Dubaibloggen: En självsäker talang och en jävligt seriös tränare

BLOGG. En kort och en lång talang. Ett kraschat projekt och en tränare som aldrig slappnar av. Här är dagens UAE-rapport.

Annons

På försäsongen finns bara förväntningar. Det är lätt att ryckas med när det snackas om nya, smarta strategier och taktiker. Men jag tycker ändå att vi kan konstatera att det har varit ett bra AIK-läger så här långt. Stefan Silva och Per Karlsson har dragit på sig småskador, och Robert Lundström är inte redo än, men annars har AIK kommit en bra bit på vägen både vad gäller träning och truppbygge.

För nu är ju den där ”pocketspelaren” klar. Saku Ylätupa landade i Dubai vid midnatt och gjorde sitt första pass idag, lördag. Han var av förklarliga skäl ganska trött men såg intressant ut i spelövningarna som han deltog i. Han är en kort spelare, runt 170, men är kompakt och har ett fint driv och en låg tyngdpunkt som är lätt att falla för. Touchen ser också ut att sitta där den ska. I rollen som tia är orienteringsförmågan en nyckel, vilket Kristoffer Olsson är ett bra exempel på, och det återstår att se hur det står till med den saken. Liksom positionsspelet, presspelet och arbetsförmågan. Men det lär ju klarna relativt snart.

Efter passet tog vi reportrar ett snack med Saku, och det var en självsäker ung man. 19-åringen slog fast att han var inställd på att ta en plats i startelvan och när jag frågade om hans självförtroende fick jag ett svar som jag ska använda på nästa anställningsintervju:
– Jag har fullt förtroende för mig själv i alla situationer.

Att som 19-åring gå in och ta en nyckelposition i de svenska mästarna, ett hårt taktiskt drillat lag dessutom, är inte det lättaste och jag kan som sagt inte avgöra vilken kvalitet som Saku håller just nu. Men en spännande talang är det i alla fall. Och som jag varit inne på tidigare är det viktigt för AIK att säkra återväxten i en rätt ålderstigen trupp.

Apropå unga spelare satt jag ner en stund och pratade med Samuel Brolin, den 18-årige målvakten. Enligt målvaktstränaren Thomas Thudin håller han högre klass än vad Oscar Linnér gjorde i samma ålder och det syns på träningarna att den 201 centimeter långe tonåringen har mycket i sig. Det blev ett intressant snack om när hans pojklag slog Real Madrid, relationen till Magnus och Lancelot Hedman och varför Oscar Linnér gjorde rätt som la ner domarkarriären.

Hur lång är Samuel Brolin egentligen?

Vem som är chefstränaren i AIK går inte att ta miste på det här lägret. Rikard Norling styr och ställer och skickar ut order till resten av teamet titt som tätt. I intervjun som vi publicerade idag pratade Norling mycket om hur fokuserad han är på sitt jobb och varför han trivs när kraven är som högst.
– Jag är en jävligt seriös människa, sammanfattade Norling.
Häromdagen frågade FotbollDirekt tränaren om han skulle hänga vid poolen under sin lediga dag, men den frågan verkade Norling knappt förstå – han skulle ju förbereda för nästa träning. Ibland kan jag inte låta bli att undra hur han, och hans medarbetare, orkar att vara så dedikerade.

Arenan på bilden som inleder det här inlägget ligger bredvid träningsplanen. Om jag har förstått saken rätt började den byggas för blott tre år sedan, men redan nu har det spektakulära projektet kraschat. Jag har inte lyckats reda ut så mycket mer än att den var tänkt för volleyboll och futsal, men den är i alla fall en underlig syn där den står övergiven mitt i ingenting. Det får därför bli dagens bild från denna märkliga del av världen.