Oskar Månsson: Polisens senaste direktiv är vansinniga

BLOGG. Några tankar om en utveckling som bara går åt fel håll.

Annons

Som journalist ska man vara restriktiv med stora ord. Som redaktör och ständig korrekturläsare på Fotboll Sthlm tjatar jag alltid om det till reportrarna: hellre ett förstärkningsord för lite än för mycket. Och då pratar vi för det mesta om fotboll, världens viktigaste oviktiga sak.

Men framförallt gäller det när det handlar om allvarliga ämnen. Då gäller det verkligen att väga sina ord. Så låt oss hålla det balanserat:

Polisens senaste direktiv är vansinniga.
Uppenbart farliga.
Potentiellt katastrofala.

Tidigare har jag även benämnt dem som ologiska, och det tycker jag fortfarande i stor utsträckning, men det finns faktiskt en logik som jag tidigare har förbisett. Jag har dömt ut kriget mot bengalerna som kontraproduktivt men nu börjar direktiven bli så många och drastiska att de faktiskt skulle kunna fungera.

Det hjälper inte att intimvisitera tusentals besökare, förbjuda flaggor eller tifon. Det hjälper inte med böter, polisnotor för miljoner eller att klubbarna ska ta ansvara för områdena utanför arenorna: för varje repressiv åtgärd brinner det sannolikt mer som en motreaktion.

Men det hjälper att reducera åskådarantalet. Om man bara gör det i tillräckligt stor skala så. Med ödsliga eller tomma läktare försvinner pyrotekniken helt till sist. På ett teoretiskt plan skulle pyrotekniken fortsatt lysa med sin frånvaro när klubbarna isåfall får ha publik på matcherna igen. Jag är visserligen rätt säker på att inte ens det hade fungerat, men där finns i alla fall en tänkbar logik. Och av allt att döma är polisen redo att gå hela vägen, kosta vad det kosta vill.

Enligt polisens senaste direktiv (som på nytt har tagit Sef, SFSU och klubbarna på sängen trots den goda dialogen) bör arrangören polisanmälas vid ordningsstörningar, samt i nästkommande match ta ansvar för ett område även utanför arenan. Förekommer det till exempel pyroteknik på läktarna bör den aktuella klubbens säkerhetsansvarige, som det oftast handlar om, anmälas. En konsekvens bör också vara att publikkapaciteten minskas rejält. Detta för att säkerhetspersonalen på arenorna ska kunna gå upp på läktaren för att handgripligen stoppa pyrotekniken.
– Om det står 2000 personer jättetätt är det omöjligt att ingripa, en sådan oordning kan det inte vara. Det är inte lämpligt att 40 ordningsvakter tränger igenom en stor mobb för att få tag på en eller två bengaler, motiverade polisens jurist Maria Thulin till Expressen.

(Synonymer till mobb: pack, pöbel, slödder, drägg, vandaliserande folkhop, skränande massa, huliganer.)

Att tränga sig in i på en fotbollsläktare strider inte bara mot den så kallade Särskilda polistaktiken och dess konfliktreducerande principer – det är den absoluta motsatsen. Enligt polisens återkommande mantra är det viktigaste att bidra till säkra evenemang, men om vakter griper in fysiskt i en folkmassa för att stoppa ett brott av böteskaraktär kommer de på eget bevåg skapa en direkt farlig situation. Om säkerhetspersonalen går in på, säg Sofialäktaren på Tele2 arena, går det inte att föreställa sig annat än kaos och en påtaglig risk för skador. Min personliga reflektion är att det låter rent livsfarligt med en konfrontation med så mycket folk på en liten yta. Jag kan inte se något publikantal förutom noll som skulle göra det riskfritt.

Pyroteknikfrågan är ingen lätt nöt att knäcka. Att skapa säkra arrangemang när tusentals eller tiotusentals människor samlas på samma plats är heller inget man gör i en handvändning, men det finns gott om expertis och forskning att luta sig mot. Att polisen går rakt emot den är alla sakkunniga ense om, men som sagt: om man vandrar ner till det sista steget på villkorstrappan med tomma läktare kommer ordningsstörningarna att utebli, i alla fall inne på arenorna.

I så fall har polisen inte bara slagit ner på landets största folkrörelse på ett sätt som saknar motstycke. Isåfall kommer polisen en dag även kunna konstatera att operationen lyckades och att patienten dog.

***

Att polisen sprider falsk information om bengalerna har jag tagit upp i otaliga granskningar och bloggposter tidigare, så det lämnar jag därhän denna gång. Däremot noterar jag ett oväntat drag från RF-ordföranden Björn Eriksson som plötsligt hävdar att intimvisiteringen inte har med bengaler att göra överhuvudtaget. Nu handlar det istället om terrorism, vilket framstår som märkligt med tanke på att intimvisiteringen bara är avsedd för ståplats. Dessutom undrar man hur det är möjligt att alla har missförstått den uppmärksammade debatten under två månaders tid.

***

Var kommer då direktiven ifrån? Jo, från en liten grupp inom polisen som kallas för Idrottsrådet. Hur rådet ser ut skulle jag kunna redovisa för, men eftersom det potentiellt strider mot landets säkerhet avstår jag. I takt med polisens upptrappning har supporterrörelsen mobiliserat genom att begära ut offentliga handlingar, men Idrottsrådets sammansättning är belagd med sekretess. Först hänvisades det till en i sammanhanget luddig paragraf om nationens säkerhet, därefter till allmänna säkerhetsskäl på grund av den upprörda stämningen. Det låter långsökt med tanke på att det enligt professorn och polisforskaren Stefan Holgersson är en go to-metod som polisen använder för att undvika kritisk granskning, men så länge som jag inte har alla fakta på bordet lämnar jag det som ett frågetecken.

***

Jag har fortfarande massor av vittnesmål från det senaste 08-derbyt om hur polisen agerade, vilket inte är någon vacker läsning. Dessutom visade Efterlyst (i ett visserligen uppenbart ensidigt program) bedrövliga scener där polisen attackerades av aggressiva män vid samma tillfälle. Jag aktar mig fortfarande från att bedöma de enskilda situationerna, men ingen kan ha missat hur klimatet runt fotbollen har förvärrats under de senaste veckorna – det räcker med att läsa valfri läktarbanderoll.

Med två heta derbyn för dörren, ett i Helsingborg och ett i Stockholm, hoppas jag att fotbollsrörelsen och supporterkollektivet manar till eftertanke och att Idrottsrådet drar hårt i nödbromsen innan det är för sent och spårar ur helt. Dessvärre lär det vara en naiv förhoppning.

LÄS MER. Månsson: Vi måste få faktan rätt innan vi går vidare

LÄS MER. Månsson: Polisen är på väg att göra ett historiskt misstag

FOTO: Bildbyrån