Ett lag i CL är bättre än två i gruppspel för Allsvenskans övriga klubbar

En klubb i Champions League är bättre än två i de andra turneringarna.

Åtminstone för Allsvenskans övriga klubbar, ekonomiskt sett.

Trots att både Malmö FF och Djurgården spelar i Europa i höst blir fjolåret – med bara MFF i Champions League – betydligt mer lukrativt för de andra klubbarna.

Annons

Uefa betalar ut hisnande 29 miljarder kronor till de klubbar som kvalificerar sig till någon av de tre turneringarna Champions League, Europa League eller Conference League.

Det finns också en liten del som går till klubbar som misslyckas i kvalet eller inte ens kommer så långt. Uefas “solidarity payments for non-participant clubs” uppgår till 1,43 miljarder kronor och fördelas på klubbar med ungdomsverksamhet i samtliga Europas högstadivisioner.

Mindre pengar i år

Hur mycket det blir för varje land offentliggörs inte förrän långt efter säsongen är slut, men en uppskattning säger att de allsvenska klubbarna får 2,4 miljoner kronor var för årets turneringar. Trots att Sverige i år har två lag i gruppspel är det minst en och en halv miljon mindre än vad säsongen 2021-22 kommer att ge. Skillnaden är att då gick Malmö FF till Champions League.

Som alltid när Uefa är inblandat är det inte enkelt att räkna ut hur mycket varje land får. Det är dels tv-avtalen som styr, dels om man har någon klubb med i Champions League. Klubbar som går till Europa League eller Conference League påverkar inte alls.

När Malmö FF gick till Champions League 2015 fick de övriga svenska klubbarna cirka tre miljoner kronor var (räknat på dagens eurokurs 10,70). Det var två miljoner mer än de fick åren efter. Då blev det bara en miljon var när ingen svensk klubb gick till gruppspel 2016 och när Östersund chockade i Europa League 2017.

Fyra miljoner per klubb?

De exakta siffrorna för vad Malmö FF:s tredje Champions League-framträdande i fjol ger kommer först senare i höst och vad årets gruppspel ger dröjer ytterligare ett år innan vi får reda på.

Men lågt räknat borde 2021-22 med MFF i Champions League ge de femton andra allsvenska klubbarna 3,9 miljoner kronor var. Troligen blir det mer, över fyra miljoner per klubb. För den pågående säsongen blir det i storleksordningen 2,4 miljoner kronor var för de fjorton allsvenska klubbar som inte är i gruppspel.

Europafonden ökar

Men det finns positiva saker med två lag i gruppspel för de övriga allsvenska klubbarna. Svensk Elitfotbolls (SEF) Europafond får ett betydande tillskott när både Malmö FF och Djurgården får betala tillbaka de bidrag de fick innan kvalstarten.

Europafonden ger ett bidrag till alla klubbar som kvalar. De tre som testar till Conference League får en del var medan svenska mästarna som kvalar till Champions League får tre delar av det som betalas ut. De klubbar som går hela vägen till gruppspel får betala tillbaka bidraget – med femtio procents ränta. De som misslyckas får behålla pengarna.

Förra året fick de tre ECL-kvalarna 833.000 kronor var. I år hade den summan ökat till 1,1 miljoner kronor tack vare att Malmö FF fick betala tillbaka sin del med ränta när de gick till Champions League i fjol.

Nästa år kommer fonden att vara uppe i runt tretton miljoner kronor tack vare att MFF betalar tillbaka ytterligare fem miljoner för att de gick till Europa League i år och Djurgården får bidra med 1,6 miljoner kronor för sin plats i Conference League. Huvudsponsorn Unibet bidrar också med fem miljoner kronor varje år.

I princip skulle de tre ECL-kvalarna nästa år kunna få två miljoner var, men SEF har hittills valt att fördela återbetalda pengar över flera säsonger. En höjning kan man dock räkna med, så säg minst 1,3 miljoner till de som ska kvala till Conference League och fyra miljoner till svenska mästarna för att kunna nå långt i Champions League-kvalet.

Det är dessutom en nivå som man kan ligga kvar på flera år med tanke på hur mycket pengar som samlats i fonden.