Oskar Månsson: Aldrig har så många bråkat om så mycket

BLOGG. Några tankar om tjafset under en säsong att minnas.

Annons

Aldrig har så många bråkat om så mycket. Dygnet runt på sociala medier tjafsas det. Efter nästan varenda Fotboll Sthlm-post på Twitter eller Facebook drar debatten igång.

Vem är störst? Bäst? Vackrast? Mest äkta? Vem är sämst, minst och framförallt: töntigast?

Det här är sannerligen inget nytt fenomen, men i år upplever jag att tjafset har tagit sig till en ny nivå. Å ena sidan har protesterna mot polisen och RF enat supportrarna och fotbollsrörelsen på ett unikt sätt, men i övrigt är det kamp om varenda millimeter i huvudstaden.

Tröttsamt? Ibland. Men jag väljer ändå att se det som ett gott tecken, att vi är mitt i en extraordinär säsong där rivaliteten sipprar ut överallt. Med drygt halva serien avklarad har samtliga 08-lag Europaspel, och till och med titeln, inom räckhåll. I år kan det för en gångs skull sluta hur som helst även inom Stockholm.

AIK åkte ur CL-kvalet på tyngsta möjliga sätt mot Maribor men har alla chanser att gå till Europa League-gruppspel och få in minst 50 miljoner på ett bräde. Just nu är AIK tvåa i Allsvenskan på samma poäng som Malmö. I serien är formen på topp trots det täta spelschemat: fyra raka vinster och odiskutabla 8-0 i målskillnad.

Djurgården framstår allt mer som en dark horse till SM-guldet med två poäng och en match mindre spelad än tätduon. Samtidigt som både AIK och Malmö satsar med allt de har mot Europa kan Djurgården lägg all tid och kraft på Allsvenskan. Efter två derbyförluster på kort tid i våras var det uppretat i supporterleden men sedan dess har Djurgården varit landets bästa lag poängmässigt med den fenomenala sviten 7-2-0 på nio matcher. Nu ser det bättre ut i truppen än på länge, det är egentligen bara Erik Berg som är ett långsiktigt frågetecken.

Hammarby? Tja, de har precis gjort 20 mål på fyra matcher (det har inget lag i seriens historia gjort tidigare) och har ett självförtroende som klubben förmodligen inte har haft på 15 år eller så. Befogat också: alla pilar pekar i stort sett uppåt för Bajen. I våras hade de det tufft mot de bättre lagen, men som läget är nu vågar jag inte helt räkna bort dem från titelfajten. Om de vinner sin hängmatch är det faktiskt inte mer än tre pinnar till tätduon.

För Fotboll Sthlm är det här goda nyheter. Positiva resultat ger positiv effekt för intresset och läsningen. Det finns en gammal supportersanning om att negativa nyheter säljer, men den är delvis felaktig. Förlustvinklar med deppiga spelare läses betydligt mindre än motsatsen. Däremot är det förstås riktigt att skandaler säljer – den sanningen behöver knappast revideras.

Just skandalerna är väl inte vår huvudsakliga gren på Fotboll Sthlm men tjafset som jag skrev om i början är på sätt och vis också en del av vår valuta. Vi vill väcka engagemang och känslor, förhoppningvis mest positiva sådana, och är beroende av ni som läser tycker till och sprider vårt material.

För stunden känns den uppmaningen emellertid mest överflödig med tanke på hur det mobiliseras på alla fronter. Det kommer att bli en 08-höst att minnas, och alla kan delta i historieskrivningen.

LÄS MER. Silly season-bloggen – allt om 08-lagens övergångar

Foto: Bildbyrån