Taxi från Moldavien – djurgårdarens galna resa

Över tusen djurgårdare reser till Odessa för att stötta sitt lag i Europa League-kvalet.
Det avlägsna resmålet har lett till kreativa metoder bland supportrarna.
Tommie Arvidsson, 44, hittade en egen lösning: taxi från Moldavien.

Djurgården har ett tufft läge i Europa League-kvalet efter 1-1 på Tele2 arena mot ukrainska Mariupol. Men varken hemmaresultatet eller det geografiskt utmanande resmålet har stillat supportrarnas engagemang. På tisdagskvällen hade Djurgården sålt 1100 biljetter till torsdagens match.
– Vi tycker att det är helt fantastiskt att det kommer över tusen personer, säger Lena Gustafson Wiberg, SLO i Djurgården.
– Det finns inget chartrat plan och det är inte särskilt lätt att ta sig till Odessa. Folk har fått lösa det på egen hand. Och det är inget ställe som du åker till över dagen för en tusenlapp precis.
Hur mycket bortastöd trodde ni på när ni såg lottningen?

– Någonstans drömde vi om 800 och då tyckte vi att vi tog i från tårna.
Vad beror intresset på?
– Det är klart att intresset är skyhögt när vi inte varit ute i Europa på tio år. Men vi vet också att vi är förbannat bra på att mobilisera. Vi är bra på att skapa masspsykoser.

LIVLINA. Aliou Badjis övertidskvittering i hemmamötet gav supportrarna hopp inför returen. FOTO: BILDBYRÅN

En av alla som ska gå på matchen är Tommie Arvidsson, en hängiven supporter som gjorde sin första internationella bortaresa redan 1989 när Djurgården mötte Union Luxemburg i cupvinnarcupen.
Nu blir det en ny utlandstur, trots att Tommie till en början tvekade.
– Först var det en liten besvikelse när man såg lottningen och var Mariupol låg på kartan. Det kändes halvt omöjligt att ta sig dit. Men när vi förstod att matchen skulle spelas i Odessa kändes det inte lika farligt.
“Vi” i det här fallet är Tommie och hans två kompisar. Efter att ha analyserat möjliga resvägar kom gänget fram till att åka via Moldaviens huvudstad Chisinau.
– Man hade hoppats på ett chartrat plan men när så inte blev fallet kollade vi på en massa olika alternativ. Folk ska flyga via Kiev, Istanbul och Riga. Men vi såg snabbt hur priserna började stiga. Vi kollade på kartan och kom fram till att Moldavien inte ligger så långt bort. Därifrån tar vi taxi. Det är bara 17 mil men det går igenom (utbrytarrepubliken) Transnistrien som ska vara lite halvstökigt.
Du skrev på Twitter att taxichauffören “Vitaly” redan var bokad?
– Ja, det var min polare som förbokade och då fick vi chaufförens namn. Jag vet inte om det gör mig tryggare, haha.
Känns det osäkert?
– Transnistrien är ju ett av ställena med störst risker i Europa. Men för de flesta går det säkert utmärkt, jag har läst på nätet om andra som gjort liknande resor. Det hade varit värre att bara hooka en taxi på flygplatsen. Och eftersom vi reser imorgon bitti (läs idag) så har vi ändå en extra dag på oss om det skulle bli något knas.
Om allt går som det ska kommer Tommie och hans kompisar vara framme i Odessa vid åttatiden ikväll. En som önskar lycka till är Lena Gustafson Wiberg.
– Jag älskar när våra supportrar är så innovativa. Det visar på ett engagemang som inte bryr sig om några hinder, säger hon.