Kindlund om IK Frej: ”De hade gått i konkurs utan Hammarby”

Hammarbys planer att låta Hammarby TFF ta över IK Frejs plats i division 1 har väckt reaktioner. 
– Utan oss hade IK Frej gått i konkurs, men det här beslutet får deras medlemmar ta, säger vd:n Henrik Kindlund till Fotboll Sthlm. 

Under torsdagen rapporterade Fotbolldirekt om Hammarbys planer att låta Hammarby TFF, idag i division 4, ta över IK Frejs plats i division 1.

När Fotboll Sthlm når vd:n Henrik Kindlund betonar han att ett beslut kring Frejs plats i division 1 helt ligger i Täby-klubbens händer.
– För oss är det viktigt att kunna ha en bra utvecklingsmiljö för våra ungdomar, sedan måste man veta att Frej har haft stora ekonomiska problem. Idag betalar vi i princip redan 100 procent av verksamheten, säger Kindlund.

Sedan i vintras bedriver Frej hela sin A-verksamhet på Årsta där man dagligen tränar, enbart matcher spelas ute i Täby Kyrkby. I princip alla spelare i truppen kommer från Hammarbys egna akademi och det är även dem som betalar lönerna.
– Den här frågan ligger hos Frejs medlemmar och finns det en uppfattning hos dem att Frej kan köra den här verksamheten vidare och att vi kan köra vidare så är Hammarby nöjda med det. Om de inte kan det får vi ta den här diskussionen efter säsongen.

I somras valde IK Frej att kalla till ett extrainsatt årsmöte då klubben var nära att gå i konkurs. Mötet slutade med att finansiärer från Hammarbys nätverk gick in och räddade klubben, samtidigt som personal inom Bajen klev in i Frejs styrelse.
– Det sitter idag primärt Hammarby-folk i Frejs styrelse och det var medlemmarna helt införstådda med när de röstade på det förslaget, menar Kindlund.

Har ni i Hammarbys styrelse diskuterat att låta Hammarby TFF ta över Frejs plats i division 1?
– Det kan inte vara plan A. Om man är ute i Kyrkbyn upplever att man inte kan bedriva verksamheten framåt får vi fundera hur vi skulle kunna hitta en sådan här lösning. Det vi pratar om här är ingen omöjlighet, men det är inget som vi i Hammarby beslutar om. Man måste komma ihåg att vi har haft ett jättebra samarbete och en bra dialog med folk där ut. Därför finns det ingen anledning att göra förändringar.

Under dagen har nyheten om Hammarbys planer över IK Frej väckt starka reaktioner.
– Det är naturligtvis bedrövligt. Det är direkt osmakligt, säger Kalle Strandberg hos Bajen Fans till Fotboll Sthlm.

Kindlund förstår reaktionerna över nyheten men menar att folk inte riktigt gör den korrekta analysen.
– Vi har hela tiden haft viljan att det är IK Frejs sak att bedriva detta på egna meriter. När vi ingick i det formella samarbetet var vi supertydliga med att ekonomin och det marknadsmässiga låg hos IK Frej men att vi skulle ha ett sportsligt samarbete.

– Det scenariot hade varit det bästa, men Frej har inte kunnat bedriva verksamheten och dragit på sig skulder. I samförstånd har vi räddat upp deras ekonomi, utan oss hade de gått i konkurs. Det är inte så att vi gjort något brott och inte heller så att vi har tagit över en välfungerande verksamhet. Bilden att vi har kapat en fungerande verksamhet är direkt felaktig.

Foto: Bildbyrån

LÄS MER. Uppgifter: Hammarby kan ta över IK Frejs plats i division 1

LÄS MER. Bajen Fans ilska över Frej-uppgifterna: ”Direkt osmakligt”

Annons