Per Engström ska leda idrottsrådet när Noa tar över

Noa, nationella operativa avdelningen, tar över huvudansvaret för polisens idrottsråd.
Enligt våra källor kommer arbetet att ledas av Per Engström – som i fotbollskretsar gjort sig känd för sina kraftfulla uttalanden om pyroteknik.
I protokoll som Fotboll Sthlm har tagit del av framgår det att strategiarbetet kommer att utvärderas.

Det nationella idrottsrådet heter gruppen inom polisen som jobbar fram myndighetens strategier runt idrottsproblematik. Idrottsrådet har drivit igenom den tuffa linjen mot fotbollsklubbar och supportrar med hjälp av bland annat den så kallade villkorstrappan.

Fram till i somras var Ulf Johansson, regionpolischef i Stockholm, ordförande för rådet, men nu ska ansvaret gå över till Noa, nationella operativa avdelningen, vilket Dagens Nyheter nyligen avslöjande.

Enligt Fotboll Sthlms källor kommer Per Engström att ta över Ulf Johanssons roll. Per Engström har på sistone jobbat som kommenderingschef för den nationella särskilda händelsen Corona, men har tidigare varit involverad i frågor som rör fotbollen. Per Engström var bland annat en av dem som försvarade det så kallade “containertestet” 2015 där myndigheten analyserade rök från pyroteknik som bränts av i en stängd container.

Engström menade också, exempelvis i en intervju med Fotbollskanalen, att SvFF och Svensk Elitfotboll inte var intresserade av att lösa säkerhetsproblemen i samband med matcher och förespråkade därför hårdare tag mot klubbarna, till exempel böter och publikneddragningar.

Fotboll Sthlm har tagit del av protokoll från Idrottsrådets möte i juni där det framkommer att det inte är att förvänta några större förändringar i arbetet under 2020, men att den övergripande strategin kommer att utvärderas under hösten.

”Under hösten kommer NOA att bjuda in till ett möte i syfte att göra en långsiktig bedömning och inriktning för det fortsatta arbetet. Verksamheten är komplicerad.” står det i protokollet.

Det framgår också att det kommer göras en nysatsning på supporterpoliser i Stockholm, vilket AIK, Djurgården och Hammarby har efterlyst under de senaste säsongerna.