Månsson: Vaktmästaren Avdic är värd att bli svensk mästare

BLOGG. Några tankar om en ovanligt lojal spelare.

Denni Avdic har startat en allsvensk match på två år. Ingen kan säga att han blev en lyckad AIK-värvning. Han kom till klubben inför säsongen 2016 med en väl tilltagen lön och största möjliga förväntningar på sig.
”AIK har sökt i kategorin potentiell allsvensk skytteligavinnare med internationell erfarenhet och vidareförsäljningspotential för att tillföra spets i lagbygget. Denni Avdic är när han spelar forward en statistiskt god målskytt”, kommenterade Björn Wesström sitt nyförvärv.

Jag antar att det var säsongen 2010 som Wesström syftade till, för då gjorde Denni 19 seriemål för Elfsborg. I övrigt hade Denni spelat mer på mittfältet än i anfallet men ändå: om vi bortser från den där rekordsäsongen hade han gjort blott tolv mål på 150 ligamatcher i Sverige, Tyskland och Holland när han kom till AIK.

Annons

Att det har tärt på Denni att sitta på bänken har varit lätt att se efter matcherna. I den mixade zonen har han hållit uppe modet, bitit sig i tungan och sagt rätt saker, men kroppsspråket har avslöjat honom. För det var ju inte så här det skulle bli. Inför den här säsongen var det nära att han lånades ut till Örebro, men Denni valde till sist att stanna.
Idag lär han vara glad över det, för på något sätt har han lyckats hitta en roll i laget i år. Den har ingenting med den ursprungliga planen att göra, men den har varit viktig på ett annat sätt. I match efter match har han bytts in med uppdraget att säkra upp mittfältet vid ledning. Denni har stängt ytor, vunnit nackdueller och spridit ett allmänt lugn. För det mesta har AIK också hållit undan till tre poäng.
– De kallar mig för vaktmästaren. Jag kommer in och låser dörren, sa Denni när min kollega Love Lindqvist intervjuade honom för en månad sedan.
I samma artikel berättade Wesström om hur en kompis liknat Dennis entré på planen vid när lamporna tänds på nattklubben: “Bara att ställa ner drinken och gå hem!” (Vilket ursprungligen visade sig vara en Twitter-fyndighet från AIK-supportern Andreas Bratt).

Att Denni nu ser ut att kliva in på mittfältet i Kristoffer Olssons och Enoch Kofi Adus frånvaro i årets viktigaste match känns inte bara logiskt, utan även fint för Dennis skull. Han kommer inte att ihågkommen som en stor AIK-spelare oavsett hur det går men om det blir guld skrivs hans namn in i historieböckerna. Där kommer det inte stå att han var ett kostsamt felköp för AIK, utan att han deltog i 19 matcher för de svenska mästarna under säsongen 2018.

AIK-uppställningen ser enligt Expressen ut så här:

 Budimir Janosevic – Alexander Milosevic, Per Karlsson, Robin Jansson – Heradi Rashidi, Denni Avdic, Sebastian Larsson, Panos Dimitriadis, Rasmus Lindkvist – Tarik Elyounoussi, Henok Goitom.

Annons