Månsson: Jag tror att ROG-enheten plockas bort till nästa derby

Annons

Det är svårt att hinna skriva i dagar som dessa.

Vi på Fotboll Sthlm har lagt det mesta av (våra rätt små, för stunden är det Ludwig Persson och jag som jobbar) resurser på att granska händelsen på Solna station efter derbyt på Friends arena.

Intresset är mycket stort. Eftersom det finns ovanligt god dokumentation har läsarna kunnat bilda sig en egen uppfattning av händelseförloppet. Allt är inte uppe i ljuset – det finns exempelvis fortsatt inga bilder på bengalkastet på gångbron som ska ha varit en utlösande faktor – men vittnesmålen tillsammans med de förhållandevis långa och detaljerade filmerna från Timothy Gullberg och Sigge Lindblad som vi har publicerat berättar mycket.Jag vågar påstå att Fotboll Sthlm har varit ledande i bevakningen, men de flesta stora redaktionerna i landet har uppmärksammat fallet. Själv har jag pratat med en massa reportrar och redaktörer som visar nyfikenhet, och jag räknar med att det blir till en följetong. Många JO-anmälningar och ”vanliga” polisanmälningar är gjorda vilket kommer bli naturligt att följa upp.

En intressant sak är responsen från Polisen. Eftersom jag lagt en ansenlig tid av mitt arbete de senaste åren på att granska poliser har jag en del kontakter inom myndigheten, men ingen händelse har lett till samma reaktioner som denna. Flera poliser har mejlat och ringt för att diskutera, det känns som jag blivit till en ambulerande sambandscentral. Vissa har haft synpunkter på mina generella analyser, men samtliga har varit mycket kritiska till agerandet vid Solna station där ROG-enheten varit drivande. Just ROG-enheten och dess ovana att hamna i trubbel är uppenbart en sak som retar många inom myndigheten.

”ROG skadar mer än de hjälper oss. Om jag får välja mellan ha hjälp av dem och inte så slipper jag hellre, även om vi egentligen behöver uppbackning. Deras agerande riskerar att sabba känsliga relationer som vi andra byggt upp under lång tid.” säger en polis och fortsätter:

”Vissa på ROG-enheten är väldigt duktiga men vissa har tydliga aggressionsproblem. Vi vet vilka det är, men kan inte göra något åt det”

”Jag fattar inte att de får hålla på, det är helt stört att de går in och ‘kör’ med täckta hjälmnummer”, säger en annan.

En tredje polis berättar att han jobbade vid Friends arena under derbyt och att han hade på känn på att det skulle bli problem med ROG-enheten. Att han en stund efter matchen, när de flesta åskådarna var borta, kände sig glad över att dagen såg ut att passera utan allvarligare incidenter, och hur illa till mods och genuint ledsen som han blev när han sett filmerna.

En fjärde beskriver om hur han upplever att arbetet runt arenorna har förbättrats på många sätt på senare år. Att undantag finns – som när ROG-enheten är i farten – men att arbetet bygger mer på dialog och konfliktreducerande principer än tidigare, vilket förbättrat klimatet överlag.

Jag har också hört händelsen diskuteras flitigt på hög nivå inom myndigheten. Hur mycket det beror på uppmärksamheten och hur mycket på själva agerandet från poliserna låter jag vara osagt, men jag hyser ett visst hopp om att en ordentlig internutredning kommer att göras för en gångs skull.

(Hur det brukar gå till har jag granskat tidigare i olika sammanhang – här är en sammanfattning i bloggformat.)

Jag skulle heller inte bli överraskad om ROG-enheten plockas bort till nästa herrderby, när Hammarby möter AIK den 17 oktober. Jag tror att reaktionerna och diskussionerna inom myndigheten, även på högre nivå, kommer leda till det, vilket vore ett sundhetstecken. Vana läsare av Fotboll Sthlm vet att vi ofta granskar och kritiserar polisen, men det finns naturligtvis massor av erfarenhet och kompetens inom myndigheten om hur man hanterar stora fotbollsmatcher och allt som sker omkring, vilket inte är ett okomplicerat uppdrag.

Offren i situationen vid Solna station är självfallet alla personer som hamnade i kläm, men även många poliser drabbas negativt av filmerna på kollegor som med batonger och pepparsprej i högsta hugg konfronterar och stänger in en folkmassa till synes utan vett och sans.

Den typen av poliser kan förstöra för sin kår på samma sätt som huliganer förstör för vanliga supportrar.

LÄS MER: Djurgårdens SLO följde tumultet efter derbyt – så låter hennes version