Polisens nya direktiv: Ingrip på läktarna mot pyroteknik

Polisen fortsätter med sina allt tuffare krav.
Enligt ett direktiv från Stockholms regionpolischef Ulf Johansson uppmanas samtliga polisregioner att skärpa reglerna för de allsvenska klubbarna.
Bland annat bör säkerhetspersonal ingripa läktaren för att stoppa användning av pyroteknik.

Annons

I veckan hade representanter för polisen och svensk fotboll, däribland Sef, ett möte för att diskutera den senaste tidens hätska debatt och oroligheter i samband med matcher. Mötet beskrevs som positivt och konstruktivt av Sef.

Men polisens tuffa linje fortsätter. I ett beslutsprotokoll från den 17 maj, som Fotboll Sthlm har tagit del av, framkommer att kraven på klubbarna ska skruvas åt ytterligare. Protokollet är undertecknat av Stockholms regionpolischef Ulf Johansson, tillika ordförande i Idrottsrådet, och Martin Valfridsson som är chef över polisens rättsenhet, samt juristen Maria Thulin. Direktiven har gått ut till samtliga polisregioner i landet.

Det framkommer bland annat arrangören bör anmälas om det förekommer pyroteknik på läktarna. Eftersom arrangören är en fysisk person, oftast klubbens säkerhetsansvarige, är det den personen som kommer att polisanmälas. Det framkommer också att säkerhetspersonalen på arenorna ska kunna gå upp på läktaren för att stoppa användandet av pyroteknik. För att det ska bli möjligt bör arrangören se till att dra ner på publikkapaciteten, enligt beslutsprotokollet:
”Anordnaren ansvarar för sektionering/uppdelning av läktare samt publikantal är sådant att anordnaren kan ingripa på läktaren och i dess närhet för att avbryta ordningsstörning eller faran för de närvarande”. 

Om det sker ordningsstörningar, till exempel att pyroteknik förekommer på läktarna, bör klubben få ett hårdare krav på sig till nästa match enligt den så kallade villkorstrappan. En rejäl minskning av publikkapaciteten är en sådan åtgärd.
”En minskning av publikantal ska vara sådan att den förväntas ha en reell effekt på det förväntade orndningsläget.”

Det framkommer också att klubbarna bör straffas på flera sätt vid förekomst av pyroteknik, bland annat med så kallat villkor om utvidgad idrottsanläggning. Det betyder att klubbarna ansvarar för ett område även utanför arenan vid sina hemmamatcher.

Här är hela skrivelsen från Ulf Johansson, Martin Valfridsson och Maria Thulin.

LÄS MER: Polisen försvarar sig: ”Vi gör det för att alla ska se på fotboll”