Månsson: Björn Wesström ska hyllas för en extremt bra affär

BLOGG. Det har surrats ett bra tag och nu är det klart. Kristoffer Olsson går till Krasnodar för knappt 50 miljoner vilket är en riktig prestigeförsäljning för Björn Wesström.

Dels för hans eget renommé. Olsson var en stor satsning som, vilket vissa kanske har glömt vid det här laget, länge var ifrågasatt. Varför skulle AIK lägga pengar på en visserligen skicklig, men mentalt skör och ojämn playmaker? Det var nog inte så många som såg årets utveckling komma, för i min bok var Koffe hela seriens bästa spelare under 2018. Vissa matcher dominerade han på ett sätt som jag har inte sett i Allvenskan sedan… tja, Kim Källströms första sejour i Djurgården?

Nycklarna till utvecklingen är flera. En av dem stavas Enoch Kofi Adu, för utan honom hade Koffe inte kunnat spela på sina styrkor fullt ut. En annan är Petter Andersson, den förre Bajenfavoriten, som verkar ha träffat helt rätt i sin mentorroll – något som Erik Niva porträtterade i höstas. Rikard Norling har förstås också varit betydelsefull när han gett Koffe det fullständiga förtroendet. Men störst kredd ska Björn Wesström ha som träffade precis rätt med en delikat affär.

Annons

Pengarna är minst sagt välkomna. Årets bokslut har inte kommit än, men siffrorna kommer vara mörkröda. För ett tag sedan analyserade jag AIK:s silly season och kom fram till att en försäljning av Koffe och/eller Oscar Linnér var avgörande för 2019 års satsning, för klubben har inte råd att ta ett liknande förlustår till. Men med en 50-miljonersförsäljning (20-30 procent går dock till Midtjylland) finns det plötsligt utrymme att plocka in en ersättare och spetsa till en annan lagdel. Mikael Lustig som rak ersättare till Alexander Milosevic – för ta ett exempel.

Borde inte AIK fått mer än 50 miljoner?
Om man scannar av sociala medier och forum är åsikten rätt vanlig. Jag tycker snarare att AIK fått utmärkt betalt. Jag kan tänka mig att Koffe inte är alldeles lättsåld eftersom han är ovanlig typ. Han var stundtals överlägsen i Allsvenskan och kan säkert passa fint i Krasnodar, men vilket är nästa steg? Kommer han någon gång ta en fri playmakerroll i en storliga? Här tror jag många scouter tvekar, vilket jag också hade gjort, och då kommer marknadskrafterna in.

Vi ska heller inte glömma att Koffe är född 1995, medan Mattias Svanberg som gick för liknande pengar till Bologna i somras är 99:a. Om man jämför spelarna är de på en hyfsat likvärdig nivå – landslagsspelare som inte platsar i en ordinarie elva – vilket gör AIK:s försäljning än mer imponerande, för Svanbergs marknadsvärde borde vara betydligt högre.

För supportrarna är det alltid tråkigt att förlora sina bästa spelare, men den här typen av försäljningar är avgörande för våra svenska klubbar i långa loppet. Om AIK ersätter Koffe med Sead Haksabanovic på en permanent övergång har de dessutom alla möjligheter att göra en lika bra, eller bättre, affär inom i ett par år.

Annons

Till sist: Den här veckans drar 08-klubbarna sina träningar. Vi kommer förstås vara på plats på samtliga premiärpass. Först ut är Bajen som tränar i ett gigantiskt tält på Nacka IP idag, måndag, på förmiddagen. Jag och kollegan Love Lindqvist har dragit på oss mössorna och underställen och är på väg dit i detta nu för att se vad Billborn, Bojanic, Djurdjic och de andra har att säga.

Visst är det härligt att säsongen är igång?

Foto: Bildbyrån