsar är mest känd för sina kraftfulla uttalanden om pyroteknik och försvaret av det så kallade ”containertestet”.

Foto: Lars Hedelin/Polisen