Stefan Billborn om AIK-läcka inför derbyt: ”Fanns missnöje”

Det fanns en intern läcka i AIK i våras, menar Stefan Billborn.
I vår intervjupodd Bergman 90 minuter säger Hammarbytränaren att de fick AIK:s startelva två dagar före derbyt genom en kontakt i motståndarklubben.

– Det är ett internt problem för AIK, säger Billborn.

Stefan Billborn är veckans gäst i Bergman 90 minuter. Samtalet blev så pass långt att vi delat upp avsnittet i två delar. Den första släpptes igår, onsdag, och den andra kommer idag, torsdag.
Ett av ämnena som diskuterades i den första delen var förberedelserna inför vårens derby på Tele2 arena, en match som AIK vann med 1-0. Efter matchen blev det debatt huruvida Billborns drag att släppa startelvan dagen före match var lyckat.
“Tack Bajen att ni gav oss eran startelva innan matchen. Blev lättare taktiskt.” twittrade AIK-kaptenen Henok Goitom retfullt.

Här läser du Oskar Månssons analys av vårderbyt och syn på Billborns drag.

Annons

I vår podd berättar Billborn att hans val har blivit ifrågasatt av fler i efterhand. Han säger att han inte har några problem med Goitoms uttalade, men att många reagerade på ämnet.
– Folk fick en bild av att vi gjorde det för att vara “brytiga”. Till och med vaktmästaren på Årsta påpekade att vi förlorade matchen för att vi släppte startelvan. Nej, så var det inte. Det är en sak om de hade gjort mål på en fast situation eller någonting, men det gjorde de inte. Det var en jävla snubbelstraff som han (domaren) valde att blåsa för, jag tycker fortfarande att den är konstig.
– Det stora problemet i matchen var att det fanns yta att ta fram bollen på kanterna, men vi gjorde inte det och fick börja om. Vi var försiktiga och skitnödiga, vi vågade inte anfalla och det passade AIK. Vi var livrädda för att tappa bollen.
Billborn är säker på att AIK hade koll på Hammarbys laguppställning på förhand.
– Jag är ganska övertygad om att de visste vår. Vi tränade på Kanalplan dagen innan. Hammarby är en öppen klubb med oftast öppna träningar så jag vore förvånad om de inte hade någon där, för de gör grundliga jobb i AIK.
Enligt Billborn var det alltså inte ett taktiskt drag att släppa elvan, och inte heller att Hammarby ville vara kaxiga. I vår intervju säger tränaren att det helt enkelt berodde på att klubbens medieavdelning låg på och att han lika gärna kunde ge dem den direkt. Hammarby hade dessutom koll på AIK:s laguppställning, menar Billborn.
– Vi visste om deras lag, men vi kommer aldrig säga hur vi visste om det för det är ett internt problem för AIK. De läckte i princip det till oss för att det fanns ett internt missnöje och en missämja i gruppen.

Uppdatering: Här bemöter AIK:s sportchef Björn Wesström uppgifterna.

Här lyssnar du på första avsnittet av Bergman 90 minuter. Diskussionen om startelvorna kommer ungefär 01.26 in.