Oskar Månsson: Det är vansinnigt imponerande att se

BLOGG. Serieledning ändå. Efter 18 omgångar.

Annons

Minns ni? Förmodligen inte. Men tidigt i vintras, när de första värvningarna hade gjorts, skrev jag att Djurgården kommer att slåss om Europaplatser i år. Nu framstår det kanske inte som ett djärvt utspel, men då stack jag ut hakan och fick en del mothugg. 2018 kom Djurgården som bekant tio poäng efter Hammarby – som också missade Europa. Och det var egentligen bara Mohamed Buya Turay-lånet som var “ett namn” av nytillskotten.

Men det var rätt spelare. Rätt ledare. Och Djurgården var tidigt ute. När träningen drog igång i januari började Kim och Tolle genast att gnugga på sina grunder, vilket de har gjort sedan dess i princip. I Stockholm är det lätt att jämföra med Hammarby som länge under försäsongen knappt hade en matchtrupp på träningarna (å andra sidan bygger Hammarby smart på sikt – mer om det någon annan gång).

Men serieledning efter 18 omgångar? Nej, det hade jag inte sett framför mig. Vid det här laget är Djurgården så pass bra att de kan åka till Borås och hämta hem tre poäng trots svag skärpa framför mål. Nu har vissa kanske redan hunnit vänja sig vid den nya verkligheten, men det är ett vansinnigt imponerande faktum. Djurgården gjorde egentligen ingen toppinsats igår kväll, men när matchen var över hade jag antecknat inte mindre än tio bra chanser för bortalaget.

Det var klasskillnad, helt enkelt, även om Elfsborg fick till en liten forcering mot slutet. Djurgården behövde som sagt inte prestera på sin högsta nivå, utan vann på grundkapacitet. Defensiven blir säkrare för varje omgång med trygga spelare och täta lagdelar och det egna spelet känns lika inarbetat. Djurgården gillar att skickar upp Aslak Fonn Witry som högerytter i uppspelsfasen, och använda den kloke Elliot Käck som en playmaker i en trebackslinje. Käck kan också bredda högre upp i planen eller smyga in som en innermittfältare vilket gör det svårt för motståndarna att veta var de ska sätta in sina stötar. Djurgården spelar inte med något överdrivet tempo, men de små positionsförändringarna och de många passningsalternativen skapar ett övertag mot nästan alla lag. Det här såg vi klara tendenser till redan i början av året och spelarna har blivit säkrare allteftersom. Och med så många sena avgöranden är det förstås extra lätt att tro på sin modell.

Hur Kim Bergstrand reagerade på att vara serieledare?

Jo, på sitt eget vis, men ett rejält utfall mot Elfsborgs spelare. Han är en speciell person, Kim, som hittar och går igång på konflikter överallt. De patenterade utbrotten kommer med jämna mellanrum och kan handla om lite vad som helst (fråga mig, jag vet!) Men för Kim verkar det inte vara någon större sak, och så länge energin riktad mot att utveckla Djurgården, spelar det där förmodligen ingen roll. I det här fallet kanske det till och med stärker gruppen, att det skapar ett vi mot dom. Och det ligger som sagt i Kims personlighet. Så här sa han i vintras när jag gjorde en längre intervju med Djurgårdens nya tränarpar:

Till sist: att Djurgården plockade in Curtis Edwards framstår som ett mycket smart drag vid det här laget. Astrit Ajdarevic, som egentligen aldrig har blivit kvitt sina skadebekymmer, togs av planen efter en kvart igår med ljumskproblem (muskelbristning?) och till nästa omgång är Jesper Karlström avstängd. Den mångsidige engelsmannen, som också kan vara Fonn Witry-backup, bör därmed gå rakt in i elvan mot Sirius på söndag. Det lär matchvinnaren Kevin Walker, som man alltid kan lita på, också göra.

Med nio dagar kvar till fönstret stänger är det i övrigt ovanligt lugnt för Bosse Andersson. Samtliga spelare lär stanna och det enda som vore önskvärt är en backup till Mohamed Buya Turay. För om Buya går sönder blir Djurgården genast ett sämre lag. Buya har egentligen inte varit särskilt skarp framför mål på hela säsongen, men den oöverträffade löpkapaciteten i samtliga riktningar tröttar ut motståndarförsvaren mentalt och fysiskt i match efter match.

Ett alternativ till Buya hade alltså varit välkommet. Eftersom säsongen är i full gång och det bara återstår tolv omgångar bör det vara en spelare som kan gå in och prestera direkt, vilket gör det till en lurig ekvation: sådana alternativ dräller det inte av på marknaden precis. Annars kan Bosse lika gärna strunta i det och hoppas på att det håller hela vägen in i Kaknäskaklet.

LÄS MER: Han var bäst i Djurgården – spelarbetyg efter segern i Borås

LÄS MER: Vi är inte färdiga här – Fotboll Sthlm möter Bosse och Henke

Foto: Bildbyrån