PK Bråtveit på plats i Djurgården: ”Jag är lite av en showman”

Djurgårdens ersättare till Andreas Isaksson är här.
Men Per Kristian Bråtveit är en helt annan sorts målvakt än sin föregångare.
– Jag är mer av en Allison/Ederson-typ, säger den norske 22-åringen.

Djurgårdens premiärträning i inomhushallen på Bosön är över. Per Kristian Bråtveit går genast till sidlinjen och hinner snacka en stund med flera lagkompisar och sportchefen Bosse Andersson innan Fotboll Sthlm sätter sig ner med den unge målvakten.
– Det är nog typiskt mig. Jag är väldigt social av mig. När du träffar mig så här kanske jag verkar generad, men egentligen är jag utåtriktad, säger han.
Har du alltid varit det?
– Ja, det har jag nog. Jag har alltid varit lite av en showman. Jag gillar att skämta med lagkompisarna och sprida energi i gruppen.

Annons

Flytten till Stockholm har han längtat efter sedan han skrev på kontraktet strax före jul. Nu vill han bara komma igång. Dessutom har han efter många om och med sett till att fixa en viktig grej inför flytten.
– Efter många försök har jag skaffat körkort. Jag tror att jag bommade teorin i fem år, säger PK och skakar på huvudet åt sig själv.
– De har tjänat mycket pengar mig. Men nu var det allvar, så då fick jag ordna det. Jag behöver körkort i Stockholm.
Hur var första intrycket av Djurgården?

– Det märks att det är mer professionellt här. Jag har spelat i Haugesund länge, en liten klubb från en liten stad, och där finns det inte så mycket resurser. Jag har spelat i a-laget i fyra år och hade kunnat stanna men nu vill jag ta nästa steg för att visa vad jag kan. Jag vill utvecklas. Tänka annorlunda, göra saker annorlunda.
Har du stor tro på dig själv?

– Ja, annars hade jag inte kommit hit. Jag är väldigt lugn och trygg i vad jag kan. För mig spelar det ingen roll om det är tio, tusen eller hundratusen åskådare: jag är avslappnad oavsett. Jag har aldrig varit typen som skriker i omklädningsrummet utan är mer avslappnad.
Var kommer självförtroendet ifrån?
– Svårt att säga. Men antagligen från att jag märke att jag höll nivån i Norge, att jag var en av de bästa i ligan. Men jag kände också att jag började bli bekväm. Jag hade klippkort på att spela, men här måste jag kämpa för att ta en plats.
Hur ser du på att ersätta Andreas Isaksson som är en legendar här?
– Det är ju väldigt stora skor att fylla. Jag är medveten om att blir svårt. Jag hoppas att folk i och runt klubben kommer att ge mig tid att visa att jag har här att göra. Men jag är ingen Isaksson direkt, jag har andra typer av kvaliteter.
Hur beskriver du dig som målvakt?
– Akrobatisk, spänstig och bra på linjen. Och jag gillar att spela boll. Jag spelade ute tills jag var 14 år och det märker man. Jag är mer en Allison/Ederson-typ om du förstår vad jag menar.
Kan supportrarna förvänta sig spektakulära räddningar?
– Allra helst behövs ju inte det, det bästa är att hålla nollan utan att ha några skott på sig. Men visst vill jag visa mina kvaliteter.
Vad har du för ambitioner med karriären på längre sikt?
– Alltså… först och främst ska jag ta platsen här, visa att jag är bra nog. Visst kan jag säga att jag drömmer om Manchester United en dag, men det är lite “out there” än så länge. Nu tänker jag bara på Djurgården.

Annons

PK Bråtveit blir den tredje norrmannen som ska spela i Djurgården nästa år. Sedan tidigare finns Fredrik Ulvestad på mittfältet, och i samma veva som PK värvades skrev även den jämnårige Aslak Fonn Witry på. PK känner högerbacken väl från bland annat pojk- och ungdomslandslagen och har stor tro på sin landsman.
– Det är väldigt kul att han också kommer. Hans tjej kommer till Stockholm i sommar och min kommer i mars så det blir helt perfekt socialt.
Hur är han som spelare?
– Väldigt bra. Man får en extra anfallsspelare med honom på högersidan. Han är väldigt löpstark och offensiv. Men han är bra defensivt också. Jag tror att supportrarna kommer att gilla honom, han är en sådan typ.
PK berättar att han hade ett finger med i spelet bakom övergången. Aslak Fonn Witry spelade som ungdomsspelare i Rosenborg innan genombrottet kom i grannklubben Ranheim, och efter fjolårets lyckade säsong försökte den norska mästarklubben värva tillbaka honom. Men trots att Fonn Witry kommer från en RBK-familj valde han alltså att flytta till Djurgården.
– Vi diskuterade en del fram och tillbaka. Jag sa att det inte var något tvivel för mig, och han ville också hit. Men han var tvungen att diskutera med familjen så det drog ut på tiden, haha. Alla i Trøndelag (landskapet där Trondheim ligger) är Rosenborg-supportrar.
Vad har du fått för intryck av supportrarna här?
– Bosse visade mig klipp från derbyt mot Hammarby när jag var i Stockholm första gången. Det är riktigt häftigt med det trycket. Vi hade mellan tre och femtusen på matcherna i Haugesund så det blir en rätt stor skillnad. Och nu var det ju en del folk på träningen här.
Är du en sådan som gillar att snacka med supportrarna?
– Absolut. Jag är ju väldigt snackig av mig. Även om det är något negativt som de vill säga så är det okej, jag tar det. Om de är missnöjda är det lika bra att de säger det. Antingen tar jag det till mig eller så får jag väl käfta tillbaka.
PK ler.
– Jag gillar kontakten med supportrarna. Så ska det vara i en fotbollsklubb.

LÄS MER: Augustinsson skadad – lämnar landslagets Qatar-läger

LÄS MER: Djurgården tror på Astrit och Mange: ”Goda förhoppningar”