Polisen försvarar sig: ”Vi gör det för att alla ska se på fotboll”

Svensk elitfotboll kritiserar polisens allt tuffare tag.
Men polisen försvarar sina strategier.
– Det kan vara en lösning att se över både sektionering och publikantalet i stort, säger Maria Thulin, jurist vid polisen, till Expressen.

Annons

Polisens skärper sina krav ytterligare på de allsvenska klubbarna. Enligt de nya direktiven – läs mer om de här – bör bland annat klubbarna ingripa aktivt vid användning av pyroteknik. Det kan innebära att säkerhetspersonal ska gå upp på läktarna för att stoppa eldandet.
Sefs generalsekreterare Mats Enquist är mycket kritisk till de nya riktlinjerna.
– Vi blev tagna på sängen det är väl det enkla svaret. Vi har framfört vad vi tycker och är djupt oroade över den metodik och bakomliggande strategi man använt från polisens sida, säger Enquist till Expressen.
–  Man har valt att vända sig mot ganska breda bestraffningar som drabbar många oskyldiga. Man har valt att vända sig mot supporterkollektivet och klubbarna. Vi har framfört att vi inte tycker att det är en bra väg att gå. Vi tror att det kommer skapa betydligt fler risker. Från vår sida är vi oroade över vägvalet och det har vi framfört.
Polisen försvarar dock sina nya metoder.
– I den här processen har enlighet efterfrågats. Vissa ordningsstörningar har fått konsekvenser som varit omotiverade. Det här inriktningsbeslutet har som syfte till att förtydliga hur lagarna för ordningsstörningarna ska efterlevas. Anordnaren ansvarar för att säkerhet råder. Det ligger inbyggt i saken, att om inte ordning och förekommer måste man ingripa. Man kan inte garantera säkerhet om man inte kan ingripa när en ordningsstörning sker, säger Maria Thulin, polisens jurist som har varit med och utforma de nya riktlinjerna, till Expressen.
– Som det är nu på många läktare, så kan man stå väldigt tätt ihop. Om det står 2000 personer jättetätt, då är det omöjligt att ingripa, en sådan oordning kan det inte vara. Det är inte lämpligt att 40 ordningsvakter tränger igenom en stor mobb för att få tag på en eller två bengaler. Men då måste man arbeta förebyggande. Till exempel med sektionering av arenan: ”Här får det vara 50, här kan det vara 100”. Det kan vara en lösning att se över både sektionering och publikantalet i stort. Arrangören ska säkerställa ordning. Vi gör det inte för att försvåra för arrangören. Vi gör det för att alla ska kunna gå på fotboll.

LÄS MER. Polisens nya direktiv: Ingrip på läktarna mot pyroteknik

FOTO: Bildbyrån