IK Frej förnekar divisionbyte: ”Tror inte ens att det är möjligt”

Hammarby uppges planera att låta Hammarby TFF ta över IK Frejs plats i division 1.
Men Peter Kleve, IK Frejs ordförande och anställd i Hammarby, förnekar att det är på gång.

– Jag har aldrig hört talas om att klubbar kan byta serieplatser. Det tror jag inte ens är möjligt, skriver Peter Kleve i ett mejl till Fotboll Sthlm. 

I somras klev finansiärer från Hammarbys nätverk in och räddade IK Frejs ekonomi. Motbudet blev att de grönvita skulle få mer inflytande i styrelserummet och Hammarbys föreningschef Peter Kleve tog hand om ordförandeskapet.

Redan i somras försökte Fotboll Sthlm få till en intervju med Kleve som varken svarade i telefon eller på sms. Vi blev tillsagda från Hammarby-håll att istället gå igenom Bajens kommunikationsavdelning, då Kleve ville få förfrågan den vägen. Efter en rad påminnelser var det fortsatt tyst och det såg omöjligt ut att få till en intervju med Frejs nya ordförande.

Till slut, fem månader efter det första sms:t skickades iväg fick vi till sist svar från Peter Kleve – via mejl.
– Under detta speciella år har vi haft mycket att göra och fått prioritera vårt arbete. Jag har prioriterat att kommunicera direkt till IK Frejs medlemmar och att kommunicera med IK Frejs dam- och ungdomsverksamhet, skriver han.

Ni var fyra Hammarby-representanter som klev in i styrelsen i somras. Vad är er vision med IK Frej? 
– Vår vision eller rättare sagt vår målsättning när vi klev in var att säkerställa att vi kunde fullfölja säsongen ur ett ekonomiskt perspektiv. Målsättningen som Frejs förra styrelse satt inför säsongen var att verksamheten i laget skall präglas av ett fokus på talangutveckling där truppen ska bestå av unga spelare som är på väg framåt i sina fotbollskarriärer. Detta tycker jag verkligen att man lyckats med om vi slutar på övre halvan rent sportsligt.

Har de externa finansiärerna lyckats lösa klubbens ekonomiska problem eller hur ser det ut idag?
– De externa finansiärerna löste det akuta likvidbehovet i somras så att en konkurs kunde undvikas. Det ekonomiska läget är fortfarande väldigt allvarligt .

IK Frejs A-lag tränar på Årsta, majoriteten av spelarna tillhör Hammarby och ledarna i Bajens A-lag kallar klubben för “Hammarbys U23”. Vad blir skillnaden på IK Frej och Hammarby i praktiken?
– IK Frej är en egen förening, precis som Hammarby. Herrverksamheten har under många år haft ekonomiska problem och IK Frej har inte riktigt haft ekonomin att driva ett herrlag på den höga nivå som man gjort de senaste åren, vilket har gjort att ryggsäcken blivit för tung. Tack vare samarbetet med Hammarby har herrverksamheten överlevt de sista åren, vi har kunnat skärt ner på kostnader både kring truppen, ledare och faciliteter.

Peter Keve fortsätter:
– De som följt IK Frej de senaste 5-6 år har sett många spelare kommit och gått, tyvärr är det så när inte riktig de ekonomiska förutsättningarna finns där. Skillnaden de senaste två åren är att många av de nya spelarna i truppen haft liknande bakgrund.
– Ett större problem för identitetens skull har vart att samarbetet mellan ungdomsfotbollen och herrfotbollen i IK Frej inte fungerat. Som jag fått det beskrivet för mig har det vart som två olika klubbar. Detta är nått som bottnar sig i de ekonomiska problem som herrfotbollen haft. För att få en stark klubbidentitet måste man få ihop hela klubben i ett. IK Frej har en väldigt stor och stark ungdomsverksamhet, något som är den stora kärnan och hjärtat i klubben. Är det några som verkligen har ”Frej och Kyrkbyn-identitet”, så är det ungdomsverksamheten. Därför är det, enligt mig, samarbetet mellan ungdom och seniorverksamheten som är IK Frej viktigast fråga för framtiden.

Som ny ordförande i klubben, hur vill du att klubbens framtid ska se ut framöver?
– Det viktigaste arbetet är att tillsammans med IK Frejs ungdomsverksamhet hitta en långsiktig lösning på klubbens seniorverksamhet som synkar med ungdomsverksamheten och klubbens ekonomiska förutsättningar.

Har IK Frej en ekonomi i dagsläget för att bedriva en verksamhet i division 1? 
– IK Frej hade inte klarat av att fullfölja säsongen 2020 utan stödet från Hammarby och de externa finansiärerna.

Under veckan har det rapporterats om Hammarbys planer att låta HTFF ta över Frejs plats i division 1, en fråga som är något att besluta om på ert årsmöte. Men är det något ni diskuterat inom styrelsen? 
– Vi har diskuterat flera olika senario, men jag har aldrig hört talas om att klubbar kan byta serieplatser. Det tror jag inte ens är möjligt.

Foto: Bildbyrån

LÄS MER. Ludwig Persson: Det bästa är om IK Frej går i konkurs

LÄS MER. Kindlund om IK Frej: ”De hade gått i konkurs utan Hammarby”

LÄS MER. Bajen Fans ilska över Frej-uppgifterna: ”Direkt osmakligt”

Annons