Daniel Granli: ”Jag tvekade aldrig när AIK hörde av sig”

DUBAI.
I höstas slogs Daniel Granli för att Stabæk skulle klara sig kvar i Tippeligan.

Nu är han en AIK-spelare efter en förhandling som gick i rekordfart.
Fotboll Sthlm träffade den norske 24-åringen.

Annons

Ibland går det fort i fotboll. I fredags började Daniel Granli förhandla med AIK och på lördagen var de i stort sett överens. På måndagen tog han flyget till Stockholm för läkarundersökning och kontraktssignering.
Och idag, tisdag, är han i Dubai med AIK-tröjan på sig. Efter det första passet med det nya gänget på träningsanläggningen Nas Sport Complex slår Granli sig ner i gräset för att snacka en stund med landsmannen Tarik Elyounoussi.
– Tarik känner jag inte sedan förr. Men jag spelade med Enoch Kofi Adu i Stabaek. Jag har också mött Rasmus och Robert (Lindkvist och Lundström) när de spelade i Vålerenga, säger Granli som annars har många nya lagkompisar att hälsa på.
– Det har ju gått fort på slutet. Men det känns väldigt bra att vara här och det var perfekt att dra direkt till Dubai.
Visste du att AIK hade koll på dig?
– Bara lite grann. Min agent sa att de hade koll, men jag trodde inte att det var så konkret.
Blev du överraskad när de hörde av sig?
– Självklart. När det kommer en sådan stor klubb på bordet blir man överraskad. Jag hade en bra säsong i fjol, så det fanns en hel del intresse. Men när AIK hörde av sig tvekade jag aldrig. Det känns som ett väldigt bra steg.

Granli är uppvuxen en bit utanför Oslo och kom till Stabæk 2010. Tre år senare skrev han på sitt första a-lagskontrakt och sedan dess har det blivit 119 ligamatcher. Men det var först i fjol som han gjorde en hel säsong som mittback. Tidigare har han spelat på samtliga positioner på mittfältet och i backlinjen. Han tycker att 2018 var hans bästa år hittills även om Stabæk tvingades att kvala för att klara sig kvar i högstaligan.
– För min del har jag lärt mig mycket av att spela på många positioner och för tränaren är det bra att ha sådana spelare. Men nu är jag i en ålder när jag vill bli så bra som möjligt och då vill jag vara på en position.
Varför är du bäst som mittback?

– Jag får fram mina bästa kvaliteter. Jag har okej speed för att vara mittback och är ganska bra med uppspelen, jag har alltid haft en bra passningsfot. Och jag gillar att försvara, så då blir det ju rätt att vara mittback.
AIK spelar med tre mittbackar och det ser ut att vara en vakant plats till höger. Det låter som att det passar dig?
– Ja, absolut. Vi har spelat lite så i Stabæk också. Jag har sett en del matcher med AIK och det ser ju väldigt solitt ut i försvaret. Jag har hört att tränaren är väldigt tydlig med vad han önskar.

I samband med att Granli presenterades gjorde Aftonbladet en analys av försvarsspelaren med hjälp av statistikverktyget Instat. I den tillspetsade rubriken kallades Granli för “Norges Nesta” eftersom siffrorna visade på en spelskicklig, elegant och snabb back. Däremot imponerande inte duellspelet lika mycket i analysen.
– Jag förstår lite vad de menar, säger Granli när jag tar upp ämnet.
– Styrkan har ju alltid varit passningsfoten. Jag tycker ändå att jag vinner en del dueller men jag kan ta ett steg till vad gäller aggressiviteten. Jag tror att det är något som kommer med erfarenheten och det är något som jag ska jobba hårt med. Och så ska jag lyssna på vad de vill ha ut av mig här.

Annons

Just att jobba hårt är något som Granli tar upp när jag frågar om hans personlighet. Han har aldrig varit den största talangen, menar han, utan alltid något steg efter de bästa. Länge var han också liten till växten.
– När jag började gymnasiet var jag nog den minste killen i laget. Men mellan 16 och 19 växte jag väldigt mycket. När jag slutade gymnasiet var jag en av de största istället.
I efterhand, var det bra att ha varit liten till växten?
– Det tror jag, för jag har alltid fått jobba hårt. Jag är väldigt hårdjobbande och professionell, jag gör jobbet som krävs till hundra procent.
Hur är du utanför planen?
– Jag gillar att bjuda på mig själv. Men jag är heller inte den som sticker ut mest och lager mest sirkus.
Har du bra självförtroende?
– Jag sticker inte ut mest där heller. Jag är ingen kaxig typ, jag är mer jordnära. Men självklart har jag tron på mig själv.
Hur snabb är du då?
– Det är en väldigt svår fråga att svara på.
Granli skrattar.
– Jag är nog inte snabbast i laget, men jag har som sagt bra speed för att vara mittback.
Är du bäst på fem eller trettio meter?
– Det är ganska jämnt där med. Jag är inte snabbast på fem meter men ändå… ganska snabb.
Att Granli längtar till att komma igång med sin nya klubb understryker han flera gånger. Förutom att han ser fram emot den sportsliga utmaningen är han spänd på att spela inför sin nya hemmapublik.
– Jag har snackat med spelarna om supportrarna och sett några matcher. Det är ganska stor skillnad mot Norge. Den största publiken som jag har spelat för är en bit över 20 000 på Lerkendal mot Rosenborg.
Trivs du med en sådan inramning?
– Ja. Jag gillar när det blir extra mycket känslor.