Ludwig Persson: Ska IK Frej vara IK Frej eller Hammarby U23?

En styrelse som flyr, en ekonomi som kraschat och en massa klubbhjärtan som har lämnat.
Allt för ett samarbete med stora Hammarby.
IK Frejs medlemmar: är det värt det?

Fotboll Sthlm kunde för två veckor sedan avslöja att IK Frej nära konkurs. Efter flera år av ekonomiska bekymmer har den lilla klubben från Täby Kyrkby gått in i den massiva coronaväggen. Skuldberget som idag är på 1,5 miljoner kronor har bara vuxit.

Då kom lösningen. En finansiär från Bajens nätverk har erbjudit sig att rädda klubben, men då ställs krav tillbaka. Hammarby ska få mer inflytande och ta över styrelserummet.

“Vi är fortfarande en självständig förening.”

I ordförande Stefan Dejemyrs ord finns en känsla av desperation och en styrelse som gör vad man kan för att hålla huvudet över vattenytan.

Sedan i fjol betalar klubben inte ens hälften av A-lagets spelarlöner, träningarna hålls på fel sidan av stan där man går under benämningen “U23-laget”. I vintras behövde klubben till och med gå ut på sin hemsida och förtydliga att man faktiskt kommer att spela med Frej-märket på bröstet under matcherna.

Självständigt var ordet.

Tidigare i vintras fick jag en fingervisning om vart Frejs säsong skulle barka. “Matcherna i division 1 är inte viktiga för oss, vi ser dem som träningar”, berättade en ledare inom Hammarby över en kaffe.

På 18 månader har IK Frej gått från att sluta nia i Superettan – före lag som Jönköping Södra och numera allsvenska Varbergs Bois – till en sportslig satsning som inte är på riktigt. Fokuset ligger på att utveckla talanger – Hammarbys talanger. Enbart en spelare i årets trupp har IK Frej som moderklubb: målvakten Linus Dahlgren, som inte ens fanns med på bänken i premiären mot BP.

För Hammarby är IK Frej ett logiskt projekt. Klubben får en plattform och en plats i seriesystemet där man kan ge sina unga talanger chansen. I årets division 1 kommer spelare som Filston Mawana, Emil Roback och Ludvig Svanberg kunna blomstra. Hammarby tänker på sig själva och sina egna ungdomar, vilket man knappast kan klandra dem för.

Men för IK Frejs medlemmar går det inte att komma runt frågan om vad poängen med ett A-lag i division 1 om man ändå inte kommer att vara IK Frej på riktigt längre?

Det är inte lätt att vara en liten fotbollsförening på elitnivå. Klubben har i flera år kämpat hårt med sin ekonomi. Under Bartosz Grezlaks tid som tränare byttes inte bara träningsläger i Tyskland ut mot läger på Åland och i Katrineholm, man drog även in fruktskålen i omklädningsrummet för att spara in pengar. Då var man i Superettan – nu är man i division 1 som är ännu tuffare ur ett ekonomiskt perspektiv.

Mot den bakgrunden är det förståeligt att man väljer den ”enkla” vägen ut, men jag har svårt att se hur samarbetet med Hammarby skulle gynna IK Frej på längre sikt.

Likt AIK gjorde med Väsby United (idag AFC) kommer de grönvita förmodligen en dag tröttna på det dyra projektet i norr. Vad händer till exempel när Jesper Jansson lämnar sin sportchefsroll? Ingen vet om Bajen isåfall vill involvera Frej i sina planer. Isåfall lär det vara över för den här gången.

Läget inom IK Frej är redan dystert. Nästan alla ideella krafter som byggt organisationen de senaste åren har tappat gnistan, och lämnat klubben, efter att Hammarby kommit in. Kvar är ett elitlag som bara kostar pengar.

En konkurs skulle förmodligen innebära en omstart i de lägre serierna. Tittar man över kommungränserna hittar man ett liknande fall i Sollentuna och Rotebro IS. Klubben fick för några år sedan starta om från början och är idag ett A-lag i division 5, enbart byggt på lokala spelare. Då var det tungt, men nu andas klubben i alla fall någon form av framtidstro.

I Sverige är det medlemmarna som bestämmer.
Ikväll håller IK Frej ett möte där dessa personer avgör ifall det är IK Frej eller Hammarbys U23 som kommer att spela vidare på Vikingavallen framöver.

Foto: Bildbyrån

LÄS MER: Frej på väg att räddas efter krav om mer Bajen-inflytande

LÄS MER: Efter konkurshotet – IK Frej kallar till extra årsmöte