Månsson: Därför jublar inte Stefan Billborn som Jürgen Klopp

BLOGG. Varför sitter Stefan Billborn stilla på bänken när Bajen gör mål?

Annons

Stefan Billborn är en dröm att intervjua. Bajentränaren snackar bara på, och lägger sig alltid vinn och att svara uppriktigt på frågorna. Billborn gillar att nörda ner sig i fotbollen – det gör ju vi på Fotboll Sthlm också – och är inte rädd för att tycka till. Som reporter blir det ofta en perfekt kombination av rubriker och resonemang bakom dem.

För ett tag sedan gjorde jag en intervju med Billborn. Det var mest tänkt som en ”läget i laget”-koll inför ett längre snack med Mujo Tankovic men vi snuddade vid några intressanta ämnen. Av tidsskäl – alltid detta! – hann vi inte komma så långt och det blev bara en kort artikel. Men vi snackade i alla fall om Billborns närmast lagerbäckska kroppsspråk – som ju har blivit smärre virala succéer på Twitter.

Så varför är Billborn så tillbakadragen under matcherna? Jag frågade.
– Jag tror inte så mycket på att dirigera spelarna under matchen. Det är rätt lönlöst, framförallt på hemmaplan, svarade Billborn.
På grund av ljudnivån?
– Ja, det hörs inte alls. Man kan stå tre meter ifrån varandra utan att höras. Visst har jag hört folk säga “du borde coacha mer aktivt!” och ja, det kan man göra, men jag tror inte det hjälper att vråla ut instruktioner. Jag vill visa spelarna på förhand att jag är med dem istället.
Du jobbar inte med papperslappar som spelarna tar med ut på planen?
– Nej, men ibland kan man skicka med ett muntligt budskap från en spelare till en annan. Men det handlar som sagt först och främst om att skapa förståelse på förhand. Om vi har två sätt att försvara oss på och ett par anfallsalternativ så ska spelarna vara tillräckligt flexibla för att veta när man ska göra vad. Annars har man alltid halvtidsvilan på sig att korrigera.
Men när till exempel Jürgen Klopp eldar igång sina spelare, finns det inte något i det?
– Jag tror inte att någon av spelarna har blicken på honom under matcherna. De är helt inne i sin egen bubbla.
För avbytarna som ska in då? Skapar inte det engagemang?
– Nej, jag tror mer att det är arenan som brinner. Däremot är det ingen teater som han håller på med, han är sådan som person och då ska han få vara det.
När ni gör mål flyger ofta de andra ledarna upp medan du sitter kvar och antecknar utan att röra en min.
– Ja, men det finns andra gånger när jag blivit väldigt glad. Framförallt när vi gör mål på ett sätt som vi har pratat om innan. När något från träningen sitter blir jag enormt glad. Men jag känner också: fan, vi måste ha koll på bitarna. Fotbollsmatcher kan svänga enormt fort, det kan vara ett domslut, en tackling, något som händer med publiken för att allt plötsligt ändras.
Och då måste du ha koll?
– Ja, och det är redan svårt att analysera en match från sidan. För spelarna finns det ett motsatsförhållande som de hela tiden måste hantera. När man försvarar ska man vara organiserad, disciplinerad och helst ta så få beslut som möjligt. Det ska i stort sett vara automatiserat och man ska ha en kontrollerad aggressivitet. När man har bollen ska man veta hur man ska positionera sig, men också vara kreativ på ett helt annat sätt. Så det gäller att ställa om mentalt hela tiden. Om man bara skulle blåsa på skulle man bli bortspelad eller springa bort sig direkt.
Billborn sammanfattar:
– Där har jag ett ansvar för att följa med. Jag tror att jag skulle ha svårt för att läsa av matchen om jag flög upp och levde ut känslorna. Men det är klart…. det kan säkert vara kul för publiken att följa någon som lever sig in i varje spark.

FOTO: Bildbyrån