Hammarby fördömer attacken på Kaknäs: ”Det räcker nu”

Göran Rickmer. Foto: Bildbyrån

Huliganer stormade supporterturneringen Kaknäscupen.
Hammarbys säkerhetsansvarige Göran Rickmer är bedrövad över det inträffade.
– Jag önskar att alla kan gå ihop och säga att det räcker nu, säger Rickmer till Fotboll Sthlm.

Annons

Just som Kaknäscupen skulle börja på Djurgårdens träningsanläggning under lördagsförmiddagen attackerade ett stort antal maskerade män – vissa av dem utrustade med olika tillhyggen – deltagare och åskådare. Polis tillkallades, minst en person fördes till sjukhus och skadegörelse orsakades.

Enligt Fotboll Sthlms uppgifter var huliganfirman Kompisgänget Bajen drivande bakom attacken. Efter Hammarbys match mot Sundsvall senare på dagen pratade Fotboll Sthlm med Göran Rickmer, säkerhetsansvarig i Bajen, om det inträffade.
– Vi har alltid kontakt med Djurgården och AIK för att få information och jag har ställt frågan till polisen om vad som har hänt, men jag har inte fått någon samlad bild än så länge. Däremot har jag läst i tidningarna om att folk har kommit till skada och det är för jävligt förstås. Det är så oerhört låg nivå att attackera en supporterturnering där det finns barnfamiljer, säger Rickmer och fortsätter:
– Det är tyvärr inte första gången som det sker. Vi hade en liknande påhälsning för några år sedan under en supporterturnering, fast då med huliganer från en annan klubb. Men för mig är det oväsentligt vilken klubb som har gjort det ena eller det andra. Den diskussionen leder ingenstans. Om klubbarna och supportrarna istället funderar på hur många som kommer till skada för saker som görs “i klubbens färger” skulle vi kunna komma framåt. Nu sitter djurgårdarna och pekar ut hammarbyarna och när julmarknaden attackerades var det tvärtom. Samtidigt är det folk som överhuvudtaget inte vill veta av det här som kommer i kläm.

I vintras pratade du om att ni noterat att ultras- och huligankulturen i viss mån hakat i varandra bland de yngre. Har ni sett någon utveckling där?
– Totalt sett har det blivit mycket bättre på matcherna, men vi har en stor publiktillströmning där de yngre vill hitta en tydligare identitet, en ultrasidentitet till exempel. Men det finns ingen naturlig del i den kulturen där våldet ingår. Däremot vill vissa leka huliganer.
Du tror på att jobba med värderingar?

– Ja. Vad är okej, vad är inte okej? Oskyldiga kommer i kläm och skadas. Och även de skyldiga har pappor, mammor och flickvänner. Vi måste få bort acceptansen för ett jävligt dåligt beteendemönster och det utgår från självrannsakan. Inom Hammarbyfamiljen kan vi påverka varandra, liksom Djurgårdssupportrar och AIK-supportrar kan påverka de sina. Budskapet måste vara att det räcker nu.

LÄS MER. Vittnet om stormningen på Kaknäs: ”Det var ett rent överfall”

LÄS MER. Hammarby oroas av huliganattacker: ”Ett lågvattenmärke”