Klara, 25, om skräcken på Solna station: ”Drog ner mig i rulltrappan”

Många råkade illa ut när Polisen gick hårt fram vid Solna station efter söndagens derby.
För Fotboll Sthlm berättar Klara, 25, om hur hon blev neddragen i en rulltrappa och pepparsprejad tillsammans med andra supportrar.
– Vi blev instängda som boskap, de bara sprejade på allt och alla, säger hon.

Annons

Klara, som egentligen heter något annat, har varit djurgårdssupporter i många år och var på derbyt mot AIK på Friends arena tillsammans med fem kvinnliga kompisar. Efter matchen gick hon tillsammans med sina vänner mot Solna station för att ta pendeltåget hem.

När Klara kom till gångbron som går över spåret märkte hon att det var stökigt. Eftersom hon befann sig en bit bak i en klunga uppfattade hon inte riktigt vad som hade hänt, men hon hann se poliser som pepparsprejade supportrar.
– Då kom det fram en polis till mig och mina kompisar för att be om ursäkt för att vi fått se och hamnat nära det där. De hade sprejat vanliga personer och inne på Espresso House (som ligger strax utanför spärrarna) satt folk och grät av rädsla. Folk var livrädda, säger Klara.

Kompisgänget bedömde ändå att situationen hade lugnat sig och tog sig förbi spärrarna och till rulltrappan ner mot perrongen. Då uppstod en obehaglig situation.

Så här beskriver Klara vad som hände:
– Det kom poliser som rusade ner för rulltrappan. Eftersom det var fullt i rulltrappan kunde vi inte flytta oss och då tryckte en kvinnlig polis till min kompis ganska aggressivt. Då ropade jag åt polisen att sluta och försökte ställa mig emellan och då rev hon tag i mitt hår och tryckte/drog ner mig.

Du var nära att falla?
– Jag föll, men mina kompisar som stod längre ner fångade upp mig. Hade de inte stått där hade jag nog slagit i bakhuvudet. Det var jätteobehagligt.

När Klara och hennes kompisar kommit ner från rulltrappan fortsatte den otäcka upplevelsen.
– Poliser puttade iväg oss till utgången av perrongen där det stod en massa poliser som blockerade vägen ut. Samtidigt kom det poliser bakifrån. Vi var helt omringade och så sa de åt oss att vi skulle sitta ner. Men det spelade ingen roll vad man gjorde, de sprejade på alla med pepparsprej.

Vad hände sen?
– Vi satt där ett tag. Sen såg jag en tjej som jag inte kände som reste sig och gick. Då passade jag på att göra samma sak, jag flydde därifrån. Men jag kom inte så långt, för jag kunde knappt se. Men poliserna lät mig vara då, de såg nog hur mycket sprej som jag hade fått i huvudet.

Vet du vem det var som drog dig i håret?
– Ja, det vet jag. Det var en kvinnlig polis som sprejade jättemycket när hon kom ner. Men hon hade nackskyddet uppfällt så man kunde inte se numret på hjälmen.

Kommer du polisanmäla?
– Jag tror det. Vi som var med funderar på en gruppanmälan, så det är på gång.

Hur mår du nu?
– Det har blivit bättre under dagen (måndag). Men när jag kom hem efter matchen hade jag jätteont efter sprejen. Ont i ögonen och framförallt ont i händerna. Jag fick sova med en blöt handduk runt händerna, det kändes som att de skulle brinna upp. Jag fick vara hemma från jobbet.

En som såg händelsen i rulltrappan är Timothy Gullberg, 31. Timothys favoritlag är Malmö FF och han gick på derbyt i Solna främst för den mäktiga publikupplevelsens skull.
– Jag var där med min flickvän som inte brukar gå på fotboll. Jag ville visa den härliga Allsvenskan för henne och tänkte att det här var en bra match för det, säger Timothy till Fotboll Sthlm.

Enligt Timothy tog ett antal poliser, som befann sig på gångbron som går över spåret, på sig hjälmar, skydd och halade fram batongerna när en grupp djurgårdssupportrar närmade sig. Det blev hetsig stämning och vissa supportrar skrek förolämpningar mot poliserna. En supporter kastade en bengal, möjligen i riktning mot poliserna, men den träffade inte. Vissa poliser pepparsprejade vissa supportrar.

Därefter lugnade sig situationen, enligt Timothy.
– Jag uppfattade det som att supportrar sa till andra supportrar att sluta och att det gick över ganska snabbt. Jag och min flickvän gick ner mot spåret. Som tur var sa min flickvän att vi borde ta trapporna till vänster istället för rulltrappan. Hade vi tagit rulltrappan hade vi kanske hamnat där nere mellan poliserna och blivit sprejade som de andra.

Timothy, som tagit en av filmerna som spridits på sociala medier, säger att han och hans flickvän såg hur Klara blev överfallen.
– Det såg väldigt grovt ut. Hon blev väldigt hårt dragen i håret, dragen ner för rulltrappan. Det var ren misshandel.

Vem gjorde det?
– En kvinnlig polis, en av dem som sprejade mest i det senare skedet.
– Hon kom snett bakifrån i rulltrappan och så drar hon tjejen (Klara) i håret och slår henne. Sedan blev det tumultartat och jag såg inte riktigt hur långt ner hon ramlade. Det var tumult som sagt, mycket höga skrik och så.

Efter vårt samtal mejlar Timothy för att med hjälp av filmmaterialet peka ut den kvinnliga polis som dragit ner Klara i rulltrappan. Det är samma person som Klara har identifierat.

När Fotboll Sthlm under måndagen ställde frågor till Polisen fick vi ett mejlsvar som var undertecknat av Mediecenter Stockholm. Polisen svarar inte på direkta frågor om våldsanvändningen eller täckta hjälmnummer, utan ger ett sammanfattande svar som gått ut till samtliga medier som hört av sig.

Så här låter det:

”Efter den aktuella matchen, vid klockan 17.30, ägde ett våldsamt upplopp rum utanför entrébyggnaden till Solna station. Filmen visar en del av detta förlopp.

I samband med det våldsamma upploppet har polisen omhändertagit och identifierat ett hundratal personer, och ett antal personer avlägsnades från platsen.

Den aktuella händelsen utreds i nuläget och polisen har inlett en förundersökning om våldsamt upplopp och våld mot tjänsteman. Detta är en pågående förundersökning som vi inte kan uttala oss närmare om i nuläget.

I samband med ingripandet har polisens våldsanvändning ifrågasatts och polisen har därför valt att anmäla händelsen till särskilda utredningar, SU.”

LÄS MER: Kontroversiella ROG-gruppen inblandad i Polisens attack

LÄS MER: Tumult efter derbyt när Polisen pepparsprejar supportrar