Dubaibloggen: Fotbollspingis, en blyg talang och en möjlig elva

BLOGG. Efter en mjukstart har AIK växlat upp något. Här kommer några samlade intryck från dagen i UAE.

Annons

Diskussionerna går heta på sociala medier om Kim Källströms Qatar-utspel som jag bloggade om häromdagen. Riktigt samma uppmärksamhet väckte inte vår artikel där Björn Wesström försvarade AIK:s val att åka till Dubai, men det finns gott om åsikter även där. Själv kan jag förstå de flesta (de är många) infallsvinklarna på diskussionen – vi får se om jag återkommer till det. Eftertänksamhet krävs i alla fall för att navigera i den snåriga frågan. Under tiden försöker jag svara på sociala medier och mejl, men jag hoppas att ni som hör av er har överseende om det tar lite tid just nu.

Om vi håller oss till fotbollen är det lätt att konstatera att AIK har bästa möjliga förutsättningar i Dubai. Gräsmattan och vädret är perfekt och kamelerna bortom planen är på andra sidan stängslet. Logistiken flyter också på, spelarna tar cykeln till träningen till och från lyxhotellet som de bor på. Idag körde AIK ett första elva mot elva-pass där man fick en hint om hur startelvan kan se ut mot New York City om en vecka. Om matchen hade spelats imorgon tror jag att laget sett ut så här: Oscar Linnér – Daniel Granli, Joel Ekstrand, Robin Jansson – Daniel Sundgren, Enoch Kofi Adu, Sebastian Larsson, Stefan Silva, Heradi Rashidi – Tarik Elyounoussi, Henok Goitom.

Annons

På lägret finns även provspelaren Cletus Nombil, en 18-åring från Ghana, med. Jag har hittills inte fått något riktigt intryck av mittfältaren, mer än att han är välväxt och ser vältränad ut. En blyg kille verkar han i alla fall vara. Min kollega Lennart Sandahl från FotbollDirekt försökte igår att få till en intervju med Cletus och beskrev det som att 18-åringen ”nästan såg rädd ut”. Lennart är visserligen lång och skäggig, men så farlig är han inte ändå. Vi får se om jag gör ett försök att närma mig Cletus när jag fått en lite bättre bild av honom.

Förutom intervjun om Dubai-frågan i det större perspektivet har vi publicerat två spelarintervjuer hittills, en med Per Karlsson och en med Daniel Granli. Karlsson är småskadad, men Granli såg fin ut på träningen idag. Framförallt är det passningsfoten, som också sägs vara hans stryka, som imponerar. En annan försvarare som jag tycker ser intressant ut är Joel Ekstrand. 29-åringen kom med stora förväntningar inför förra säsongen men skadade sig direkt och gjorde bara ett inhopp på hela året. Nu känner han sig pigg och fräsch och att grundkapaciteten finns där vet vi ju. När den förre HIF-mittfältaren Mattias Lindström en gång i tiden fick frågan om vem som var den största talangen som han spelat med valde han Joel Ekstrand. Om det och en del annat pratade jag och Joel när vi gjorde en intervju efter träningen. Jag har också snackat med Rikard Norling om ”fotboll när den är så nära liv och död som den kan komma” och en avslappnad Chinedu Obasi om den krokiga vägen tillbaka till AIK.

Intervjuerna kommer ut på sajten de närmaste dagarna, så håll utkik. Vi avslutar ondagens rapport med spridda bilder från träningsanläggningen.

Obasi, Rashidi och Goitom värmer upp inför dagens pass.

 

Robert Lundström tränade vid sidan av planen tillsammans med naprapaten Luis ”Lucho” Oyarzo. Än dröjer det ett tag innan kantlöparen är spelklar.

 

Gräset är perfekt på millimetern – även utanför planen.

 

Isbad efter en lång träning i solen. Ett populärt inslag, visade det sig.

 

De flesta spelarna slängde av tröjan efter träningen för att bättra på brännan. Enoch Kofi Adu tog på sig en hoodie istället.

 

Sebastian Larsson övervakar en fotbollspingismatch mellan Kenny Stamatopoulos och Budimir Janosevic. Kenny, som enligt egen utsago har stor plusstatistik på resten av spelarna, bjöd även in undertecknad på en match. Hur det gick vill Kenny helst inte prata om.