Därför leder Djurgården serien – Oskar Månsson analyserar

BLOGG. Några tankar om Djurgårdens framgångsfaktorer.

Annons

Om någon någon gång under 2018 skulle förutspå att Djurgården, i mitten av augusti 2019, skulle ha slagläge för guld hade den personen förmodligen avfärdats ganska fort.

Om samma person hade sagt att några av nyckelspelarna vid det laget skulle vara Tommi Vaiho, Jesper Karlström och Elliot Käck hade hen nog mest framstått som en galning.

Men här står vi. Djurgården ledde serien inför den 19:e omgången – där de gjorde 4-0 på Sirius. Den generiske andrekeepern Vaiho har nu 30 DIF-matcher utan förlust. Karlström som var uppsatt på transferlistan inför säsongen är i seriens självklara toppskikt på sin position. Det gäller även Käck som i fjol åkte ur den norska ligan när han skulle testa utlandsvingarna.

För i Djurgården 2019 lyfter man sig. I Sirius var Kim Bergstrands och Thomas Lagerlöfs kännetecken att de lyckades få division 1-spelare att klara sig i Allsvenskan och nu går mönstret igen. För att sno ett resonemang från min poddkollega Mårthen Bergman: I Djurgården blir sexor till sjuor/åttor och sjuor till åttor/nior på en tiogradig hur-bra-är-spelaren-i-allsvenskan-skala. Och när så pass många presterar bättre än de någonsin har gjort tidigare – här räknar jag även in Witry, Une Larsson, Danielson och förmodligen Ulvestad – är det inte konstigt att helheten fungerar.

Jag ser det här som Kim och Tolles stora förtjänster som tränare. I Sirius blev allsvenska treor blev till fyror/femmor och fyror blev till femmor/sexor. För att lyckas med det krävs inga mirakelformler, men det krävs tålamod, tydlighet och en smart taktik. I Djurgården går systematiken och spelidén i första hand, men inom den tas stor hänsyn till spelarnas individuella kvaliteter. Roller, snarare än positioner. Witry är högerytter i uppspelsfasen, Käck är lika mycket central playmaker som ytterbacksbreddare. Reglerna och de medvetna undantagen från reglerna. Klara, men inte för många, instruktioner.

Det är också uppenbart att Kim och Tolle har fått ihop gruppen på ett fint sätt. Jag upplever att hängivenheten är total från de allra flesta. Det hårda defensiva arbetet är en förutsättning, men också här finns det grundregler att förhålla sig till. Hellre bevaka sin zon och vara kylig än att jaga boll i “fel” ytor. Hellre vänta på sin tur och lita på att lagkompisarna löser sina uppgifter. Det var inte alltid som det fungerade i början av säsongen – när Djurgården tappade initiativet kunde de dippa rejält i perioder – men utvecklingen har gått åt rätt håll under hela året, så som det ofta blir när man jobbar systematiskt med en intakt spelargrupp.

Annons

Så hur långt räcker det?

Som jag ser det vore det fortsatt en framgång med en Europaplats för Djurgården. För ett supporteröra låter det kanske inte så spännande just nu, men jag tycker alltjämt att det bör gälla med tanke på konkurrensen. Om Djurgården ska gå hela vägen måste de spela på sin absoluta toppnivå under stora delar av hösten. Spelschemat är brutalt. På bortaplan väntar AIK, Malmö, Göteborg och Norrköping. Lägg därtill ett derby på Tele2 arena mot Hammarby. Att Astrit Ajdarevic är borta bör inte påverka dem så mycket, men det oroar att Erik Berg är så långt ifrån spel. För även om mittbacksparet Une Larsson/Danielson lär vara seriens bästa för stunden tror jag att Djurgården hade mått bra av att kunna variera sig med det där 3-4-2-1-systemet som såg så lovande ut ett tag. Framförallt i de tuffa matcherna hade ett mer baktungt alternativ varit att föredra.

Å andra sidan: spelschemat är också en positiv faktor om man jämför med de skarpaste konkurrenterna. Malmö och AIK satsar med allt de har mot Europa och matchar på gränsen-tätt hela tiden just nu medan Djurgårdens spelare är utvilade och fräscha. För DIF vore det dåligt på sikt om MFF/AIK går till EL-gruppspel med tanke på prispengarna som ligger i potten, men i ett kortare perspektiv hade det gett dem en konkurrensfördel.

Ja, det sista kan man vrida och vända på. Spekulera och gissa. Det enda som vi kan vara i stort sett säkra på är att toppstriden kommer att vara dramatisk in i det sista, och att Djurgården kommer vara en del av den.

LÄS MER. Månsson: Fotboll Sthlm är här för att stanna – tack vare er läsare

LÄS MER. Han var bäst i Djurgården – spelarbetyg efter 4-0-segern

Foto: Bildbyrån