Wesström försvarar Dubai-läger: ”Vi ska bli bättre på fotboll”

DUBAI.
Flera skandinaviska klubbar har slutat att resa på försäsongsläger till Dubai.

Men AIK:s sportchef Björn Wesström försvarar klubbens val.
– Vi finner ingen anledning till att ändra på det, säger han.

Annons

AIK är igång med sitt träningsläger i Dubai. Det är femte året i följd som klubben reser till Förenade arabemiratens största stad. Flera andra stora lag i Skandinavien, såsom Malmö, Rosenborg, Häcken och IFK Göteborg har tidigare varit i Dubai, men har numera bestämt sig för att avstå destinationen sedan supportrar protesterat mot de bristande mänskliga rättigheterna i regionen.
AIK:s sportchef Björn Wesström, som snart ansluter till lägret, säger att AIK har valt att fokusera på de sportsliga förutsättningarna.
– Vi har resonerat som så att det är det absolut bästa sättet att förbereda oss rent sportsligt. Det är vårt fokus, säger han.
Vad är det som är så bra med Dubai jämfört med andra alternativ?
– Att vi får tillgång till en anläggning som väldigt få andra lag i världen får. Dubai är inte huvudattraktionen, utan det är träningsanläggningen. Den ligger i Dubai och då blir det Dubai.
Wesström vill inte lägga någon värdering i hur andra klubbar resonerar.
– Det får stå för dem. Det är deras val och jag hoppas att de uppnår sin syften. Jag kan inte se det på något annat sätt.
Hur ser du på kritiken som har framförts med mänskliga rättigheter i fokus?

– Den är relevant, absolut, det råder det inga tvivel om. Precis som det finns kritik mot Turkiet, Portugal eller USA. Det finns många ställen i världen som man behöver förbättra. Men det har inte varit vår utgångspunkt när vi väljer destination. Vi ska bli bättre på fotboll, det är vår idé.
Likställer du de länderna med Dubai?
– Nej, det gör jag inte. Det finns nog olika dimensioner av olika sorters problematik i de länderna. Det beror på vilken grop du gräver i och vad du letar efter.
Hade det resonemanget gällt oavsett vilken plats som det handlar om?

– Det blir hypotetiskt. Det är femte året i rad som vi åker hit och vi tycker att det är formeln för en bra förberedelse. Då finner vi ingen anledning till att ändra på det.
Vad har supportrar och medlemmar sagt i frågan?
– Det finns ett medlemsbeslut där man säger att sporten väljer utifrån vilka förutsättningar man vill ha. Det är vad medlemmarna har sagt i beslutsform. Sedan finns det alltid medlemmar som tycker det ena och det andra men man förhåller sig till är det som är uttalat. Medlemsbeslut är det högst styrande organet och då förhåller vi oss till det.

När det svenska landslaget nyligen var i grannlandet Qatar, som 2022 arrangerar ett redan på förhand kontroversiellt världsmästerskap, valde förbundet att lägga in träffar med organisationer i landet för att få en bild av hur samhället ser ut.
– Det kanske passar för dem. Det kanske är så att det ligger i ens uppdrag när man representerar ett landslag och ett förbund, säger Wesström.
Ni har inga sådana aktiviteter inplanerade?
– Nej, vi har inget sådant inplanerat.
Hade inte det varit en bra idé?

– För att förbereda sig för fotboll?
Nej, för att lära sig om omvärlden. Du har själv pratat om att försäsongsläger delvis kan handla om att se nya delar av världen och växa som person.
– Ja, vi hade hade en idé där vi skapade en cykel där vi skulle åka till olika delar av världen. Men den har vi frångått och väljer att fokusera helt på fotbollsförberedelserna.
FC Köpenhamn åkte i år men kommunicerade ut att de skulle avstå nästa år (på grund av supporterprotester). Har ni tänkt på hur ni ska göra i framtiden?
– Ja, det var lite av en kompromiss. Nej, vi har inte planerat för vad vi ska göra från 2020 och framåt.

FOTO: Bildbyrån