Månsson: Djurgården värvar smart – det ser riktigt lovande ut

BLOGG. Bit för bit läggs.
Djurgårdens lagbygge börjar se riktigt intressant ut.
Framförallt är tiden på deras sida.

Annons

På den andra sidan julen intervjuade jag Djurgårdens nya tränare på Kaknäs. Det blev ett långt samtal – här är del ett och del två om du har missat – trots att Kim och Tolle vid det laget var rejält trötta: säsongen hade börjat bli överlång för deras del.

Vi pratade bland annat om hur man bygger en framgångsrik trupp. Kim och Tolle ska inte jobba som sportchefer längre, men hade förstås synpunkter efter alla åren i Sirius. Så vad är egentligen viktigast?
– Om jag ska peka på något så har vi sett att ha saker på plats tidigt har varit ett extremt framgångsrecept, svarade Tolle.

Sena värvningar kunde man egentligen strunta i, resonerade han vidare, i alla fall om man har Sirius resurser. Även om man fått kännbara skador var det i stort sett lönlöst att plocka in spelare på korta kontrakt i sista stund. Han poängterade visserligen att Djurgården har en annan budget än Sirius och därmed kunde plocka bra spelare även i slutet av transferfönstret, men budskapet var tydligt: desto tidigare ett lag sätts, ju bättre är det.

Djurgårdens agerande hittills därför lovande. Först och främst behövde Djurgården en målvakt och en offensiv högerback, vilket ordnades fort. Spelartyperna är precis rätt för Kim och Tolles 4-3-3-tänk med en målvakt som är skicklig med fötterna och en högerback som gillar att löpa och slå inlägg. På pappret ser det ut som att PK Bråtveit och Aslak Vonn Witry är tillräckligt bra även i Sverige, det återstår helt enkelt att se. Möjligen kan det behövas en inkörsperiod innan de båda 22-åringarna anpassat sig fullt ut till sin nya klubb.

Påpassligt lån: Mohamed Buya Turay. FOTO: Bildbyrån

Ikväll blev alltså Mohamed Buya Turay klar. Han är en fin lösning som ersättare till Aliou Badji som lär säljas i januari. Det var inte möjligt att köpa loss 23-åringen från hans belgiska klubb eftersom han såldes från Dalkurd för nästan 20 miljoner så sent som i augusti men även ett lån är en smart affär. För hur många möjliga högklassiga, djupledsanfallare finns det egentligen där på marknaden? Svar: inte så jävla många. Turays prestationer har pendlat en del under de senaste åren, men när han är motiverad finns det få anfallare som är bättre i Allsvenskan. På tretton matcher i våras/somras gjorde han nio mål för bottenlaget Dalkurd vilket säger det mesta om hans kapacitet.

Jag tycker också att Elliot Käck klok värvning, inte bara för att Jonathan Augustinsson skadade sig på landslagets Qatar-läger (vi vet ännu inte hur allvarlig skadan är). Oavsett skadan är det högst troligt att Augustinsson säljs i år vilket Bosse Andersson har varit öppen med. Isåfall finns ersättaren på plats. Käck gör sig bäst i ett spelande lag där han kan utnyttja sin löpkapacitet och speluppfattning och det är just ett sådant lag som Djurgården vill vara. Dessutom kan man lita på att han alltid spelar 90 minuter – Käck vet nog inte vad skador är.

Djurgården har även plockat in den 21-årige Adam Bergmark Wiberg som jag antar är tänkt som andraalternativet till Mohamed Buya Turay. Jag ska erkänna min scouting av Orvar Bergmarks barnbarn är på videojuggenivå, men av det som jag har sett och hört verkar det vara en lämplig backup.

Annons

Som sagt: värvningarna känns genomtänkta och strategiska. Jag ett antal gånger under de senaste åren gnällt om att Djurgården inte har varit klara i tid och spelat stora delar av säsongerna med en “ofärdig” trupp men nu är läget ett annat. Utan att ta sig vatten över huvudet har Djurgården fått in en hel del spets. Det som återstår är att göra sig av med ett antal spelare på mittfältet där truppen är onödigt stor. Det saknas alltjämt även en tia. Och kanske en defensiv playmaker som Kim och Tolle gillar att spela med – som det är nu är de centrala mittfältarna lite för lika.

I den sistnämnda rollen kan David Batanero vara ett alternativ. Jag vet att Djurgården är intresserade av den 30-årige spanjoren, men Sundsvalls prislapp är hög (runt fem miljoner är summan som jag har hört – den måste ner om det ska bli något) och de skattemässiga fördelarna som utländska spelare har till en början bara gäller ett år till. Batanero får alltså ses som ett långskott för stunden.

Som tia är däremot Astrit Ajdarevic högaktuell. Djurgården har träffat 28-åringen och har goda förhoppningar på att han väljer dem. Enligt ett rykte är Bajen också intresserade – det har jag däremot inte hunnit kolla närmare på. Astrit har liksom Buya Turay haft både toppar och dalar i karriären, men kapaciteten är tveklöst hög.

Mange Eriksson? Ja, jag tror han spelar i Djurgården i år. Men det dröjer nog en stund innan det är färdigförhandlat där.

Nåja, det sista är spekulationer. Redan nu kan vi konstatera att Djurgården blir att räkna med i år. Målet är att slåss om Europaplatser och om vi analyserar truppen här och nu är det en rimlig ambition.

LÄS MER: Djurgården tror på Astrit och Mange: ”Goda förhoppningar”

LÄS MER: Nyförvärvet PK Bråtveit: “Jag är lite av en showman”

Foto: Bildbyrån