Månsson: Guldet till Stockholm efter tidernas avslutning?

BLOGG. Några tankar om tidernas avslutning.

Annons

Jag tror att guldet stannar i 08-området i år. Att antingen Djurgården eller Hammarby tar det.

Jag har gjort den här typen av sammanställningar med fyra respektive tre omgångar kvar och det blir allt lättare att bena ut förutsättningarna. Jag har, som vissa nog minns, hela tiden haft ögonen på Hammarby och tyckt att oddsen för guld (27 respektive 6,50) varit för höga.

Prognosen står sig. Samtliga resultat har faktiskt blivit som jag trodde. AIK har vunnit två matcher – och bättrat på målskillnaden rejält – men jag har fortsatt svårt för att se dem krångla sig förbi tre lag. Malmö? Samma slutsats som tidigare. 65 poäng hade nog räckt till guld om förlusten inte kommit mot Hammarby. Men nu gjorde den det. MFF är såklart med i racet, men det blir tufft att passera både Bajen och DIF. Och ja, jag tror fortsatt på 65-poängsteorin.

Läget så:

1. Hammarby 59 poäng 69-36 (+33)
Östersund borta
Häcken hemma

Kommentar: Bajen i topp – för att stanna? Ja, jag lutar nästan åt det nu. Den största anledningen till att jag har argumenterat för Hammarby på sistone är högstanivån som de allt oftare når upp till. Hammarbys toppar är högre och mer återkommande än konkurrenterna och jag tror på sex poäng och klart förbättrad målskillnad på slutet.

Östersund borta är en lättare match än den brukade vara och på hemmaplan vinner Hammarby – som kommer att matcha ett mycket starkt lag på slutet – nästan alltid. Om vi räknar in “bortaderbyt” mot Djurgården har Bajen 13-2-0 och 47-15 på Tele2 arena. Mentala knutar när det drar ihop sig? Kanske. Men vi har inte sett några tecken på det än så länge.

2. Malmö 59 poäng 49-16 (+33)
AIK hemma
Örebro borta

Kommentar: Malmö är Malmö. Tyngst och mäktigast. Att MFF tar sex poäng när det bränner till är också troligt. Att de bättrar på målskillnaden mer än Hammarby är inte lika sannolikt. Så länge AIK spelar 5-3-2 är de svårslagna oavsett matchtyp och det ska mycket till för en klar MFF-seger där. Örebro borta är en match som MFF bör ta, men det är i grundläget en svårare uppgift än Östersund borta om man ska jämföra med Bajen. Ja, och så har vi förstås Djurgården. Om blåränderna tar sju poäng spelar det ingen roll vad Uwes mannar hittar på.

Malmö kan vinna på flera sätt, men jag tror inte på något av scenarierna.

3. Djurgården 59 poäng 47-17 (+30)
Göteborg borta
Örebro hemma
Norrköping borta

Kommentar: Om vi börjar med 65-poängsteorin så är den inte särskilt attraktiv för Djurgården. Att ta in fyra mål på Bajen eller tre på Malmö samtidigt som man förlorar en match… nej, det utfallet kan vi nästan räkna bort. Därför håller vi grundförutsättningarna enklast möjliga: sju poäng och det blir SM-guld. Tre segrar eller två segrar och en oavgjord, vilket blir svårt men inte på något sätt är omöjligt. Djurgården spelar borta mot två av seriens bästa hemmalag och måste prestera på toppnivå.

Det finns också en liten möjlighet att 64 eller 65 poäng (i det senare fallet oavsett målskillnad/bättre målskillnad än AIK) räcker. I en DIF-drömvärld avgörs serien redan i den nästa sista omgången, men den dörren tror jag inte att vi behöver öppna.

4. AIK 59 poäng 45-21 (+24)
Malmö borta
Sundsvall hemma

Kommentar: AIK har två segrar och 7-1 i målskillnad sedan jag räknade bort dem ur guldstriden för två omgångar sedan. Men jag ser ingen anledning till att revidera tipset – förutsättningar är intakta. Det är fortsatt många saker som måste klaffa om det ska blir SM-guld.

– Seger borta mot Malmö för första gången på 23 år.
– Ytterligare en seger.
– Hoppas att Hammarby inte vinner mot Östersund eller Häcken – AIK:s målskillnad räcker inte till.
– Hoppas att Djurgården tar färre än sju poäng.
– Hoppas att man tar in sex mål om Djurgården tar sex poäng.

…vilket fortsatt är för många om och men i min värld.

Till sist: oddsen ser ut ungefär så här, och jag anser som ni kanske har förstått att Hammarby fortsatt är rätt häst att satsa på ur det perspektivet. Men vilket race som det kommer att bli!

Foto: Bildbyrån