Ludwig Persson: För mig är det solklart – sätt IK Frej i konkurs!

Nyheten om att HTFF planerar att ta över IK Frejs plats i division 1 väckte skarpa reaktioner i Fotbollssverige.
Fotboll Sthlms Ludwig Persson, som följt klubben från Täby kyrkby i många år, är inte lika förvånad.

Under torsdagen kom FotbollDirekt ut med avslöjandet om planerna att låta Hammarby TFF ta över IK Frejs plats i division 1. En nyhet som väckte starka reaktioner hos de egna supportrarna och en ledde till gliringar från andra håll.

När vi fick svar från IK Frejs ordförande Peter Kleve förnekade han att ett divisonsbyte skulle vara på gång, men personligen har jag bara gått och väntat på att den här typen av uppgifter skulle dyka upp. Det är effekten av en panikslagen styrelse som hoppat av det sjunkande skeppet och lämnat över ansvaret till en helt annan förening, något som man gjorde med medlemmarnas godkännande.

Vad är poängen med ett A-lag i division 1 om man ändå inte kommer att vara IK Frej på riktigt längre?

Den frågan ställde jag mig redan i juni efter att Fotboll Sthlm kunnat avslöja att klubbens skuldberg vuxit till över 1,5 miljoner kronor och att konkurshotet var nära. Då hade redan A-laget flyttat sin verksamhet till Årsta på andra sidan staden, låtit Hammarby betala lönerna och i grönvita kretsar kallas laget för “U23-laget”.

Mitt förslag var då att acceptera konkursen och istället börja om från början med hedern i behåll, vilket forfarande känns som en bra lösning. Istället blev det den “enkla” vägen att låta Hammarbys finansiärer rädda klubben med motprestationen att ge ifrån sig inflytande i styrelserummet. Plötsligt var Hammarbys föreningschef och IK Frejs ordförande en och samma person, Peter Kleve.

“De externa finansiärerna löste det akuta likvidbehovet i somras så att en konkurs kunde undvikas. Det ekonomiska läget är fortfarande väldigt allvarligt”, skrev Kleve i ett mejl till Fotboll Sthlm tidigare i veckan.

Man ska också ha klart för sig att IK Frejs finansiella problem började långt innan coronan slog til.

När klubben för sex år sedan sensationellt tog sig upp i Superettan gjorde man det med en finansiellt starka sponsor som värvade in meriterade nyförvärv. När anfallaren Sam Johnson såldes till Djurgården startades en maktkamp inom föreningen om vem som hade rätt till pengarna, något som slutade i att sponsorn vände ryggen mot klubben.

IK Frej fick nu stå på egna ben med skulder man inte hade råd att betala tillbaka. Istället började sökandet efter en ny investerare som var redo att pumpa in kapital när en högt uppsatt person slogs av idén att lösningen stavades Hammarby.

Meningarna på Hammarbys kansli gick i isär, men ett samarbete blev det. När skulderna hos IK Frej växte fick Bajen ett större åtagande än vad man hade tänkt från början.

Nu äger Hammarby styrelserummet i Täby, men man äger inte frågan om vad som händer med IK Frej:s A-lag. Det är upp till medlemmarna. För mig är det glasklart – det är dags att ta de konsekvenser som styrelsen inte vågade göra i somras. Det är dags att sätta klubben i konkurs och börja om från början tillsammans med föreningens starka ungdomsverksamhet.

Vad som då händer med platsen i division 1 är upp till Svenska Fotbollförbundet. Ska Hammarby TFF kliva upp tre divisioner bör man spela sig dit, ingenting annat. Tills dess får Hammarby nöja sig med att låna ut sina spelare till andra klubbar.

LÄS MER. IK Frej förnekar divisionsbyte: ”Tror inte ens det är möjligt”