Månsson: Upplagt för fest – men det finns frågetecken

BlOGG. Några snabba tankar inför Hammarbys hemmapremiär.

Annons

Marschen. Den fantastiska marschen. Ingen vet säkert hur det började, ingen vet riktigt hur det ska gå till på förhand. I formell mening existerar den inte ens, men som tradition är den djupt förankrad. Reglerna? Det finns egentligen inga. Det är bara att dyka upp och haka på, vilket runt tiotusen personer väntas göra i eftermiddag. Däribland Kennedy Bakircioglü som nog har väntat rätt länge på just denna dag.

Vädret blir bästa tänkbara, både för marsch och fotboll: tio grader och sol. Biljetterna är sedan länge slutsålda och ett nytt publikrekord ser ut att slås. Hammarby kommer från 1-1 mot Elfsborg på bortaplan och bör spela Kalmar av banan… väl? 

Tja, det kan man inte vara helt säker på. Att Hammarby är ett bättre lag än Kalmar är jag övertygad om. Liksom att Kalmars start, 0-2 hemma mot Sirius, var sämsta tänkbara. Men det finns ju en del frågetecken i Hammarby för stunden.

Vågar Billborn spela vidare med Kossounou Odilon och Jean Carlos? Båda backarna gjorde svaga insatser mot Elfsborg och hade framförallt problem med uppspelen. Mot Kalmar, där Hammarby kommer att föra spelet, har de inte råd med sådana misstag. Mot Elfsborg kom Mats Solheim in för att stänga på Jean Carlos kant i andra halvlek men Solheim är ingen vänsterback som man bygger uppspelen på. Det är däremot Jean Carlos – som spelartyp i alla fall – så valet är långt ifrån givet.

Om Mads Fenger tar steget ner i backlinjen, vilket jag tycker att han borde, blir den där Junior-platsen bredvid Jeppe Andersen vakant. I den här matchen hade jag valt Darijan Bojanic även om Billborn helst inte vill använda honom där. Men på hemmaplan, på konstgräs, mot ett lag som ska brytas ned, känns det som att bollskickligheten är att föredra även om Bojanic lätt blir för bekväm. Tim Söderström, Bojanics antites som spelare, är det uppenbara alternativet, men han har inte riktig hittat rätt i systemet än.

De offensiva spelarna bör fortsätta, i min bok. Vidar Örn Kjartansson och Nikola Djurdjic hittade inte varandra i premiären, men det lär de snart göra. På kanterna känns Mujo Tankovic och Alex Kacaniklic som logiska val, men Billborn överraskar ibland. Kanske får Imad Khalili chansen till höger – Billborn är som bekant förtjust i hans kombinationsspel.

Hur det går idag? Jag tippar 2-1 till Bajen vilket skulle ge arbetsro. Fyra poäng på två matcher vore klart godkänt, särskilt när flera förmodade toppkonkurrenter redan har gått på minor.

FOTO: Bildbyrån