Dubaibloggen: AIK på plats – Fotboll Sthlm skuggar i UAE

BLOGG. Då var det snart dags att sparka igång rapporteringen från AIK:s läger.

Annons

Så var jag framme i Dubai. På vägen till hotellet höll taxin på att köra in en bil med dekalen ”Am I a safe driver?” men nu är jag incheckad och redo för att hårdbevaka AIK:s läger. Det första passet på den lyxiga träningsanläggningen Nas Sports Complex är i eftermiddag.

Senast jag var här var 2015, även då på AIK:s läger. Det känns avlägset nu. Dickson Etuhu var ny i klubben och hade ett självförtroende som inte var av denna värld. När jag gjorde en första intervju behöll han solglasögonen på hela tiden. Motiveringen?
– Jag är badass.
Någon dag senare hamnade vi i samma minibuss av någon anledning. När vi körde förbi lyxhotellet Meydan (som AIK bor på i år) konstaterade jag i förbifarten att det var ett väldigt stort hotell.
– Tycker du att det är stort? Då har du inte sett mycket, skrockade Dickson.
Kort senare missade chauffören en avfart på motorvägen och bestämde sig helt sonika för att stanna mitt på vägen och backa tillbaka, vilket fick Dickson att gå i spinn.
– Man, I love this country!
Vem Dickson delade rum med under lägret? Kenny Stamatopoulos.

Annons

Som sagt: nya tider. Dubai ser däremot ut som jag minns det med spektakulära skrapor i alla riktningar. Hela staden känns som det ultimata Sim City-projektet och jag kan inte låta bli att hänföras en aning – för att anknyta till gårdagens blogg om Kim Källströms Qatar-utspel. Samtidigt behöver man inte gräva särskilt djupt för att se baksidan. Gästarbetarna finns nämligen överallt. Bara på vägen till hotellet körde vi förbi tre bussar fullpackade med unga män som med usla löner och sina kroppar ser till att de rika kan förverkliga sina drömmar.

Det här är femte året som AIK åker till Förenade arabemiraens största stad. Många andra skandinaviska klubbar har på senare år valt bort Dubai, ofta efter protester från supportrarna. I AIK har den typen av samlad röst lyst med sin frånvaro och såvitt jag känner till har det inte lagts några motioner från medlemmarna. Jag tolkar det som att “ingen politik!”-falangen är stark, men det ska bli intressant att höra hur klubben resonerar. AIK är ju i stort ensamma kvar här i UAE.

Vad vill ni annars läsa om under veckan? Jag har ett antal idéer men tar tacksamt emot tips på Twitter eller mejl (adresser hittar ni högst upp). På ett träningsläger finns det gott om tid och så länge förslagen inte är helt vilda borde de flesta vara genomförbara.

LÄS MER. Månsson: Vilka positiva rubriker vill du läsa, Kim?

FOTO: Bildbyrån