Månsson: Fotboll Sthlm är här för att stanna – tack vare er

BLOGG. Några tankar om ett galet första år och vart Fotboll Sthlm är på väg.

Annons

Det har gått lite mer än ett år sedan vi startade Fotboll Sthlm. Vid det laget hade Mårthen Bergman och jag bollat idén i flera år. Vi hade stött och blött. Funderat på utbud och efterfrågan. Hur ser intresset ut och vilka aktörer finns det? Vilken typ av fotbollssajt skulle vi själva vilja se? För oss stod det klart ganska fort: givetvis finns det plats för Fotboll Sthlm.

Om vi var säkra för ett år sedan är vi övertygade nu. Fotboll Sthlm växer hela tiden. 5000 unika besökare i veckan blev till 10 000 och 20 000 och 30 000. I maj var vi uppe på 46 000 på en vecka – det var när vi granskade polisfrågan som mest intensivt – och nu närmar vi oss samma nivåer igen. Den här gången utan polisen, i stort sett. Vår podcast laddades ner 10 000 gånger förra veckan trots en något LUDDIG rebrandning.

Det är fina siffror. Redan nu når vi en relativt stor och mycket trogen publik, trots att våra resurser är små. Vi är inte uppbackade av något bolag – även om sådant intresse finns – och har inte lagt några pengar på marknadsföring. Vi säljer själva våra annonser och har hur mycket som helst kvar att utveckla organisatoriskt. Från sociala medier får vi klart flest besökare från Twitter vilket är ovanligt – det är inget “trafikmedium” i vanliga fall. Vi har också gjort en hel del misstag under det första året och har haft stolpe ut i ett par-tre förhandlingar med stora bolag.

Allt detta ser vi som potential. Än så länge har vi bara genomfört en liten del av våra planer och nått en liten del av vår möjliga publik. Det sägs att journalistbranschen är i kris – och det stämmer säkert på vissa håll –  men vi tror stenhårt på vårt koncept. Vi tror att nyfikenheten och omsorgen om detaljerna vinner i längden. Vi tror på att gå rakt på sak och vara aktuella utan att clickbaita. Vi tror på att källhänvisa tydligt. Vi tror på granskning och kritisk journalistik. Vi tror på berättade och fördjupning, hur smalt ämnet än må vara. Vi tror på ett brinnande engagemang som smittar av sig.

Siffrorna som jag radade upp här i början är en sak. Det är trots allt inte vår starkaste gren. För grejen med Fotboll Sthlm är ni läsare och den otroliga responsen som vi får. För det är just vad den är: otrolig. Jag försöker alltid svara på mejl och i sociala medier men hinner ofta inte följa upp allt. Men jag kan inte nog poängtera hur glad jag är för alla reaktioner. Vi har sedan starten med jämna mellanrum uppmanat er läsare att sprida vårt material och med risk för att låta tjatig: fortsätt med det! Varje kommentar eller delning gör skillnad.

Så på nytt: tack! Fotboll Sthlm är här för att stanna – tack vare er.