Bajen oroas av huliganattacker: ”Ett lågvattenmärke”

Rivaliteten mellan Hammarby och Djurgården har trappats upp.
På nätet växer hatet och i lördags attackerades en julmarknad på Södermalm och en pub på Östermalm.
Göran Rickmer, säkerhetsansvarig i Hammarby, är oroad över utvecklingen.

I lördags attackerade ett gäng huliganer Hammarbys julmarknad i Skatteskrapan på Södermalm. De maskerade männen kastade reklamskyltar, krossade rutor och skrämde besökarna, däribland många barn, som var på marknaden. Senare på kvällen utbröt ett storbråk på Östermalm efter att puben The Londoner, ett klassiskt djurgårdshak, stormats. Polis och ambulans tillkallades till platsen ett 40-tal personer blev omhändertagna och bortkörda, enligt Aftonbladet.
– Jag är förvånad och extremt besviken, för det är ett jävla lågvattenmärke att attackera en julmarknad. Nu var det supportrar från djurgårdshåll men det handlar inte om att peka finger eftersom vi har samma problematik, vilket syntes senare på kvällen, säger Göran Rickmer, säkerhetsansvarig i Hammarby.
Skadades någon på marknaden?
– Jag tror inte att någon har fått uppsöka sjukhus. Men om man är på en julmarknad med barnen och det börjar flyga reklamskyltar från x antal argsinta män så påverkar det förstås individerna. Det är inte så kul när det står ett gäng dårar och skriker och är hotfulla.
Hur har ni pratat med Djurgården om lördagen?
– Vi har varit i kontakt med dem och de är lika förvånade. Vi har gått ut till alla supporterled och sagt att det är ett oacceptabelt beteende. Jag tror att det här är ett resultat av det allmänna tonläget, till exempel på sociala medier. Det fungerar som i övriga samhället, när tonläget skruvas upp har inte alla individer kapacitet att hantera det. De som kastar reklamskyltar och slår folk på käften är de som är ansvariga och bör lagföras, men de gör kanske det eftersom det finns andra som godkänner det.

Annons

Händelserna är inte de första allvarliga incidenterna under året. Derbyt mellan Hammarby och Djurgården i september kantades av skandaler då en brinnande bengal kastades mot en läktare och en inkastad stol träffade en fotograf i huvudet. Fotboll Sthlm har under året pratat med flera personer i och runt de båda klubbarna som har berättat om att bland annat supporter- och sponsorträffar vid ett antal tillfällen har störts av hotfulla personer. Det har med andra ord inte bara handlat om uppgjorda slagsmål mellan huligangrupperingar. Göran Rickmer vittnar om att klimatet hårdnat mellan klubbarna sedan lagen började spela på Tele2 arena för fem år sedan.
– Vi måste jobba extremt hårt med det. Överlag tycker jag att fotbollsklimatet har blivit bättre jämfört med hur det var på 90-talet, särskilt eftersom det kommer så mycket mer folk nu. Men det har varit en del problem mellan oss och Djurgården eftersom vi spelar på samma arena.
Vad gör ni för att förbättra situationen?
– Vi jobbar och diskuterar med Djurgården. Jag är ingen psykolog men eftersom vi har ett snitt av befolkningen på våra matcher vore det naivt att inte tro att vi har vår beskärda del av övriga samhället. Helst hade vi bara haft jättetrevliga människor, men det finns en viss del som har våldet som en central del av sitt supporterskap. Det ger en identitet för vissa att våga “stå upp” mot de andra supportrarna.
– Jag skulle önska att det räcker med att säga att vi tar in 200 ordningsvakter till men så enkelt är det inte. Ska man komma åt det måste man få folk att tänka till före, för den talangen har inte alla. Det låter kanske flummigt, men vi jobbar till exempel med at svara på så många frustrationsmejl som möjligt. Många kastar ur sig ett argt “VAD FAN!”-mejl efter förluster och då ringer vi de här människorna och då backar de flesta: “Aj, ja, det var ju inte så bra skrivet.”

Annons

Förutom att Rickmer tycker att utvecklingen i stort gått åt rätt håll sedan 90-talet beskriver han läktarna som mer inkluderande och välkomnande än tidigare. Men i relationen mellan DIF- och HIF-supportrar oroas han av att det inte bara finns våldsinslag bland huliganfirmorna, utan även i vissa så kallade Ultras-grupper.
– Vi har varnat om det länge, att våldskapitalet förflyttas i supporterrörelsen. Jag tycker att vissa gränser har suddats ut. Tänk dig att det är två stora cirklar bredvid varandra och någonstans i mitten möts dem. Det finns en gråzon.
Rickmer poängterar att han tror på konstruktiva lösningar i samverkan med Djurgården.
– Det är dumt att peka finger. Det som är viktigt är att oskyldiga människor kom i kläm och det är aldrig acceptabelt. Jag blir… ja, jag blir överlag jävligt trött. Fotbollssäsongen är till och med över, så i vems namn tar de sig rätten att göra sådana här saker? Även om vi inte har med det att göra så hamnar det på vårt bord och vi måste göra vad vi kan för att lösa problemet.

LÄS MER: Djurgården om huliganattackerna: ”Det var värre förr”