Djurgårdens SLO följde tumultet efter derbyt – så låter hennes version

Anna Berg, SLO i Djurgården, var på plats vid Solna station när tumultet efter derbyt utbröt.
Så här låter hennes version om vad som hände.

Annons

Efter derbyt mellan AIK och Djurgården råkade många personer illa ut när Polisen gick hårt fram vid Solna station efter matchen. På sociala medier har klipp spridits på tumultet där poliserna pepparsprejade supportrar vid perrongen.

Anna Berg, SLO i Djurgården, gick tillsammans med supportrarna efter slutsignalen och var på gångbron vid ingången till stationen när tumultet startade.
– Jag stod kvar där för att det inte skulle hända något eller vara på plats om det skulle hända något, säger hon.

Hon berättar att Polisen befann sig på bron och spärrade av möjligheten för alla DIF-supportrar att gå vidare mot Mall of Scandinavia.
– Så ser det alltid ut vid derbyn, det var inget konstigt med det.

När en sista grupp av DIF-supportrar kom upp för trappan vid Solna Station väcktes dock en irritation över polisens närvaro. Berg berättar om hur upprinnelsen till hela situationen började.
– Det börjades hetsa från den här gruppen med supportrar mot polisen och en person slängde en bengal som landade bakom poliserna.

Den kastades alltså över poliserna?
– Ja, det var så jag uppfattade situationen.

En del av poliserna svarade genom att använda pepparsprej i ett försök att få ner supportergrupperingen mot perrongen.
– Det var några som slängde skyltar från Espresso House (som ligger vid ingången till Solna station) mot poliserna, men då var det andra supportrar som skrek ”nu lugnar vi ner oss och går härifrån!” Då uppfattade jag att allt lugnade ner sig.

Anna fick syn på Klara,25, och hennes kompisar som gömt sig inne på Espresso House.
– De hade tagit skydd där efter att de hade fått pepparsprej på sig, mest på kläderna. Då jag känner tjejerna gick jag dit och frågade om de var okej. Då allt runt omkring var lugnt bestämde vi oss för att åka ner för rulltrapporna.
– Jag valde den vänstra rulltrappan för att bara behöva hålla koll åt ett håll om det skulle hända någonting och det var dessutom mindre folk där. Tjejgänget valde att åka ner i rulltrappan i mitten.

Bakifrån hade poliserna som tidigare stått och spärrat av på bron tagit sig in på stationen och igenom spärrarna.
– Plötsligt kom de ner för rulltrappan ganska hastigt och skulle ta sig förbi de här tjejerna. De griper tag i en av dem (Klara) och slänger henne åt sidan och använder även pepparspray.
– Den stora gruppen av supportrar hade redan hunnit ner mot perrongen, men när de märker att det uppstår en incident i rulltrappan vänder de tillbaka. Det är ungefär här som alla filmer på sociala medier börjar.

Djurgårdens SLO beskriver stämningen.
– Som jag upplevde det var det helt lugnt fram till att poliserna av någon anledning bestämde sig för att de skulle ner för rulltrapporna. De supportrar som hade hunnit ner till perrongen var lugna och ville bara därifrån.
– När jag tänker tillbaka på liknande matcher har polisen försökt att inte synas så mycket. De vet att deras närvaro föder irritation, och nu spekulerar jag bara, men det kändes som att de medvetet följde efter. De syntes tydligare än vad de brukar göra.  

På perrongen stod poliser som förhindrade supportrarna från att gå vidare. Hur upplevde du det?
– Det var det som var märkligt, varför skulle poliserna ner för rulltrappan när det redan fanns poliser där nere? Det är det som jag inte förstår.

Anna Berg har arbetat som SLO (vilket kan beskrivas som en länk mellan klubb och supportrar) sedan 2016. Under tumultet vid Solna station försökte hon föra en dialog med polisen på plats.
– Framförallt de som var i det främre ledet, de uniformsklädda poliserna, var svårare att ha en dialog med. Sedan var det några civilklädda poliser som gick bakom.
– Det var en manlig polis som förde befälet, han var faktiskt bra. På plats fanns även en ganska ledande supporterprofil och det kändes som den här polisen litade på oss när vi pekade ut personer som inte hörde dit. Det var inte bara supportrar i det här, utan det var vanliga besökare också som hamnade emellan.

När videoklippen tar slut sitter supportrarna på marken med poliser både framför och bakom sig. Vad hände sen?
– Det var en ganska lång period där vi inte fick någon information. Det var ganska mycket pepparsprej nere i det här utrymmet så det var svårt att andas och gjorde väldigt ont i ögonen.
– De supportrar som var värst illa däran fick föras ut och fick läkarvård.

Anna berättar att efter en lång väntan fördes supportrarna iväg, en efter en, och sattes på en buss för att köras iväg.
– Då det redan hade gått en timme och 45 minuter kunde inte polisen köra iväg supportrarna så långt. Det var bara en kvart kvar på den tid som polisen får hålla supportrarna när bussen började rulla.

Vet du om poliserna hade identifierat den person som kastade bengalen och därför gick ner för rulltrapporna för att gripa den specifika personen?
– Det var inte så jag uppfattade det. Man plockade inte ut någon enskild där, men det gör man kanske inte. Det kändes inte som att de visste specifikt vem det var och därför gick ner för att gripa den personen. Nej, så uppfattade jag inte situationen.

När Fotboll Sthlm pratar med Jessi Motaghi, som arbetar med evenemang och säkerhet hos Djurgården, berättar hon om att incidenten vid Solna station är något som klubben tidigare försökt att motarbeta.
– Generellt när vi planerar inför ett derby är vi alltid emot att polisen går med oss eller står i anslutning till den där trappan (vid bron). Det här är inte första gången som det har hänt någonting med polisen vid den platsen. Det är trångt och vad som helst kan trigga igång dem.

Motaghi var själv inte på plats vid stationen men likt Anna Berg ifrågasätter hon polisens agerande.
– Det var folk som skulle hem, någon skulle hinna med en färja till Gotland. Det var även massa andra människor i det här. Det är jättesvårt att förstå, man önskar att man kunde förstå varför polisen gör vissa saker som de gör.

Fotboll Sthlm har varit i kontakt med Polisen som ger samma svar via mejl till samtliga medier. Så här låter det:

”Efter den aktuella matchen, vid klockan 17.30, ägde ett våldsamt upplopp rum utanför entrébyggnaden till Solna station. Filmen visar en del av detta förlopp.

I samband med det våldsamma upploppet har polisen omhändertagit och identifierat ett hundratal personer, och ett antal personer avlägsnades från platsen.

Den aktuella händelsen utreds i nuläget och polisen har inlett en förundersökning om våldsamt upplopp och våld mot tjänsteman. Detta är en pågående förundersökning som vi inte kan uttala oss närmare om i nuläget.

I samband med ingripandet har polisens våldsanvändning ifrågasatts och polisen har därför valt att anmäla händelsen till särskilda utredningar, SU.”