Djurgården om Hammarby och supporterklimatet: ”Värre tidigare”

Under 2018 har flera allvarliga incidenter mellan Djurgården och Hammarbys supportrar inträffat. Trots det tycker Mats Jonsson, säkerhetsansvarig i DIF, att utvecklingen går åt rätt håll.

Annons

Hammarbys säkerhetsansvarige Göran Rickmer är oroad över utvecklingen mellan Hammarbys och Djurgårdens supportrar. I skenet av helgens våldsamheter på Södermalm och Östermalm publicerade Fotboll Sthlm tidigare idag en artikel om ämnet.
Djurgårdens säkerhetsansvarige Mats Jonsson beskriver dock året som gick som bättre än de föregående. Framförallt lyfter han fram att lagets hemmamatcher inte har störts på samma sätt som tidigare. Värst var det direkt efter den gemensamma flytten till Tele2 arena, enligt Jonsson.
– På i princip tre av fyra matcher hade vi besök av andra lags supportrar, och då var den absoluta majoriteten från det grönvita hållet. Man visade upp sig, sökte konfrontation med likasinnande.
I år har det varit störningar på matcherna, ett derby med bengal- och stolkastning plus helgens händelser. Om man samtidigt scannar av nätet är det svårt att få intrycket av att det går åt rätt håll?
– Ja, men jag delar inte den uppfattningen. Enligt vår uppfattning har det varit ett extremt dåligt läge där vi till och med på bortamatcher har haft besök av ett tredje lags supportrar, vilket har gjort det ansträngt.
– Derbyt med stolen och bengalen ser jag mer som särskilda händelser. Jag tror inte att de har med den dåliga relationen att göra utan är mer särskilda händelser som sticker ut. Det är enskilda individer som har stått för det här. Det har inte haglat bengaler eller stolsdelar, det är en bengal och en stolsdel. Då tycker jag inte att man ska ta det som ett kvitto på extremt dålig relation, utan snarare som två enskilda dåd av två enskilda personer.

Annons

Lördagens händelser, bottnar inte de i klimatet mellan supportrarna?
– Det tror jag definitivt att det kan göra. Det har funnits situationer som har varit långt värre än det här. Vi jobbar febrilt med deeskalerande metoder för att man ska besinna sig. Vad får man göra och inte göra? Det var definitivt ett övertramp både på julmarknaden och krogincidenten som vi har drabbats av, även om det inte är vi som är offret. Det är istället människorna som har befunnit sig på en plats utan en dold agenda. Man har varit på marknaden eller krogen och oförhappandes sker det saker som man inte hade förväntat sig.
Håller du med om att nätklimatet har hårdnat?
– Det kan jag absolut hålla med om. Men det följer nog den allmänna sinnesstämningen i samhället. Men det har blivit bättre utanför våra arenor och på derbyn. 2013-16 var situationen annorlunda, enligt mitt tyckte långt värre.
Bombhotet minns de flesta. Är det något mer specifikt som du tänker på?
– Jag vill inte gå in exakt på vad som det handlar om. Men det har varit grova saker.
Skulle ni kunna gå ut med ett officiellt statement efter en sådan här händelse?
– Det skulle man absolut kunna göra. Det är en diskussion om när vi ska göra vad. Men jag ser det som hände i helgen som mer gängrelaterat än Hammarby/Djurgården-relaterat.
Vad menar du med gängrelaterat?
– Det är gäng som söker konfrontation med varandra. Vi spelade vår sista hemmamatch den 11 november så hur stor koppling till Djurgården Fotboll det har kan jag inte svara på. Det är snarare en form av gängkriminalitet som vi pratar om, för Djurgården fotboll har inte attackerat Hammarbys julmarknad. Vi respekterar deras julmarknad på alla sätt och vis.
Mats Jonsson understryker fler gånger under samtalet att klubben inte svär sig fri från ansvar. Han berättar att Djurgården har varit i kontakt med Hammarby efter helgens händelser.
– Det viktiga är att vi pratar om problematiken och hur vi jobbar med retoriken. Det handlar inte om att gå hand i hand, utan hur vi ska föra oss i vårt sätt att agera och respektera varandra.

LÄS MER: Bajen oroas av huliganattacker: ”Ett lågvattenmärke”