Månsson: Tre nyförvärv som skulle förhindra AIK-baksmällan

BLOGG. Några tankar om AIK:s truppbygge till nästa år.

Minns ni hur hånad Thomas Wernerson blev inför säsongen 2015? Den förra SVT-experten sa att de regerande mästarna MFF “satt i en rävsax” eftersom de blivit mer eller mindre sönderköpta efter guldet. De flesta garvade åt utspelet. MFF hade just fått in dryga 200 miljoner på kontot för sitt CL-spel – en bedrift som de dessutom kom att upprepa. Å andra sidan kom MFF på en fiaskoartad femteplats det året så helt snett ute var Wernerson kanske inte.

Annons

Hur som helst: det är svårt att försvara ett guld. Rävsax eller ej, men AIK har en rejäl utmaning att se fram emot som regerande mästare. För stunden gör spelarna rätt som fortsätter festen (vilket de sannerligen gör!) efter sin bragdartade säsong, men snart är det skarpt läge för klubbledningen. Framgången har kostat på, årets minusresultat lär landa på runt 30 miljoner, och laget är långt ifrån ett framtidsbygge. Fokus har legat på att prestera här och nu snarare än att utveckla spelare eller en spelmodell: truppen är överlag “färdig”, taktiken mer reaktiv än proaktiv.

Det här är ingen kritik. Herregud, AIK har vunnit sitt första guld på nio år, utan ett kallt konstaterande. Även om AIK inte går i en Kom och ta oss!-fälla är risken för en baksmälla uppenbar. Personligen är jag inte säker på att Rikard Norling tränar AIK nästa säsong. Just nu är han het på marknaden och jag tänka mig att ett utlandsäventyr (Bröndby? En klubb i MLS?) skulle locka honom nu när han egentligen uppnått “allt” i sitt kära AIK. Oavsett om Rikard stannar finns det gott om viktiga strategiska beslut att ta under de närmaste månaderna, lika viktiga som spelarna kommer ta på planen under nästa år.

Annons

Däremot är truppen sportsligt välbyggd för stunden. Sommarfönstret där Larsson, Rashidi och Dimitriadis var perfekt avvägt där bristerna i lagbygget tätades samtidigt som avgörande spetskompetens kom in. Silly season-surret låter också lovande. Om vi utgår från att 3-5-2 är modellen för nästa år vore Mikael Lustig den perfekta ersättaren till Alexander Milosevic som spelande mittback till höger. I landslaget har Lustig i många år älgat på förtjänstfullt på sin kant, men frågan är om inte hans allra största bidrag varit som “extramittback” vid inspel centralt i banan, för Lustig är fenomenal på att täcka borte stolpen (inte den främre vid hörnor) när det kommer långa inlägg. När Sveriges försvarsmur till sist föll i VM-kvarten mot England var det efter två tveksamma aktioner av ersättaren Emil Krafth i just sådana situationer. En tillfällighet? Nej, jag tror faktiskt inte det. Och för all del, Lustig hade förstås också kunnat spela som wingback till höger om så krävs.

Alexander Isak ryktas det också om. Om det blir aktuellt lär det vara som ett halvårslångt lån och därmed kanske inte helt avgörande, men som boost vore det kul att se. Med rätt träning och matchtempo i kroppen har Isak tveklöst succépotential. Men för att en sådan affär ska gå i lås krävs en del stolpe-in i förhandlingarna.

Annons

Sead Haksabanovic är nästa heta sillynamn. Jag vet inte om det är möjligt att lösa honom som en permanent övergång, men om det går skulle det ge årets värvning-vibbar. Eftersom Sead slog igenom i Halmstad gick hans sensationella genombrott lite under radarn och flytten till West Ham framstår med facit i hand lika misslyckad som man på förhand anade att den skulle bli. Men Sead är en fantastisk, sprudlande talang, fortfarande bara 19, som skulle kunna fylla Kristoffer Olssons skor inom inte alltför lång tid. Än så länge lär han inte vara lika bra som rörlig playmaker en bit ner i banan, men redan nu är han en vassare spelare på den sista tredjedelen.

För att få hem de här spelarna krävs försäljningar. Eftersom AIK:s trupp egentligen bara har två unga spelare som är redo för att ta nästa steg hänger mycket eller allt på att Kristoffer Olsson eller Oscar Linnér går för stora pengar i januarifönstret. Om så inte blir fallet måste AIK dra i handbromsen direkt, men om det kommer in 30-80 miljoner för en eller båda, kan man slänga ut de långsiktiga farhågorna genom rutan. Isåfall är det bara att gasa vidare.