Denni Avdic om sin nya roll: ”De kallar mig för vaktmästaren”

AIK leder med 1-0 och är tillbakapressade. Klockan tickar upp mot minut 80 och på sidlinjen gör Denni Avdic sig redo att komma in.
 Det betyder att det är dags att gå hem.

Denni Avdic är inte spelaren som hörs mest på AIK-träningen på Karlberg.
Han jobbar däremot hårt och är viktig för laget i lila västar under smålagsspelet. Han både bryter uppspel och avslutar anfall. Men när vi möts inne i klubbhuset lite senare berättar han att han inte fått den bästa uppladdningen inför arbetsdagen. Barnen vaknade ett par gånger under natten och sömnen uteblev. Hade det skett på matchdag hade skadan förmodligen varit mindre, för Denni bor i ett av de nybyggda husen utanför Friends arena. Mellan lägenheten och AIK:s omklädningsrum är det uppskattningsvis tre minuter.

Annons

Tiden i Stockholm har inte riktigt blivit som han, Björn Wesström eller någon annan hade tänkt sig. Efter att Henok Goitom lämnat värvades Denni in som en tilltänkt skyttekung. Han missade däremot de inledande matcherna på säsongen på grund av skoskav. AIK:s dåvarande klädsponsor Adidas hade tydligen inga skor som passade den nye stjärnanfallarens fötter. När han väl fått tag i ett par som fungerade hade Alexander Isak och Carlos Strandberg tagit platserna i startelvan. Inte en perfekt start på sin återkomst till Allsvenskan som egentligen bara skulle bli en språngbräda ut i Europa igen. Tre år senare är Denni en helt annan spelare.
Hur skulle du summera din tid i AIK?
– Ja, du… öhm… det har väl inte blivit som man tänkt sig, eller som man hoppats på, säger Denni eftertänksamt.
– Vad ska jag säga… det har varit mycket upp och ner… eller tja… Som sagt, det har inte blivit som man tänkt sig. Jag skulle komma hit och ligga bakom mycket mål, istället har jag fått agera inhoppare alla tre åren.

Förra säsongen hade AIK problem på anfallssidan till en början. På topp spelade för det mesta Suljeman Krpic, Eero Markkanen eller en skadad Henok Goitom. Men när väl Avdic fick chanserna var han ofta värdefull. Han räddade en sen poäng hemma mot Östersund och satte det matchavgörande målet borta mot AFC. Men när Henok Goitom hittade formen och Nicolas Stefanelli värvades in var Denni Avdic inte nära en startplats på topp. Istället började han synas i en ny roll som defensiv mittfältare.
– Förra året var jag väldigt effektiv när jag väl spelade. I år har det blivit en lite annan roll, som påbörjades redan förra året egentligen. Man har fått komma in i ganska utsatta lägen, i tuffa matcher där vi leder med 1-0 och är lite tillbakapressade. Jag bidrar med mitt taktiska kunnande och min fysik. En roll som jag får ta.
Hur trivs du i rollen?
– Nej, men det är väldigt nytt för mig, säger Denni efter en stunds betänketid.
– Men jag ser det som något positivt, man får lära sig något nytt och använda sig av sina kvaliteter på ett annat sätt. I slutändan är det ju faktiskt så att jag hjälper laget, även om det är på ett annat sätt än vad det var tänkt från början. Det är okej, vi vinner ju, så det känns okej.
Det är nog många supportrar som ser dig som en viktig pusselbit.
– Jag hoppas det. Man vet ju hur det är som spelare, det finns bara elva platser och alla kan inte spela. Jag kan bara vara med och påverka det jag kan påverka, och det är vad jag gör på träningarna och hur jag tar till vara på mina tio minuter på planen. Då kan jag inte gå runt och tänka: “Varför fick jag inte 45 minuter?” Går jag runt och är besviken, gnäller och tycker synd om mig själv kommer inte jag bli bättre och det missgynnar laget.
I år har ni ju faktiskt inte släppt in något mål när du kommit in.
– Jag har inte så bra koll, men det var någon som sa det. De kallar mig för vaktmästaren, jag kommer in och låser dörren, säger Denni och fortsätter genast med att försvara sin nya roll.
– Det handlar inte bara om att låsa. Det krävs ett taktiskt kunnande. Se vilka ytor vi måste stänga av, hur vi ska rikta motståndarna och den biten. Det är den rollen som man har fått. 

Annons

AIK:s uttalade plan för Avdic var att han skulle säljas vidare till en utländsk klubb, kanske redan efter den första säsongen. I dagsläget är han en av de bäst betalda spelarna i laget, och även om hans roll är viktig är det sällan som vaktmästaren tjänar bäst på firman.
Har du någon gång velat lämna AIK?
– Tankarna har dykt upp, absolut. Redan efter första året. Men det var lite olika faktorer som gjorde att jag stannade. Frugan var gravid, vi trivs bra i Stockholm, jag trivs väldigt, väldigt bra i laget. Och så kände jag att jag inte kunde ge upp efter bara ett år. Jag ville ge det ett år till och fajtas för att vända på steken helt enkelt.
Hade du några andra alternativ?
– Ja. Det var bra alternativ tycker jag, men jag ville inte ge upp. Tyvärr blev det ju samma sak året efter, både för min egen del och resultatmässigt för laget.
Var det självklart för dig att stanna kvar i år?
– Nej… det var lite samma läge om man säger så. Man håller ju på med det här för att man vill spela och göra det man är bra på, att sitta jämte är tungt. I år tycker jag ändå att det har varit… man har fått en ganska viktig roll ändå.

Annons

Efter säsongen går Denni Avdics kontrakt ut. I och med rollen han har fått på slutet är det inte helt omöjligt att AIK vill behålla honom, men då får han nog räkna med att gå ner ordentligt i lön.
Har AIK erbjudit ett nytt kon….
– Vi har har inte pratat om någonting. Jag är öppen för att lyssna på allt. Så säger vi i familjen – vi har diskuterat och är beredda att lyssna på allt, jag stänger inga dörrar, säger Denni och poängterar:
– Samtidigt trivs jag väldigt bra här.
Skulle du vara beredd att stanna kvar med samma roll som du har nu?
– Som sagt, jag lyssnar på allt så tar vi det när den dagen väl kommer. Nu är det enbart fokus på det gemensamma målet, att nå hela vägen, komma etta.
Men oavsett vad så ska ett nytt kontrakt skrivas. Hur stor betydelse har det ekonomiska?
– Återigen, jag har inte tänkt så mycket på nästa steg. Framförallt vill jag spela fotboll. För att svara lite på din tidigare fråga, om inte mitt mål är att starta varje vecka kan jag lika gärna lägga av.

När vi är klara med intervjun kommer Björn Wesström förbi. Sportchefen berättar om en kompis som beskrev det som att när Denni kommer in i matcherna är det som när lamporna tänds på nattklubben. “Bara att ställa ner drinken och gå hem!” Wesström drar även en parallell till baseball där det finns en roll som kallas för “closer” – pitchern som ska komma in mot slutet och stänga matcherna. Wesström skrockar åt sin egen liknelse, men när jag informerar om att en closer i baseball ofta är en av lagets bäst betalda verkar han inte tycka att det är lika roligt längre.