Rikard Norling: ”Det var så nära liv och död som man kommer”

DUBAI.
Rikard Norling har fått sitt efterlängtade guld som AIK:s huvudtränare, men någon mättnad är det inte tal om.
Fotboll Sthlm fick ett samtal med 47-åringen om pressen på fortsatt leverans och en höst som han aldrig kommer att glömma.

Annons

Minusgraderna på Skytteholm har bytts mot sommarvärme. Det stumma konstgräset mot en perfekt gräsmatta. Rikard Norling slår sig ner på en bänk efter det inledande passet i Dubai och berättar om sina tankar för lägret.
– Det är egentligen samma upplägg som tidigare, det handlar om förbereda sig inför säsongen, initialt för gruppspelet av cupen. Vi tränar inte på ett nytt sätt bara för att vi är här. Den är så otroligt mycket färskvara, fotbollen, och våra grunder förändras inte. Däremot kan vi stanna upp lite mer och reflektera. Dels för att klimatet påbjuder det, dels för att vi tränar på naturgräs, säger han.
Vad vill du behålla i spelet från i fjol?
– För det första den professionella inställningen och ödmjukheten inför arbetet i vardagen. Både sett till individuell utveckling, lagets utveckling och som representanter för klubben. Det kan låta abstrakt, men det gjorde vi väldigt bra. Cynismen är en annan sak: vi höll oss till det som vi är bra på och gjorde det så bra som möjligt. Samtidigt vet motståndarna om vad vi gjorde i fjol. Då handlar det om att vara flexibel och ta bestämdheten till ytterligare en nivå. Det är svårare att vinna allsvenskan år två och nu ska det kombineras med Europaspel.
Var det inte så att motståndarna visste hur ni spelade men ändå inte kunde slå er?
– Så är det nog. Men jag har oerhört stor repsekt för mina tränarkollegor och de andra lagens spelare. De är två möten rikare och har säkert kommit på att “den där situationen, den ska vi nog kolla mer på, den gav oss fina förutsättningar”. De systematiserar och tränar och då måste vi ställa högre krav på oss själva.
Vad vill du utveckla i ert spel?
– Spelidén i båda riktningar är viktig och den är jag ansvarig för. Tittar man på vårt försvarsspel så kan det bli lite statistiskt, höjden kan bli för låg. Spelarna kan också ta ett ytterligare ansvar där, justera lite tidigare än vad vi har gjort. Det har varit en styrka, men jag tror att vi kan driva det vidare. Många av spelarna som aspirerar på startelvan har den gemensamma nämnaren i att de är väldigt taktiskt begåvade. Många är dessutom erfarna.
När jag pratade med Per Karlsson tyckte han att ni borde bli bättre med boll.
– Ja, och det är något som du kan se lite av i våra isolerade övningar. Det skiljer sig nog inte så mycket från de andra lagen, det är bara utförandet som gör skillnaden. Man börjar med vad man accepterar i sig själv och sedan ställer man samma krav på andra.

Annons

Nu ligger allt fokus på den nya säsongen, men det var ju inte särskilt länge sedan AIK lyfte bucklan. Rikard Norling tänker tillbaka på en höst där all press låg på AIK. Och att han gillade det.
– Jag hämtade oerhört mycket kraft från det. Det var så nära liv och död som man komma inom idrotten. Det fanns inget annat som var okej än att vinna.
Kan du beskriva tillståndet?
– Ja, men att inget annat är tillräckligt bra. När det inte finns några ursäkter blir många beslut och krav viktiga.
Blir du extra rationell i ett sådan läge?

– Ja, det är möjligt. I stora klubbar finns det färre hängslen, livremmar än i mindre klubbar. Och vissa år skruvas det där åt lite extra. Om det fanns en tillstymmelse till ursäkt året före så var den helt borta i fjol. Då måste man hantera situationen. Antingen gör man det eller så får man sluta.
Är det inte förknippat med ångest också?

– Jag har nog samma typ av känslomässiga anspänning oavsett. Jag tycker nog i många stycken att det är jobbigare om det finns ursäkter: det är okej att vi losar, liksom. Då får jag inte ut lika mycket av mig själv och min omgivning. Jag är en jävligt seriös människa, så är det bara.

När jag frågar hur det var att spela 0-0 mot Sundsvall inför 50 000 åskådare i den näst sista omgången när SM-guldet ”nästan var klart” svarar Norling att varenda match på slutet innehöll material nog för en föreläsning.
– Det svenska kynnet är ju ofta att man är bäst som underdog. Här fanns inte en tillstymmelse till det, redan inför säsongen. Vi satsade allt, eller åtminstone väldigt mycket, på att vinna och så fick Malmö en dålig start. Ett tag ledde vi med åtta-tio poäng. Att vinna under sådana förutsättningar visar på att vi har växt. Det var en bekräftelse och en lättnad att vi klarade det.
Norling höjer plötsligt rösten.
– Och sedan var det inte så jävla mycket mer med det! Just det är så fantastiskt skönt med den här klubben. Det finns inga ursäkter nu heller. Allting har skruvats åt ytterligare och nu är det nästa steg som gäller.
När du vunnit guldet, kunde du inte känna att ”nu har jag gjort allt, nu är jag klar i den här klubben”?
– Nej. Absolut, absolut inte. Jag inte så upptagen av extern bekräftelse, jag drivs av utmaningen. Europaspelet den här säsongen är en sådan sak, både på ett personligt och klubbmässigt plan.
Personligt eftersom det gick dåligt i fjol?
– Nja. Jag har varit i gruppspel tidigare (med Malmö i Europa League 2011/12) men då var det inga höjdarresultat. Då var det mer en känsla av att bara närvara. Så vill jag inte ha det.